«Από το Λάπτι της Πίνδου στο Μέλλον της Δωδώνης»

Τα βουνά της Πίνδου και το γάλα, το “λάπτι” όπως το λένε στα βλάχικα, τους ένωναν από πάντα. Από τον Σεπτέμβριο, βαριά τον Οκτώβριο, η οικογένεια Σαράντη και οι χιλιάδες κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, όπως και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στη Δωδώνη θα αποκτήσουν έναν πιο επίσημο δεσμό: η εμβληματική γαλακτοβιομηχανία θα περάσει στον έλεγχο του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία εφόσον το mega deal πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σήμερα στο Capital.gr ο Τάκης Σαράντης, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη κατάφεραν να μετατρέψουν το μικρό τυροκομείο των Τρικάλων σε έναν από τους ισχυρότερους παίκτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, ξεδιπλώνει τα φιλόδοξα σχέδια του ομίλου για το νέο τους απόκτημα. Απαντώντας ταυτόχρονα σε όσους ανησυχούν για το μέλλον της γιαννιώτικης γαλακτοβιομηχανίας και για το αν η παραγωγή θα διατηρηθεί στην Ήπειρο ή θα μεταφερθεί στη Θεσσαλία, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Γαλακτοκομείων.
Επένδυση 150 εκατ. ευρώ “που αξίζει στην Ήπειρο”
Σε αυτή την κατεύθυνση, η οικογένεια Σαράντη, με την 3η γενιά να κάνει πλέον κουμάντο, βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου “κοντά στα 150 εκατ. ευρώ”, το οποίο αφορά στη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης παραγωγικής μονάδας “που αξίζει στην Ήπειρο”, ενισχύοντας έτσι το imperium που κατέχει στον κλάδο των γαλακτοκομικών και εν πολλοίς το συνολικό του αποτύπωμα ως μια από τις ισχυρότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, με τζίρο άνω των 650 εκατ. ευρώ το 2024.
Όπως λέει ο κύριος Σαράντης: “Αισθανόμενοι την αποδοχή από την κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου συνολικά μας έχει καλλιεργηθεί η επιθυμία για επανίδρυση -βιομηχανικά πάντα- της Δωδώνης. Η αίσθησή μας είναι ότι το όνομα Δωδώνη είναι πολύ βαρύ και ως εκ τούτου αξίζει ιδιαίτερης βιομηχανικής υποδομής πρώτης κλάσης για να γίνει το καλύτερο εργοστάσιο του ομίλου. Καλύτερο και από το εργοστάσιο των Τρικάλων, καλύτερο και από το εργοστάσιο της Λάρισας. Αυτή είναι η αίσθηση, δεν είναι ακόμη απόφαση. Αλλά όταν βλέπεις τον κόσμο να έχει αυτή την αποδοχή στο σήμα Δωδώνη και στην ιστορία της εταιρείας δεν μπορείς να μένεις απαθής.”
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει προτεραιότητα στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και κυρίως σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε περιοχές της χώρας που είναι παραμεθόριες και με χαμηλότερο περιφερειακό εισόδημα-προϊόν από τον μέσο όρο της Ελλάδας, θα συμβάλει στο νέο επενδυτικό πλάνο του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Όσον αφορά τον τόπο που θα κατασκευαστεί η νέα, εργοστασιακή μονάδα της γιαννιώτικης γαλακτοβιομηχανίας, ο κύριος Σαράντης αναφέρει ότι εξετάζονται διάφορες περιοχές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η επιλογή θα γίνει σε συνάρτηση με τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης κ.λπ.
Βέβαια ο ίδιος λέει εμφατικά ότι θα ήθελε το νέο εργοστάσιο να γίνει στο Καλπάκι, δίνοντας το στίγμα των κινήσεων του ομίλου, που διαχειρίζεται τα σήματα Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Κλιάφα, Δουμπιά, Αγνό και Κάμπος Χίου.
Τα σχέδια για τη ζώνη γάλακτος
Σημείο αναφοράς της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη είναι η σημαντική ζώνη γάλακτος που διαθέτει συνεργαζόμενη με χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη την Ήπειρο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, όντας μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής.
Υπό αυτό το πρίσμα, ρωτήσαμε τον κύριο Σαράντη με τόπο καταγωγής το Περιβόλι, ένα από τα πέντε Βλαχοχώρια του νομού Γρεβενών, για τα σχέδια του ομίλου όσον αφορά την πολύτιμη πρώτη ύλη και τις συνεργασίες με τους τοπικούς παραγωγούς.
“Εμείς βάζουμε σαν στόχο τον πρώτο χρόνο να πάρουμε το 70% του γάλακτος της Ηπείρου για τη Δωδώνη και κάθε επόμενη χρονιά να ανεβαίνουμε ένα 5% έως 10%. Επίσης, είναι πολιτική μας να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα με επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές γαλακτοπαραγωγής”, τονίζει.
Η Κύπρος και η Θήβα
Σήμερα, η Δωδώνη, η οποία είναι market leader στην επώνυμη φέτα ΠΟΠ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, διαθέτει ισχυρή παρουσία και στο χαλλούμι με εργοστάσιο από το 2016 στην Κύπρο, στη Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Σίλα στον Ύψωνα.
“Ο ‘Υψωνας θα μεταφερθεί στο Τσέρι” λέει ο κύριος Σαράντης, ενώ σημειώνει ότι η παραγωγική μονάδα της Δωδώνης το 2027 μπορεί να πουληθεί εάν υπάρξει ικανοποιητική προσφορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία διαθέτει επίσης παρουσία στην Κύπρο, εγκαινιάζοντας πέρσι τον Οκτώβριο το καινούργιο εργοστάσιο στην Βιομηχανική Περιοχή του Τσερίου Λευκωσίας για την παραγωγή χαλουμιού. Η νέα παραγωγική μονάδα, μια επένδυση 70 εκατ. ευρώ, μπορεί να καλύψει το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού που παράγει η Κύπρος.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στη Θήβα, όπου παράγεται η βαρελίσια φέτα Παρνασσός, καθώς και το παραδοσιακό γιαούρτι, το πιθανότερο είναι να κλείσει.
Στα 220 εκατ. το συνολικό τίμημα
Ο κύριος Σαράντης αποκαλύπτει ότι το συνολικό τίμημα της εξαγοράς της εταιρείας Δωδώνη από το αμερικανικό fund CVC έφθασε τελικά τα 220 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει τα δάνεια της εταιρείας (95 εκατ. ευρώ), καθώς και κάποιες παλιές “αμαρτίες” που κουβαλάει η εταιρεία από όταν ήταν στην ιδιοκτησία της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας.
Αρχικά, ο όμιλος θα καταβάλει 10 εκατ. ευρώ και στη συνεχεία η συναλλαγή θα κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ του τιμήματος πρόκειται να καταβληθούν όταν υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης, όταν δηλαδή εγκριθεί η συμφωνία από την ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού.
Πηγή capital.gr