Η Κληρονομιά των χωριών του Ασπροποτάμου – Το αρχαιότερο βλάχικο τραγούδι και οι ρίζες της Ρωμαιοκρατίας
Τα βλαχόφωνα χωριά του νομού Τρικάλων διατηρούν την παράδοσή τους και συνεχίζουν να καμαρώνουν για ένα τραγούδι που θεωρείται σύμβολο της πολιτιστικής τους ταυτότητας.
Στον Ασπροπόταμο, το τραγούδι αυτό αποκαλείται από πολλούς ως ο «εθνικός ύμνος» της βλαχόφωνης παράδοσης, καθώς οι στίχοι και η μελωδία του είναι στενά συνδεδεμένα με τη ζωή και την ιστορία της περιοχής. Οι ρίζες του τραγουδιού φτάνουν πίσω στους αιώνες, έως τη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι ντόπιοι ορεινοί πληθυσμοί ανέπτυξαν τη δική τους γλώσσα συνεννόησης με τους Ρωμαίους κατακτητές.
CZ REPORTAZ TRIKALAIDEES
Το τραγούδι παραμένει χιλιοτραγουδισμένο, εκφράζοντας τις αξίες και τις παραδόσεις της βλαχόφωνης κοινότητας. “ΛΑ ΠΑΤΡΟ ΤΣΙΤΖΙ ΜΑΡΜΑΡΙ” το τραγούδι με την αναφορά του σε «Μάρμαρι» και «Μαρμαρίτσι» – όροι που σχετίζονται με τους μιλιοδείκτες, τις ρωμαϊκές οδικές στήλες – θεωρείται ένα από τα πιο παλιά βλάχικα τραγούδια που έχουν φτάσει ως τις μέρες μας. Με αναφορές στους μιλιοδείκτες, αναβιώνει την εποχή της Ρωμαιοκρατίας, όταν τα σημεία αυτά καθοδηγούσαν τους ντόπιους και τους Ρωμαίους ταξιδιώτες μέσα από τα βουνά της Πίνδου.
Οι στίχοι, όπως το “Στα τέσσερα πέντε μάρμαρα, στα έξι σκαλοπάτια, κοιμάται κόρη μόνη...”, φέρνουν στο νου εικόνες μιας άλλης εποχής, όπου το ορεινό τοπίο της περιοχής και η καθημερινότητα των ανθρώπων συνδέονταν άρρηκτα με τα σημάδια του δρόμου. Αυτό το τραγούδι όχι μόνο αφηγείται μια ιστορία αλλά λειτουργεί και ως ζωντανή μαρτυρία της πολιτιστικής κληρονομιάς των βλαχόφωνων κοινοτήτων, προσφέροντας ένα παράθυρο στο παρελθόν, το οποίο οι σημερινοί κάτοικοι τιμούν και διατηρούν ζωντανό.
REPORTAZ TRIKALA IDEES
Το βίντεο είναι απο το πανηγύρι του χωριού στην Κρανιά Ασπροποτάμου και το χορεύει το χορευτικό του χωριού με τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου