TITAN Digital Accelerator: Ψηφιακή καινοτομία από τη Θεσσαλονίκη για τη βιομηχανία του μέλλοντος
«Πυρήνα» για τη δημιουργία του εργοστασίου τσιμέντου του μέλλοντος, που θα είναι ψηφιοποιημένο, σύγχρονο και «πράσινο» φιλοδοξεί να αποτελέσει η πρωτοβουλία TITAN Digital Accelerator, μια σύμπραξη του ομίλου ΤΙΤΑΝ, του ΕΚΕΤΑ και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Με κεντρικό στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και εργαλείων που μπορούν να μεταμορφώσουν τον κλάδο των λύσεων δομικών υλικών διεθνώς, η σύμπραξη αυτή θα είναι για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ το εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός νέου κόμβου καινοτομίας, ενός νέου οικοσυστήματος και μιας θερμοκοιτίδας ανάπτυξης στελεχών, όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής Στρατηγικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου, Δρ. Αντώνιος Κύρκος.
Τις απαραίτητες για τη δημιουργία του ψηφιακού επιταχυντή δαπάνες έχει αναλάβει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, ο οποίος χρηματοδοτεί και τη λειτουργία του, προχωρώντας σε μια επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.
Ο TITAN Digital Accelerator θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Agile 4.0 Building του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα αναπτύσσονται και θα παρουσιάζονται οι ψηφιακές εφαρμογές, ενώ τόπος επιδείξεων των ερευνητικών αποτελεσμάτων θα είναι και το νέο κτίριο που δημιουργεί το Κέντρο, το Remote collaboration and knowledge sharing space, που θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2025, στο πλαίσιο επένδυσης που θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ.ευρώ. Παράλληλα, ο TΙΤΑΝ Digital Accelerator θα χρησιμοποιήσει και υπηρεσίες από το AI Nucleus στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, όπως data ceters. Τουλάχιστον πέντε έργα θα υλοποιηθούν μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του επιταχυντή με περισσότερα να ακολουθούν στα επόμενα χρόνια.
Οφέλη επί τρία
Τα οφέλη της πρωτοβουλίας αυτής θα αφορούν όμως και τους τρεις συμβαλλόμενους φορείς. Για την τσιμεντοβιομηχανία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτρης Τζοβάρας, θα σημάνει επιτάχυνση της υλοποίησης καινοτόμων λύσεων και εφαρμογής στις καθημερινές διαδικασίες στο εργοστάσιό της, αλλά και πρωτοπορία σε κάποιες περιπτώσεις και σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το ΕΚΕΤΑ η αξιοποίηση του εξειδικευμένου προσωπικού σε πραγματικά προβλήματα θα είναι το βασικότερο όφελος, αλλά μεγάλα οφέλη εντοπίζονται επίσης στα royalties, αλλά και στην ανάπτυξη νέων spin off και γενικότερα στην ανάδειξη του ρόλου του ερευνητικού κέντρου στη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία. «Η σημερινή έναρξη του επιταχυντή είναι απόδειξη της στενής σύνδεσης του ΕΚΕΤΑ με τη βιομηχανία» επισήμανε ο Δρ. Τζοβάρας, τονίζοντας πως σε πρώτη φάση θα εμπλακεί κυρίως το ΙΠΤΗΛ, αλλά σε επόμενα στάδια και άλλα Ινστιτούτα του Κέντρου. Μάλιστα, ανέφερε πως αυτή η πρωτοβουλία θα δώσει την ευκαιρία στο προσωπικό που θα απασχοληθεί να αποκτήσει δεξιότητες αξιοζήλευτες για την ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική οικονομία, ενώ θα προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό και από το εξωτερικό, με το ΕΚΕΤΑ να συνεισφέρει εκτός από την αποτροπή του brain drain και στο brain gain. Όσο για το ΔΙΠΑΕ θα δοθεί μια νέα δυνατότητα σε αποφοίτους να ασχοληθούν με εξειδικευμένα αντικείμενα, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, αλλά και εμπειρία.
Σύμφωνα με τον Δρα Αντώνη Κύρκο, η επιτάχυνση στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων είναι ένα όφελος, με τη σύμπραξη όμως των τριών θα υπάρξει επίσης όφελος από την τεχνογνωσία, τις υποδομές και τα πρωτότυπα μοντέλα. «Εδώ έχουμε έναν σημαντικό παράγοντα μεταφοράς τεχνογνωσίας από τον ένα φορέα στον άλλο» ανέφερε σχετικά, κάνοντας λόγο για όσμωση γνώσεων και δεξιοτήτων, που θα ωφελήσει και τους τρεις οργανισμούς. «Για μας είναι και μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος στη Θεσσαλονίκη και μια προσφορά στην τοπική κοινωνία που στηρίζει την παρουσία του ομίλου στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, Σταμάτης Αγγελόπουλος, αφού πρώτα τόνισε πως το Διεθνές Πανεπιστήμιο μετρά στην έρευνα 282 έργα με κύκλο εργασιών 30 εκατ. ευρώ φέτος και διαθέτει 120 βιομηχανικά συμβόλαια, εξήγησε πως συμμετέχει στην πρωτοβουλία του TITAN Digital Accelarator με σκοπό την εφαρμοσμένη έρευνα για ψηφιακές λύσεις στον κλάδο των λύσεων δομικών υλικών, θέλοντας, μεταξύ άλλων, να δουν οι φοιτητές πως συνδέεται η έρευνα με την πραγματική οικονομία. Άλλωστε, όπως τόνισε, το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, αλλά και συνεργασίες με φορείς και επιχειρήσεις για να αποτραπεί η φυγή των αποφοίτων. «Για να γίνει περαιτέρω αναπτυξιακό το πανεπιστήμιο χρειάζεται προσανατολισμό στην πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του ΕΚΕΤΑ στην έρευνα και τη σχέση του ΤΙΤΑΝΑ με την πραγματική καινοτομία» σημείωσε, τονίζοντας πως οι απόφοιτοι φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εμπειρία και με αυτές τις συμπράξεις αυτό το ζήτημα ξεπερνιέται.
