Ειδήσεις

Χάος σε δρόμους, επιχειρήσεις, υπηρεσίες σε Ισπανία & Πορτογαλία

Μεγάλη διακοπή ρεύματος έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα. Στην Πορτογαλία, επίσημες πηγές ανέφεραν ότι η διακοπή ήταν πανεθνική, ενώ παρόμοιες αναφορές έρχονται και από την Ισπανία. Χωρίς ρεύμα έμεινε το διεθνές αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, ενώ έχουν επηρεαστεί οι σιδηρόδρομοι και οι τηλεπικοινωνίες.

Πολίτες της Ανδόρας και περιοχών της Γαλλίας που συνορεύουν με την Ισπανία ανέφεραν επίσης ότι επλήγησαν από το μπλακ άουτ.

Συνέντευξη Τύπου έδωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, τονίζοντας ότι η αιτία της διακοπής είναι ακόμα άγνωστη, ενώ συνέστησε να αποφεύγονται οι εικασίες. «Καμία αιτία δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη», είπε.

Η Ισπανία έχει επανενεργοποιήσει υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ τα λιμάνια λειτουργούν κανονικά. είπε. Πρόσθεσε ότι η εναέρια κυκλοφορία στη χώρα έχει μειωθεί κατά 20% και ότι έχουν αποκατασταθεί οι ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες. Συνέστησε, παράλληλα, στους πολίτες να κάνουν λελογισμένη και σύντομη χρήση των τηλεφώνων.

Η ηλεκτρική ενέργεια έχει αποκατασταθεί σε ορισμένες περιοχές στη βόρεια και νότια Ισπανία «χάρη στη βοήθεια από τη Γαλλία και το Μαρόκο», σημείωσε ο Σάντσεθ. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είπε ακόμη ότι θα υπάρξει αυξημένη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους, αλλά πρόσθεσε ότι οι διακοπές δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής προβλήματα ασφαλείας στη χώρα.

Κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν μη επαληθευμένες εικασίες σχετικά με την αιτία της διακοπής ρεύματος και να είναι προσεκτικοί απέναντι στην παραπληροφόρηση.

Η αιτία του μπλακ άουτ παραμένει ασαφής. Τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν προβλήματα με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο επηρέασε τα εθνικά δίκτυα στην Ιβηρική Χερσόνησο. Δεν αποκλείστηκε ωστόσο η κυβερνοεπίθεση.

Η ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση συγκάλεσαν έκτακτες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μετά το μπλακάουτ.

Τι λένε οι εταιρείες ενέργειας

Η ισπανική διαχειρίστρια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού Red Eléctrica ανέφερε ότι η πλήρης αποκατάσταση του ανεφοδιασμού μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ώρες, ενώ σημείωσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί πρωτόκολλα για «αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου μετά το μπλακ άουτ που σημειώθηκε στο χερσόνησο».

Το μπλακ άουτ, που αποκαθίσταται σταδιακά, προκλήθηκε από μια «πολύ ισχυρή ταλάντωση στο ηλεκτρικό δίκτυο» που οδήγησε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας «να αποσυνδεθεί από το ευρωπαϊκό σύστημα και κατέρρευσε το ιβηρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στις 12:38», δήλωσε ο Eduardo Prieto, διευθυντής της ισπανικής διαχειρίστριας Red Eléctrica.

Αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με το τι προκάλεσε τη διακοπή και αρνήθηκε να πει εάν μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να είχε συμβάλει στο μπλακ άουτ. Ενώ η ροή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποκατασταθεί σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μεταξύ έξι και δέκα ωρών για να αποκατασταθεί πλήρως σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Το σπάνιο καιρικό φαινόμενο

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι η τροφοδοσία ρεύματος θα αποκατασταθεί τις επόμενες ώρες. Η αιτία της διακοπής ρεύματος δεν ήταν εντός της χώρας, είπε.

Από την άλλη, οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην Ισπανία συνέβαλαν στη διακοπή λειτουργίας, σημείωσαν Πορτογάλοι αξιωματούχοι της Rede Eletrica Nacional (REN), επικαλούμενοι ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο: «Λόγω ακραίων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στην Ισπανία, υπήρξαν ανώμαλες ταλαντώσεις στις γραμμές πολύ υψηλής τάσης (400 KV)», δήλωσαν. Πρόκειται για το φαινόμενο της επαγόμενης ατμοσφαιρικής δόνησης.

Η πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας REN εκτιμά ότι, «λόγω της πολυπλοκότητας του φαινομένου και της ανάγκης εξισορρόπησης των ροών ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς, η πλήρης ομαλοποίηση του δικτύου μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα».

