Τρίκαλα

Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ : Κάτω τα χέρια από το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου

 

Σχετικά με την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου και την διαμάχη μεταξύ του Δήμου Πύλης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  ( ΑΠΘ ) επισημαίνουμε , ως βάση της τοποθέτησής μας στο ζήτημα όπως προκύπτει τώρα , καθώς και για πιθανές  μελλοντικές εξελίξεις ,   τα εξής ,

  1. Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαμορφώθηκε και λειτουργεί μέσα στο Δάσος Περτουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι το δάσος Περτουλίου ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Κράτος και παραχωρήθηκε με νόμο του  1934 για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς στην Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ. Το  Δάσος αυτό το διαχειρίζονταν το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ) το οποίο ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που ορίζονταν από την Δασολογική Σχολή.

Με τον Νόμο 4957/2022 η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ κατήργησε το ΤΠΔΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοση του στα διάφορα τρωκτικά που το έχουν βάλει στο στόχαστρο τους, αφού το δάσος αυτό είναι πραγματικό στολίδι και  αποτελεί φιλέτο, με όχημα την δήθεν αξιοποίηση της Πανεπιστημιακής Περιουσίας, που την διαχειρίζεται Ανώνυμη Εταιρία.

Ενώ χρόνο με τον χρόνο οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις περικόπτουν τα κονδύλια για την λειτουργία των Πανεπιστημίων  – 70 % μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία – από την άλλη τα εξωθούν  να αντλήσουν έσοδα για την λειτουργία τους , με  δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, σε άλλα προγράμματα σπουδών   καθώς επίσης και με την παράδοση σε επιχειρηματική δραστηριότητα της Πανεπιστημιακής Περιουσίας,  που προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση τους στα διάφορα τρωκτικά.

Στην κατεύθυνση αυτή εξαναγκάζουν τα Πανεπιστήμια να καταστρώσουν επιχειρηματικά πλάνα,  αλλιώς θα τιμωρηθούν με μεγαλύτερη ακόμη μείωση  της ήδη κουτσουρεμένης κρατικής χρηματοδότησης. Με την απειλή για επιπλέον περικοπές κατά 30%  εάν δεν  περάσουν την εφαρμοζόμενη «αξιολόγηση». Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, την οποία στηρίζουν όλα τα  άλλα κόμματα.

Του στόχους αυτής της πολιτικής το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει

– και μέσα στη Βουλή με πολλές παρεμβάσεις των Βουλευτών του,  τόσο κατά την συζήτηση του Νόμου «για την αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας» όσο και μετά  με κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις για τα προβλήματα που ο νόμος αυτός προκάλεσε με αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.  ( υλοτομίες, καύσιμη ξυλεία , συντήρηση υποδομών , αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές  κλπ. )

– και μέσω των εκλεγμένων του στα όργανα τοπικής και περιφερειακής διοίκησης όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας , το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης με ανάλογες παρεμβάσεις , ερωτήσεις , τοποθετήσεις και πρόκληση συζήτησης για το θέμα – και με παρουσία κατοίκων του Περτουλίου , εκπροσώπων δασικών συνεταιρισμών , της τοπικής κοινότητας κ.α.

  1. Η ανακοίνωση του Δήμου Πύλης που επιρρίπτει όλα τα κακά για όσα συμβαίνουν στην Περιοχή στο Πανεπιστήμιο, που διαχειρίζεται το Δάσος στο Περτούλι ,είναι προκλητική και μέσα από τον δρόμο αυτόν προετοιμάζει το έδαφος για να προχωρήσουν όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί εκείνων που εποφθαλμιούν το Δάσος  για να το βάλουν στο χέρι τους.

