Πρόταση-βόμβα του Τραμπ προκαλεί πανικό στους Έλληνες εφοπλιστές!

Μια πρόταση που έγινε από την Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει… κύματα πανικού στην πανίσχυρη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και όλα αυτά χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ!
Όπως ανέφερε το cgtn.com, αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι του κρατικού China Global Television Network, με έδρα το Πεκίνo, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προωθεί ένα σχέδιο για την επιβολή υψηλών τελών –έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια ανά πλοίο– σε πλοία που συνδέονται με την Κίνα και ελλιμενίζονται σε λιμάνια των ΗΠΑ!
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια τεράστια «γροθιά στο στομάχι» στους ελληνικούς ναυτιλιακούς γίγαντες που κυριαρχούν στις παγκόσμιες θάλασσες, αλλά βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα κινεζικά ναυπηγεία.
«Αυτό είναι σοβαρό», είπε στο CGTN ο καθηγητής ναυτιλιακών σπουδών Ιωάννης Θεοτοκάς. «Αυτή τη στιγμή το 33% του στόλου –δηλαδή των πλοίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα– έχει επισκευαστεί στην Κίνα. Περίπου το 67% των πλοίων που κατασκευάζουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι στην Κίνα».
«Έτσι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είναι συνδεδεμένος με την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες θα επηρεαστούν άμεσα από την απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», σχολίασε ο κ.Θεοτοκάς.
Το σχέδιο το οποίο περιγράφεται σε ένα προσχέδιο εκτελεστικού διατάγματος, στοχεύει να αποδυναμώσει τον έλεγχο της Κίνας στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία. Αλλά οι επικριτές λένε ότι παρασύρει συμμάχους όπως η Ελλάδα, σε έναν εμπορικό πόλεμο στον οποίο δεν συμφώνησαν ποτέ!
Στις αποβάθρες του λιμανιού του Πειραιά, γίνεται λόγος για χάος, όπως σχολιάζει το CGTN. «Αρχίζεις να ανησυχείς όταν βλέπεις έναν βασικό παράγοντα στο παγκόσμιο εμπόριο να εισάγει κανονισμούς που ήταν αδιανόητοι στο παρελθόν», είπε στην ειδησεογραφική σελίδα ο ναυτιλιακός ειδικός Γιώργος Ξηραδάκης.
«Ορισμένοι μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται ότι πρέπει σύντομα να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός χώρος για τη ναυπηγική βιομηχανία, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική αυτή τη στιγμή», επεσήμανε.