Ειδήσεις

Reuters: H Ευρώπη απαντά στους δασμούς του Τραμπ – Ποια προϊόντα βάζει στο στόχαστρο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν να εμφανιστούν με ενότητα τις επόμενες ημέρες απέναντι στους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας πιθανότατα ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων αντίμετρων σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας έως και 28 δισ. δολαρίων.

Μια τέτοια κίνηση θα φέρει την ΕΕ στο πλευρό της Κίνας και του Καναδά, που έχουν ήδη επιβάλει αντίμετρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας μια πρώιμη κλιμάκωση σε αυτό που πολλοί φοβούνται πως θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο – με ανατιμήσεις προϊόντων για δισεκατομμύρια καταναλωτές και κίνδυνο ύφεσης για τις οικονομίες παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών βρίσκεται αντιμέτωπη με εισαγωγικούς δασμούς 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητακαθώς και με “ανταποδοτικούς” δασμούς 20% σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά, αρχής γενομένης από την Τετάρτη.

Τα μέτρα του Τραμπ καλύπτουν περίπου το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες – αξίας 532 δισεκατομμυρίων ευρώ (585 δισ. δολάρια) το περασμένο έτος – με τους αναμενόμενους δασμούς να επεκτείνονται σύντομα και σε προϊόντα όπως ο χαλκός, τα φαρμακευτικά σκευάσματα και την ξυλεία.

Από το μπέρμπον έως τις ηλεκτρικές σκούπες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι αρμόδια για τον καθορισμό της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, αναμένεται να παρουσιάσει το βράδυ της Δευτέρας (7/4) προς τα κράτη-μέλη μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο – αποφεύγοντας προς το παρόν τα πιο εκτεταμένα «ανταποδοτικά» μέτρα.

Στη λίστα των προϊόντων που εξετάζει η Κομισιόν για επιβολή δασμών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το αμερικανικό κρέας, τα δημητριακά, το κρασί, το ξύλο, τα ρούχα, ακόμη και οι τσίχλες, το οδοντικό νήμα, οι ηλεκτρικές σκούπες και το χαρτί υγείας.

Ωστόσο, ένα προϊόν έχει τραβήξει ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας και έχει προκαλέσει διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ: το μπέρμπον. Η Επιτροπή έχει προτείνει δασμό 50% στο δημοφιλές αμερικανικό ποτό, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με αντίμετρα 200% στις ευρωπαϊκές αλκοολούχες εξαγωγές, εάν προχωρήσει η συγκεκριμένη κίνηση.

Εξαγωγικοί γίγαντες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αντίκτυπο. Η ΕΕ, της οποίας η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ελεύθερο εμπόριο, επιδιώκει να εξασφαλίσει ευρεία στήριξη για οποιαδήποτε απάντηση, προκειμένου να διατηρήσει την πίεση στον Τραμπ και να τον οδηγήσει τελικά σε διαπραγματεύσεις.

Κρίσιμη συνάντηση στο Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο φιλοξενεί τη Δευτέρα (7/4) την πρώτη πανευρωπαϊκή πολιτική συνάντηση μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή σαρωτικών δασμών. Οι υπουργοί Εμπορίου των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις επιπτώσεις των μέτρων και τους τρόπους αντίδρασης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, βασικός στόχος της συνάντησης είναι να σταλεί ένα ενιαίο μήνυμα προς την Ουάσινγκτον: ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί τη διαπραγμάτευση για την άρση των δασμών, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα σε περίπτωση που αυτή αποτύχει.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μας μετά το Brexit ήταν η υπογραφή διμερών συμφωνιών και η διάσπαση της ενότητας, όμως αυτό δεν συνέβη ούτε μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων. Φυσικά, εδώ έχουμε μια διαφορετική περίπτωση, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κοινό συμφέρον για μια ενιαία εμπορική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αντίμετρα στους δασμούς: Διαφορετικές φωνές εντός ΕΕ

Στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απόψεις για την αντίδραση ποικίλλουν. Η Γαλλία έχει ζητήσει ένα συνολικό πακέτο μέτρων που να ξεπερνά τους δασμούς, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε να παγώσουν οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στις ΗΠΑ μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η Ιρλανδία, η οποία εξάγει σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων της στις ΗΠΑ, καλεί σε μια «συνετή και μετρημένη» προσέγγιση. Από την άλλη, η Ιταλία, τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αμφισβητήσει εάν πρέπει να υπάρξει καθόλου απάντηση.

«Είναι μια λεπτή ισορροπία. Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τόσο ήπια ώστε να μην προκαλέσουν αντίδραση από τις ΗΠΑ, αλλά ούτε και τόσο σκληρά ώστε να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον δεν έχουν αποδώσει. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, χαρακτήρισε τις δίωρες συνομιλίες του την Παρασκευή με Αμερικανούς αξιωματούχους ως «ειλικρινείς», λέγοντας πως εξήγησε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «επιζήμιοι και αδικαιολόγητοι».

Η πρώτη δέσμη των ευρωπαϊκών αντιμέτρων θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη και αναμένεται να εγκριθεί, εκτός εάν συμβεί το απίθανο σενάριο όπου 15 κράτη-μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ ψηφίσουν κατά.

Τα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ σε δύο φάσεις: ένα μικρό μέρος στις 15 Απριλίου και τα υπόλοιπα έναν μήνα αργότερα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει επίσης ξεχωριστές συναντήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη με διευθύνοντες συμβούλους από τους τομείς του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των φαρμάκων, ώστε να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των δασμών και να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Back to top button
Close
Close