Σύμφωνα με την Expresso, η πάροχος E-Redes της Πορτογαλίας είπε ότι το μπλακ άουτ οφειλόταν σε «πρόβλημα στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας». Οι Πορτογάλοι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου δήλωσαν ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μετά το μπλακ άουτ υποδηλώνουν ότι ευθύνεται μια ανισορροπία τάσης.

Χάος σε δρόμους, επιχειρήσεις, υπηρεσίες

Η Ισπανία και η Πορτογαλία διαθέτουν εξαιρετικά ολοκληρωμένο ενεργειακό δίκτυο που λειτουργεί ως ενεργειακό νησί και συνδέεται με την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω ενός μικρού αριθμού διασυνοριακών διασυνδέσεων με τη Γαλλία.

 

Τα φανάρια έσβησαν και τα συστήματα του μετρό σταμάτησαν σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς η ροή του ρεύματος διακόπηκε απότομα γύρω στις 12:30 μ.μ. Παρόλο που τα νοσοκομεία και των δύο χωρών είναι εξοπλισμένα με γεννήτριες, οι αρχές ανέφεραν ότι ζητήθηκε από το προσωπικό να απενεργοποιήσει τους υπολογιστές και να λάβει μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, επειδή δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η διακοπή ρεύματος.

 

Οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας σε περιοχές της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και της Λισαβόνας. Εταιρείες στην Ισπανία έστειλαν εργαζόμενους στο σπίτι τους και οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων γέμισαν κόσμο, όπου προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Στη Μαδρίτη το μετρό εκκενώθηκε, ενώ τα ΑΤΜ στο κέντρο της πόλης δεν λειτουργούσαν.

Η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο ισπανικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που έχει διακοπεί σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, δεν θα αποκατασταθεί πλήρως σήμερα, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών.

Το ισπανικό Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN) ανακοίνωσε σήμερα ότι από το κολοσσιαίο μπλακάουτ έκλεισαν αυτόματα τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι αντιδραστήρες λειτουργούν πλέον με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

Παράλληλα, η ισπανική πετρελαϊκή Moeve διέκοψε τις δραστηριότητές της στα διυλιστήριά της.

Το χρηματιστήριο λειτούργησε κανονικά και στις δύο χώρες, με τον ισπανικό δείκτη Ibex35 να περιορίζει τα προηγούμενα κέρδη μετά το μπλακ άουτ.

«Έχει συσταθεί επιτροπή κρίσης για να διαχειριστεί την κατάσταση [στην Ισπανία]», είπε αξιωματούχος που ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Ισπανία. «Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία σχετικά με την αιτία του μαζικού μπλακ άουτ. Δεν έχει αποκλειστεί μια κυβερνοεπίθεση και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ο υπουργός της Πορτογαλικής Προεδρίας Αντόνιο Λεϊτάο Αμάρο είπε στη Λούσα ότι το μπλακ άουτ φαίνεται να προκλήθηκε από «πρόβλημα στο δίκτυο μεταφορών της Ισπανίας, οι ακριβείς λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί».

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Πορτογαλίας είπε ότι δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν κυβερνοεπίθεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι βρίσκεται «σε επαφή» με τις ισπανικές και πορτογαλικές αρχές για να προσδιορίσει «τα αίτια» του μαζικού μπλακ άουτ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που να μας επιτρέπει να πούμε ότι υπάρχει οποιοδήποτε είδος δολιοφθοράς ή κυβερνοεπίθεσης», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τερέζα Ριμπέρα, πρώην κορυφαία υπουργός στην ισπανική κυβέρνηση.

«Και προφανώς εργαζόμαστε με τη μέγιστη προσοχή και θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για να προσδιορίσουμε ποιες συγκεκριμένες αιτίες προκάλεσαν αυτό το περιστατικό, το οποίο είναι ένα από τα πιο σοβαρά που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Η αντίθεση της Ισπανίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και η υποστήριξή της στο Κίεβο ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας την έχουν καταστήσει κατά καιρούς σημαντικό στόχο κυβερνοεπιθέσεων.

Το γεγονός είναι πρωτοφανές για την Ευρώπη, όπου πανεθνικά μπλακ άουτ είναι εντελώς σπάνια. Το 2003, η Ιταλία είχε τη χειρότερη διακοπή ρεύματος εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, όταν μια βλάβη στις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες επηρέασε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από το νησί της Σαρδηνίας. Το Λονδίνο υπέστη μεγάλη διακοπή λειτουργίας το 2019.

Με πληροφορίες από Politico, Bloomberg, BBC

 

Back to top button
Close
Close