Σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου: Η μέρα που εκατομμύρια άνθρωποι προσπάθησαν να σταματήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ
![](https://www.trikalaidees.gr/wp-content/uploads/2025/02/POREIA-DIADHLVSH.png)
Στις 15 Φεβρουαρίου 2003, η ανθρωπότητα έγραψε ιστορία. Σε περισσότερες από 600 πόλεις σε όλο τον κόσμο, πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην επικείμενη εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ. Ήταν ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα διαμαρτυρίας, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το μεγαλύτερο γεγονός διαμαρτυρίας στην ανθρώπινη ιστορία.
Ένα παγκόσμιο αντιπολεμικό κύμα
Η εικόνα εκείνης της ημέρας ήταν συγκλονιστική. Στη Ρώμη, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους, κερδίζοντας μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έχει καταγραφεί. Στο Λονδίνο, 750.000 διαδηλωτές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, η οποία υποστήριζε σθεναρά την εισβολή στο Ιράκ. Στη Νέα Υόρκη, 200.000 άνθρωποι αψήφησαν το τσουχτερό κρύο για να πορευτούν προς τα Ηνωμένα Έθνη, αμφισβητώντας τις ψευδείς αναφορές του τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, περί όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.
Η Ισπανία είδε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες να ξεχύνονται στους δρόμους, το Βερολίνο υποδέχτηκε μισό εκατομμύριο διαδηλωτές, ενώ στη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία και ακόμη και στην Ανταρκτική (!) άνθρωποι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.
«Δύο υπερδυνάμεις: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κοινή γνώμη»
Η παγκόσμια διαμαρτυρία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις κυβερνήσεις που ετοίμαζαν την εισβολή: ο κόσμος δεν ήθελε άλλο έναν πόλεμο. Την επόμενη ημέρα, η εφημερίδα The New York Times σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ίσως υπάρχουν ακόμη δύο υπερδυνάμεις στον πλανήτη: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η παγκόσμια κοινή γνώμη».
Ωστόσο, το μήνυμα δεν εισακούστηκε. Στις 19 Μαρτίου 2003, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν τον πόλεμο, ρίχνοντας τις πρώτες βόμβες στη Βαγδάτη. Ήταν η αρχή μιας αιματηρής δεκαετίας για το Ιράκ και της αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής.
Ο αντίκτυπος των διαδηλώσεων
Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος ξέσπασε, η 15η Φεβρουαρίου 2003 παραμένει ένα σύμβολο μαζικής ειρηνικής διαμαρτυρίας. Ο συγγραφέας και ακτιβιστής Ταρίκ Αλί, ο οποίος μίλησε στη διαδήλωση του Λονδίνου, δήλωσε αργότερα πως η κινητοποίηση έδειξε το τεράστιο κύμα οργής, αλλά δεν άφησε μια οργανωμένη παρακαταθήκη. Άλλοι, ωστόσο, θεωρούν πως οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις έπαιξαν ρόλο στην άνοδο του σκεπτικισμού απέναντι στις στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης, δυσκολεύοντας μελλοντικές επιχειρήσεις.