Επειδή το θέμα που εξετάζουμε και τοποθετούμαστε έχει μια προϊστορία με δεδομένα και ντοκουμέντα , που δεν μπορούν να αγνοηθούν , ούτε να προσπεραστούν πολύ περισσότερο δε να αποκρυφτούν ή να διαγραφούν, επισημαίνουμε ένα κομβικό σημείο εξ αυτών:    

 Όταν ψηφίζονταν ο Νόμος 4957/2024 -«για αξιοποίηση της Πανεπιστημιακής Περιουσίας»                ο Δήμαρχος Πύλης  κ. Μαράβας μαζί με τον τότε Αντιπεριφερειάρχη κ.Χρήστο Μιχαλάκη και άλλους φορείς  – και σωστά λέμε εμείς  – είχαν συνυπογράψει Κείμενο Διαμαρτυρίας που:

 εξέφραζαν  την Πλήρη αντίθεση τους στην κατάργηση του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης των Πανεπιστημιακών Δασών,  επειδή το Πανεπιστημιακό Δάσος και το Ταμείο Διαχείρισης  είχε συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Τώρα ο Δήμαρχος Πύλης λέει τα εντελώς μα εντελώς αντίθετα . Και το ερώτημα είναι:  Πότε έλεγε το σωστό ;    Τότε ή Τώρα;  Ποιοί από τους συνεργάτες του τον έκαναν τα κάνει στροφή και για ποιόν λόγο;

Η πλήρης αντίθεση με όσα έλεγε τότε και όσα λέει τώρα  μας  παραπέμπει   στο γνωστό                  “ Η μεν  φωνή, φωνή  Ιακώβ –  Αι δε χείρες, χείρες  Ησαύ “

Ποιος μιλάει με το στόμα του Δημάρχου;

 Γιατί ο πραγματικός εμπνευστής είναι εκείνοι που έχουν βάλει στο μάτι τα φιλέτα αυτά.

Μέσα από την στοχοποίηση του Πανεπιστημίου συγκαλύπτει τον πραγματικό ένοχο για τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής. Την κυβερνητική πολιτική  που με την ακρίβεια και την λιτότητα γονατίζει το λαό μας, με τον φοροληστεία οδηγεί στην εξόντωση τους επαγγελματίες.  Τα  ξενοδοχεία της περιοχής, σχεδόν όλα,  τα έχουν βάλει στα χέρια τους οι τράπεζες.  Ο τουρισμός και η αναψυχή έχουν γίνει ένα πανάκριβο εμπόρευμα  για τον λαό   και τη νεολαία που δεν μπορεί να απολαύσει αυτές τις ομορφιές της φύσης και να πάρει μια ανάσα, . Για να μην μιλήσουμε για την κατάσταση στην Υγεία που έχει αφήσει την περιοχή ακάλυπτη σε βασικές ανάγκες , αλλά και για τις «πληγές» στις υποδομές , δίκτυα, ρέματα , ποτάμια κ.α. που παραμένουν ανοιχτές είτε χρόνια , είτε πολύ πιο εκτεταμένες από τις καταστροφές του «Ντάνιελ», πριν 16 μήνες.

Για όλα αυτά ο κ. Δήμαρχος δεν λέει κουβέντα βάζοντας πλάτες στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Τώρα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική ή ανάγκη να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά:

Κάτω τα χέρια από το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου. Έξω τα τρωκτικά που ορέγονται να ξεκοκαλίσουν αυτά τα φιλέτα. Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου να λειτουργήσει μακριά από την κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Να εναντιωθεί ο λαός μας και η νεολαία  στην λεηλασία του εισοδήματός του, είτε μέσω εμπορευματοποίησης και πανάκριβης πληρωμής κάθε φυσικού πόρου ή κοινωνικού αγαθού , είτε μέσω της φοροληστείας . Να  διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αφορολόγητο όριο (πχ 12 χιλ €)  για μικρούς επαγγελματίες και αγρότες και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,  την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στην Υγεία την Παιδεία τον Αθλητισμό, τον Τουρισμό.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  17/12/2024                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΤΕ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Back to top button
Close
Close