Επιχειρείν

Επαγγελματικός προσανατολισμός: 3+1 ερωτήσεις-κλειδιά για ευκολότερη επιλογή σπουδών

Το καλοκαίρι είναι πλέον γεγονός και οι κοντινές παραλίες γεμίζουν με νέους που μόλις τελείωσαν το σχολικό έτος. Ειδικά δε στην περίπτωση που ήταν η τελευταία τους χρονιά στα θρανία, τότε ο Ιούνιος τους βρίσκει ένα βήμα πριν την ενηλικίωση. Ένα κεφάλαιο λοιπόν φαίνεται να έκλεισε για τα κάλα, αλλά το κλείσιμο αυτό φέρνει μία νέα ζωή, η οποία χαρακτηρίζεται από ανεμελιά και ελευθερία. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα φοιτητικά χρόνια είναι αυτά που θα θυμόμαστε και για αυτό οφείλουμε να τα ζήσουμε με όλη τους την ομορφιά.

Μαζί όμως με αυτές τις ανέμελες σκέψεις, έρχεται και η αγωνία για την επιλογή των σπουδών. Φυσικά αυτή η αγωνία δε συνοδεύει μόνο τους 18άρηδες, αλλά και όσους επιθυμούν να σπουδάσουν ανεξαρτήτως ηλικίας και συνθήκης. Ποιες λοιπόν είναι οι ερωτήσεις-κλειδιά που συνδέονται με την επαγγελματική ζωή και κάνουν την συγκεκριμένη επιλογή ευκολότερη από αυτό που πιστεύουμε; Σας τις αναφέρουμε όλες παρακάτω!

1.   Πού θα ήθελα να είμαι σε δέκα χρόνια;

Αν και οι σπουδές ανήκουν στην κατηγορία “πραγμάτων” που μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε (ή με τα κατάλληλα βήματα να προσαρμόσουμε!), είναι σημαντικό να σκεφτούμε τη μεγάλη εικόνα. Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να αναρωτηθείτε για το πού θα θέλατε να βρίσκεστε σε ένα σχετικά μεγάλο διάστημα από σήμερα και τότε σίγουρα θα φτάσετε ακόμα πιο κοντά στην επιλογή του ιδανικού για εσάς επαγγέλματος (και αντικειμένου σπουδών!).

Επιπλέον, είναι καλό να σκεφτείτε και το εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Είτε λοιπόν πρόκειται για ένα αξιόπιστο ιδιωτικό κολλέγιο, όπως είναι το Mediterranean College, είτε προτιμάτε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο, σας προτείνουμε να κάνετε μία λεπτομερή έρευνα πριν την τελική σας απόφαση. Μία καλή ιδέα είναι να έρθετε σε επαφή με αποφοίτους των τμημάτων που σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον μέσω social media, όπως για παράδειγμα μέσα από τις διάφορες ομάδες στο Facebook, και να δείτε και τη δική τους οπτική.

2.   Ποιες είναι οι δεξιότητές μου;

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι οι κλίσεις και δεξιότητές σας. Αναρωτηθείτε σε τι είστε ιδιαίτερα καλός και είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Αν για παράδειγμα σας αρέσει να δημιουργείτε και έχετε ιδιαίτερο ταλέντο στις χειροποίητες συνθέσεις, τότε ίσως μπορείτε να αποκλείσετε τις πιο τεχνικές δουλειές, όπως είναι αυτή του λογιστή.

Στην περίπτωση πάλι που έχετε ήδη αποφασίσει τις σπουδές που θέλετε να ακολουθήσετε, σας προτείνουμε να ερευνήσετε τις απαιτήσεις τους. Είναι πιθανό να απαιτεί ικανότητες που εσείς δεν έχετε και θα πρέπει να αποκτήσετε σταδιακά. Να θυμάστε! Ό,τι κι αν επιλέξετε, φροντίστε να ταιριάζει στην προσωπικότητά σας.

3.   Ποιες είναι οι προσωπικές μου αξίες;

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι δεν αρκεί μόνο να έχουμε τις δεξιότητες που χρειάζονται για ένα επάγγελμα ή αντικείμενο σπουδών, αλλά είναι σημαντικό να είναι συμβατό με τις προσωπικές μας αξίες και πεποιθήσεις. Φανταστείτε για παράδειγμα να είστε υπέρμαχος της χορτοφαγικής διατροφής, ενώ παράλληλα έχετε όλες τις δεξιότητες για τη δουλειά του μάγειρα. Αν λοιπόν αποφασίσετε να εργαστείτε σε ένα περιβάλλον που σας υποχρεώνει να έρχεστε σε καθημερινή επαφή με τα τρόφιμα που αποφεύγετε, τότε είμαστε σίγουροι ότι θα το μετανιώσετε καθώς είναι αντίθετο με τα προσωπικά σας πιστεύω.

Το περιβάλλον εργασίας συνεπώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη μιας υγιούς επαγγελματικής ζωής και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Χρειάζεται λοιπόν να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και καλύπτει τις καθημερινές σας ανάγκες.

4.   Ποιες είναι οι δυνατότητες εξέλιξης στον τομέα που στοχεύω;

Οι δυνατότητες εξέλιξης σε έναν τομέα εξαρτώνται από τη φύση του επαγγέλματος και τις δομές της αγοράς εργασίας. Αρχικά, σας προτείνουμε να ερευνήσετε τις πιθανές θέσεις εργασίας από το junior έως το ανώτερο επίπεδο και να κατανοήσετε τις απαιτήσεις για κάθε ρόλο. Επίσης, είναι καλό να εξετάσετε αν ο τομέας που στοχεύετε προσφέρει ευκαιρίες για εξειδίκευση ή περαιτέρω εκπαίδευση, καθώς και ευνοείται η καθοδήγηση (mentoring) και η επαγγελματική ανάπτυξη.

Τέλος, αξιολογήστε τις τρέχουσες τάσεις και προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, καθώς οι δυναμικά αναπτυσσόμενοι τομείς συχνά προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για εξέλιξη. Μόλις λοιπόν αξιολογήσετε όλα τα παραπάνω, τότε μπορείτε με τις κατάλληλες σπουδές να “ξεκλειδώσετε” το μελλοντικό σας επάγγελμα.

Ολοκληρώνοντας, μόλις θέσαμε κάποιες ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή των σπουδών και θα σας φέρουν πιο κοντά στο επάγγελμα των ονείρων σας. Εμείς σας ευχόμαστε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και να κάνετε μία επιτυχημένη καριέρα στον κλάδο σας!

Back to top button
Close
Close