Cooking ideas

Αποτοξίνωση μετά την γαστρονομική κρεπάλη 

Μετά από τα ψητά και τα φουρνιστά , κρέατα, πουλερικά των ημερών (και τα γλυκά που είχαν την τιμητική τους) ξεκίνησα να ψάχνω τις αποτοξινωτικές σούπες. Βρήκα μία βρήκα δύο βρήκα τρεις και πείσθηκα για τη μαιταιότητα του βίου (δεν χρειαζόταν βέβαια και μεγάλη προσπάθεια).
Κατεθλίβην πάραυτα από τις επίσημες “detox”. Καλύτερα να προσαρμόσω τη δικιά μου… καταφεύγω σε μια δοκιμασμένη άκρως εύγευστη και διόλου βαριά, βελουδένια και χειμωνιάτικη και φέρει και τον απόηχο της γιορτής.

Photo: willcookforfriends/Flickr
Photo: willcookforfriends/Flickr

Σούπα με κάστανα μεθεορταστική

  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο ή 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα ροδέλες
  • 3-4 κλαδάκια σέλερι χοντροκομμένα
  • 2 πατάτες κομμένες κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 400 γρ. κάστανα (σε συσκευασία εν κενώ)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος καλή ή καλό γιαούρτι
  • θυμάρι φρέσκο (από το μπαλκόνι – κήπο μας, ελπίζω)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε βαριά κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι ή το βούτυρο και ρίχνω κρεμμύδι, σέλερι και σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν- όχι όμως να πάρουν χρώμα. 
Ρίχνω και τις πατάτες, το δαφνόφυλλο, φέρνω μια βόλτα και προσθέτω και τα κάστανα όλα εκτός από 4-5 που τα κρατάω για το τέλος. 
Προσθέτω τον ζωμό καυτό, αλάτι και πιπέρι και μετά από 1-2 βράσεις, χαμηλώνω τη φωτιά και κλείνω το καπάκι. Πάνω στη μισή ώρα θα ‘ναι έτοιμο (τρυπάω μια πατάτα για να ελέγξω). Βγάζω και πετάω το φύλλο της δάφνης.
Περνάω τη σούπα από τον μύλο ή λιώνω μέσα στην κατσαρόλα με το «μπαστούνι». Ρίχνω την κρέμα (ή το γιαούρτι), δοκιμάζω το αλάτι και πιπέρι κι αν χρειάζεται κι άλλο, προσθέτω.
Προτού σερβίρω ρίχνω τα κάστανα που έχω κατά μέρος, κομμένα μικρότερα κομμάτια και τρίβω κλαράκια από φρέσκο θυμάρι. Αν πρόκειται να την ζεστάνω θυμάμαι ότι θέλει σιγανή φωτιά για να μη κόψει η κρέμα, πόσο μάλλον το γιαούρτι .

Back to top button
Close
Close