Ήδη έχουν εντοπιστεί 30 πεδία όπου θα εξεταστούν λύσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΤΙΤΑΝΑ. Το αντικείμενο θα είναι by design, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση, ενώ ένα ακόμα πεδίο στη συνεργασία θα είναι οι εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, αλλά και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, στην οποία το ΕΚΕΤΑ θα συνεισφέρει μαζί με το ΔΙΠΑΕ.
Οι δράσεις
Μεταξύ των δράσεων στο πλαίσιο του ψηφιακού επιταχυντή περιλαμβάνονται ρομποτικές λύσεις, drones, όλα με αντικείμενο το inspection, έργα Gen AI για τη δημιουργία γνώσης από τα δεδομένα και την αξιοποίησή της για ψηφιακούς βοηθούς είτε για την εκπαίδευση άλλων αλγορίθμων ΑΙ με σκοπό τα βέλτιστα αποτελέσματα στην παραγωγή, εφαρμογές εξαγωγής γνώσης από τα δεδομένα, λύσεις γύρω από την κυβερνοασφάλεια και τα ζητήματα ιχνηλασιμότητας μέσω blockchain, λύσεις με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να εντοπίζονται μη ασφαλείς συνθήκες και να προλαμβάνονται επικίνδυνες καταστάσεις, όπως επίσης και λύσεις για χρήση αυτόνομων οχημάτων με χρήση αισθητήρων, κατά κύριο λόγο για τις αποθήκες.
Ειδικότερα, ο διευθυντής Ψηφιοποίησης Παραγωγής & Διαχείρισης Δεδομένων του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Όθωνας Μανής, έκανε λόγο για τη χρήση ρομποτικών τεχνολογιών που θα ενισχύσουν την προβλεπτική συντήρηση, αλλά και θα αναδείξουν τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων, για drones, σένσορες τελευταίας τεχνολογίας, κάμερες με χάρτη βάθους και πολλά ακόμα. Ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα του ρομπότ Άξελ, το οποίο έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην αίθουσα της παρουσίασης, εξοπλισμένο με λογισμικό που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών πλευρών (κάμερες που μπορούν να εντοπίσουν πολύ υψηλές ή και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και κάμερες για τον εντοπισμό διαρροών αερίων).
Η ψηφιακή στρατηγική του ομίλου ΤΙΤΑΝ και οι στόχοι
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, όπως επισημάνθηκε, έχει θέσει εδώ και χρόνια σε εφαρμογή την ψηφιακή του στρατηγική, προκειμένου να βελτιστοποιήσει όλες τις διαδικασίες στην παραγωγή, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις σχέσεις με τον πελάτη. Ενδεικτικό μεταξύ άλλων, είναι το παράδειγμα της ίδρυσης της νεοφυούς επιχείρησης CemAI στο πεδίο των εφαρμογών προγνωστικής συντήρησης. Ο όμιλος διαθέτει 50 εξειδικευμένα στελέχη ψηφιοποίησης σε Αθήνα και Αμερική, έχει καταφέρει το τελευταίο 18μηνο να εξοικονομήσει 36.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέσω ψηφιακών λύσεων, ενώ οι στόχοι του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι για το 2026 η 100% ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας τσιμέντου, η 100% ψηφιοποίηση της παράδοσης έτοιμου σκυροδέματος και η 100% κάλυψη πελατών μέσω ψηφιακών καναλιών. Σήμερα ο όμιλος απασχολεί περισσότερους από 5.700 εργαζομένους διεθνώς, διαθέτει 14 εργοστάσια τσιμέντου σε 10 χώρες, 128 εργοστάσια έτοιμου σκυροδέματος και 73 λατομεία, ενώ το 2023 τα έσοδά του ήταν 2,55 δισ.ευρώ.
Σε χαιρετισμό του μάλιστα ο διευθυντής δραστηριοτήτων Ευρώπης του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Γιάννης Πανιάρας, τόνισε πως «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ.ευρώ για την αναβάθμιση του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και με στόχο την παραγωγή των επόμενων «πράσινων» προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Επενδύουμε στη Θεσσαλονίκη επενδύουμε στους ανθρώπους» είπε, ενώ αναφερόμενος στο πρότζεκτ του ψηφιακού επιταχυντή σημείωσε πως για να υλοποιηθεί η στρατηγική του ομίλου για την παραγωγή «πράσινων» και ποιοτικών προϊόντων, αλλά και για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου, το digital είναι βασικό εργαλείο και η επιτάχυνση σε αυτό το πεδίο θα έρθει μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες.