H νεότερη γυναίκα επιχειρηματίας της Καρδίτσας μας μιλά για το Rook’s Pastry Lab!
Mια ταλαντούχα 23χρονη ζαχαροπλάστης και το δημιούργημα της, το Rook’s Pastry Lab, το νέο και πιο γλυκό στέκι της Καρδίτσας θα σας παρouσιάσουμε μέσα από το Trikalaidees.gr. Αυτή τη φορά θα σας συστήσουμε την δημιουργό και εμπνευστή του όλου εγχειρήματος, ο λόγος για την Χαρά Ράικου, την νεότερη επιχειρηματία της Καρδίτσας που έχει βάλει σκοπό να ταρακουνήσει την πόλη της με τις αξεπέραστες δημιουργίες της.
-κ.Ράικου είστε μόλις 23 ετών, αλλά όπως έχετε δηλώσει, από μικρή αγαπούσατε την ζαχαροπλαστική και φτιάχνατε γλυκά στο σπίτι, ενώ στα 14 είχατε γράψει ένα δικό σας βιβλιαράκι με συνταγές. Πως προέκυψε η αγάπη για την ζαχαροπλαστική και η επαγγελματική ενασχόληση;
Από μικρή βασικός μου στόχος ήταν να καταφέρω μέσω της δουλειάς μου, να κάνω τόσο εμένα, όσο και τον κόσμο γύρω μου χαρούμενο. Μέσα από την ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας και προσφέροντας σε γνωστούς και φίλους, έβλεπα στα μάτια τους τον ενθουσιασμό και ταυτόχρονα την διάθεση τους να αλλάζει και κάπως έτσι με έναν μαγικό τρόπο ένιωθα και εγώ πλήρης σαν να τους προσέφερα κάτι πραγματικά μοναδικό! Αυτό το συναίσθημα λοιπόν είναι τόσο δυνατό που πραγματικά αν το νιώσεις είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξεφύγεις!
–Και κάπως έτσι ξεκινάει ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των τροφίμων και κυρίως των γλυκών. Έχετε κάνει σπουδές πάνω στο χώρο, και μετά προέκυψε το δικό σας εργαστήριο και ζαχαροπλαστείο Rook’s Pastry Lab;
Ναι, στα 18 μου έδωσα πανελλαδικές εξετάσεις όπου και πέρασα στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (όπου ήταν και η πρώτη μου επιλογή) και ταυτόχρονα παρακολουθούσα εργαστηριακά μαθήματα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στην ιδιωτική σχολή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Και οι δύο σχολές αποτέλεσαν για μένα στήριγμα καθώς γνώρισα πραγματικούς δασκάλους και στους δύο τομείς.
–Οι pop-up εμφανίσεις σας σταδιακά καθιερώνονται σε ένα μόνιμο event με τον κόσμο να περιμένει να δοκιμάσει τις νέες σας δημιουργίες. Από που εμπνέεστε;
Ίσως να φανεί περίεργο λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, αλλά η απάντηση βρίσκεται στα ταξίδια. Από μικρή ταξιδεύω πολύ, τόσο στην Ελλάδα όσο, και στο Εξωτερικό! Λατρεύω την διαφορετική κουλτούρα και για μένα το φαγητό κάθε λαού είναι κουλτούρα!
Μέσα από τα ταξίδια λοιπόν που έκανα και συνεχίζω να κάνω με κάθε ευκαιρία έβλεπα, δοκίμαζα και ταυτόχρονα έψαχνα συνεχώς για νέες γεύσεις, νέα υλικά, νέους τρόπους παρουσίασης των γλυκών και νέους συνδυασμούς. Θεωρώ αυτό είναι που συνάρπαζε και τον κόσμο, το διαφορετικό, το ποιοτικό, το φρέσκο!
– Έτσι γεννιέται το Rook’s Pastry Lab. Πως είναι να είσαι μια νέα γυναίκα επιχειρηματίας, ποια τα οφέλη και οι δυσκολίες;
Πολύ καλή ερώτηση και ας ξεκινήσω από τις δυσκολίες οι οποίες πραγματικά είναι πολλές για έναν νέο άνθρωπο που ξεκινά στις μέρες μας μια νέα επιχείρηση. Για μένα η μετάβαση αυτή από τον φοιτητικό κόσμο στον κόσμο των επαγγελματιών έγινε απίστευτα γρήγορα που οριακά στην αρχή δεν είχα καταλάβει το βήμα που είχα κάνει. Οι υποχρεώσεις πολλές, το άγχος για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της καθημερινότητας τεράστιο και ο ελεύθερος χρόνος πλέον περιορισμένος.
Σε όλα αυτά όμως θέλω να σημειώσω ότι δε θα είχα καταφέρει τίποτα χωρίς την βοήθεια των γονιών μου, οι οποίοι ήταν και είναι δίπλα μου, σε κάθε μου βήμα με τις κατάλληλες συμβουλές ώστε να ξεπεράσουμε το καθετί..!
Στα οφέλη θα βάλω το γεγονός ότι ίσως όσο πιο νέος μπαίνει κάποιος σε αυτή την διαδικασία, και αν κρίνω από τον εαυτό μου, μαθαίνεις να εκτιμάς, ωριμάζεις και σέβεσαι πράγματα τα οποία δυστυχώς πολλοί νέοι θεωρούν δεδομένα.
–Ποιο είναι το γλυκό που αρέσει πολύ στους πελάτες, και ποιo είναι το αγαπημένο σας;
Αν κρίνω από τις πωλήσεις μας οι πελάτες μας πρέπει να ξετρελαίνονται με το καραμελωμένο μας μιλφέιγ αλλά και με την χειροποίητη καριόκα μας! Όσον αφορά εμένα νομίζω ότι μπορώ να ζήσω μονάχα με γλυκό! Η απάντηση μου είναι ότι μου αρέσουν όλα, αρκεί όμως πάντα το γλυκό, να παρασκευάζεται με φρέσκα, υψηλής ποιότητας υλικά, πράγμα που γίνεται αντιληπτό από την πρώτη μπουκιά!
-Tι σας προσφέρει η δουλειά σας ;
Η δουλειά για μένα είναι υγεία. Και μόνο που ξυπνάω το πρωί και πηγαίνω χαρούμενη να ανοίξω το μαγαζί μου και κάθε μέρα δημιουργούμε νέα προϊόντα, μιλάμε με κόσμο και υλοποιούμε νέες ιδέες, αισθάνομαι γεμάτη! Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς την δουλειά μου!
-Ποιο θα είναι το επόμενο γλυκό event που σχεδιάζετε;
Προς το παρών αν και δεν το έχουμε αποκαλύψει ακόμη, σχεδιάζουμε ένα γλυκό evènt στο κατάστημά μας, που είναι αρκετά κοντά χρονικά για να γιορτάσουμε τον ένα χρόνο λειτουργίας μας, αλλά θα μιλήσουμε για αυτό περισσότερο όταν έρθει η ώρα.
–Είναι στα σχέδια σας η επέκταση του Rook’s Pastry Lab και σε άλλες πόλεις;
Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι τέτοιο, αλλά κανείς δε ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον!
fpage http://Rook’s Pastry Lab