Τρίκαλα: Το «Κτήριο Παπαστεριάδη» ανοίγει τις πύλες του ως Αίθουσα Τέχνης την Τρίτη της Διακαινησίμου – Ένα στολίδι αισθητικής στην καρδιά της πόλης

Το πανέμορφο «Κτήριο Παπαστεριαδη», στην οδό Στουρναρα 14, στα Τρίκαλα, ανοίγει την Τρίτη ημέρα της εβδομάδας της διακαινησίμου, Τρίτη 22 Απριλίου 2025, τις πύλες του ως Αίθουσα Τέχνης και το Trikalaidees.gr ξεναγήθηκε από τον Υπεύθυνο διαχείρισης και υποδομής του χώρου Θανάση Παπαστεριαδη, που εκπροσωπεί εκπροσωπεί τον αδελφό του, Ευάγγελο Παπαστεριαδη, φημισμένο καρδιολόγο στην Αθηνα, με καταγωγή από το Αρδάνι Τρικάλων, ο οποίος αγόρασε, διαμόρφωσε και μετέτρεψε το κτίσμα, από καπναποθήκη και βιοτεχνία τσιγάρων σε τόπο μελλοντικών δημιουργικών δράσεων, με άξονα την ομορφιά. Ιστορία του κτηρίου Το κτήριο δημιουργήθηκε το 1920 και χρησιμοποιήθηκε από τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, σαν καπναποθήκη. Στην πορεία έγινε βιοτεχνία τσιγάρων.
Η ιστορία ενός σημαντικού προσώπου και ενός εμβληματικού κτιρίου
Ο γιος του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου εκλέχθηκε Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ωστόσο το 1942 καθαιρέθηκε από τις δυνάμεις κατοχής και το 1943 εκτελέστηκε. Κατά τη σύντομη αλλά δημιουργική δημαρχία του, ανεγέρθηκε το ιστορικό ρολόι της πόλης, ενώ ο ίδιος δώρισε το οικόπεδο όπου ανεγέρθηκε και στεγάζεται μέχρι σήμερα το κτίριο του ΟΤΕ.
Παράλληλα, ανέπτυξε πλήθος δραστηριοτήτων με όραμα και προσφορά προς την τοπική κοινωνία. Το κτίριο που διέμενε, κληροδοτήθηκε στην κόρη του, η οποία παντρεύτηκε επίσης μέλος της οικογένειας Θεοδοσόπουλου. Αργότερα, το ακίνητο πέρασε στη Σοφία Θεοδοσοπούλου-Διβάνη και τελικά, το 2018, αγοράστηκε από τον Ευάγγελο Παπαστεριάδη.
Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην καρδιά των Τρικάλων, ανέλαβε να ανοίξει εκ νέου στο κοινό, διατηρώντας την κλασσική του ταυτότητα, από σίδερο, γυαλί και πέτρα. Κύριος σκοπός του κτηρίου είναι να μετατραπεί ο χώρος σε απαρχή για τον προσδιορισμό της αισθητικής συνολικότερα, να μετατραπεί σε ένα χώρο που υπόσχεται ευτυχία, άρα και ομορφιά, ώστε να μεταγγισθούν » η αισθητική, η δημιουργικότητα και η ηθική».
Η εικαστικός & δικηγόρος Στέλλα Καναβού
Εκεί συναντήσαμε την κυρία Στέλλα Καναβού, γνωστή δικηγόρο και εικαστικό: «Η αισθητική, που κυρίως με ενδιέφερε, η οποία διαπερνούσε ανέκαθεν, οτιδήποτε και αν έκανα και ήταν προτεραιότητα μου»…»Βάζοντας τη δική μου υπογραφή, με σκοπό να μετατραπεί ο χώρος σε ένα σύγχρονο σκηνικό, με έναν εκλεκτικισμό κόντρα πάντα στην ψεύτικη επιτήδευση. Δίνει το δικό της στίγμα με ένα δημιουργικό installation ζωγραφικό collage, που ξεκινάει με την ευγενική ηρεμία των αριστοκρατιών χρωμάτων, συνεχίζει με το νευρώδες strong contrasting του black and white και απογειώνεται με εκρήξεις του Μπορντό και του κόκκινου του αίματος, με απόγειο το «Harmony», χάριν του οποίου δόθηκε το όνομα στη έκθεση της.
Με αντίστιξη τη σημαντική εκθεσιακό της παρουσία, δόθηκε το πράσινο φως στην εμπνευσμένη έκθεση των έργων πρωτοπορίας, ρομαντισμού και μοντερνισμού της καλλιτέχνιδα. Προχωρώντας στην υλοποίηση του οράματος του ιδιοκτήτη και συνομιλώντας μαζί του για τα μυστικά της τέχνης, ανοίγει την Αίθουσα πανηγυρικά στις 9 το βράδυ της 22ης Απριλίου του τρέχοντος έτους, με 20 έργα περίσσια ομορφιάς, μεγάλων διαστάσεων, που κοσμούν τη μοναδική αίθουσα, καθόσον το κτήριο έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του σήμερα ως συνεδριακός χώρος, χώρος Θεάτρου και εικαστικών Τεχνών, συνδιαλέξεων και εκθέσεων. Κύριος όμως σκοπός του, είναι αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε απαρχή για τον επαναπροσδιορισμό της αισθητικής συνολικότερα, αφού είχε βαρεθεί να ακούει πως μόνο στο εξωτερικό γίνονται πράγματα και με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και τον τόπο του, να δημιουργήσει αυτόν τον χώρο για συγκέντρωση κοινού, θέατρο, έκθεση έργων, φωτογραφίας και συνεδριακό χώρο. Ανοίγει λοιπόν ξανά το κτήριο, μετά από μακρά περίοδο αδράνειας, ως ένας χώρος ραφιναρισμένης και εκλεκτής αισθητικής, ώστε να φιλοξενήσει κάθε μορφής, ιδιωτική, κοινωνική ή πολιτιστική εκδήλωση.
Διάρκεια έκθεσης 22- 26 Απριλίου