Τρίκαλα

Διήμερη ενημερωτική εκδήλωση για την Ενδοσχολική βία & τον εμφοβισμό

«Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει»

Νίκος Καζαντζάκης

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων, διοργάνωσαν  την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, για τους εκπαιδευτικούς και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, για τους πολίτες, διήμερη ενημερωτική εκδήλωση στο κτήριο «Παπαστεριάδη», με θέμα: «Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός – Δικαιώματα και υποχρεώσεις παιδιού», υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και το Δήμο Τρικκαίων.

Κύριο θέμα, μεταξύ πολλών, στάθηκε η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα όπως η ανάπτυξη ενεργειών έγκαιρης παρέμβασης και δημιουργία κλίματος αποδοχής και συνεργασίας, ώστε να προληφθούν περιστατικά βίας και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, η έναρξη έγινε με παρουσίαση της εκδήλωσης από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστο Τρικάλη και το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη. Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κα Χρύσα Ντιντή και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχάλη Λάππα.

Στους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δομές. Αναλυτικά: το ΚΕΔΑΣΥ Τρικάλων παρουσίασε ο κ. Απόστολος Σπαθής, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Τρικάλων η κα Κων/να Νταϊλιάνη, την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Συνειρμός» η κα Χριστίνα Ποποντοπούλου, τον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Τρικάλων η Ψυχολόγος κα Γεωργία Γκοβίνα και η κα Φανή Σακκά τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Τρικάλων και αναφέρθηκαν στη λειτουργία των δομών.

Στη συνέχεια, ο κ. Ευάγγελος Καταραχιάς, Αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων μίλησε για τη σχολική βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων, ο κ. Αναστάσιος Παυλόπουλος Νομικός – Συνταγματολόγος, Διδάσκων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάφου, αναφέρθηκε στα «Δικαιώματα και υποχρεώσεις στην εφηβεία: Όταν η ενδοσχολική βία αγγίζει τον νόμο».

Η κα Γεωργία Καραγιάννη Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής – Μέλος της Τετραμελούς Επιτροπής της ΔΙΔΕ Τρικάλων, μίλησε για «τον ρόλο της/του Διευθύντριας/Διευθυντή στη δημιουργία συνθηκών αποδοχής και συνεργασίας στο σχολείο», ο Ψυχολόγος, κ. Ηλίας – Μάριος Τσόκας, παρουσίασε έναν Οδηγό Ενεργειών για την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας & εκφοβισμού, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΔΙΠΕ Τρικάλων – Μέλος της Τετραμελούς Επιτροπής της ΔΙΠΕ Τρικάλων κ. Βασίλειος Κωτούλας, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων μαθητών/τριών που εμπλέκονται σε γεγονότα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.

Η κα Αγορή Παπακώστα Εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, στην εισήγησή της ανέπτυξε το θέμα της ποινικής ευθύνης και μεταχείρισης των ανήλικων παραβατών, της ποινικής ευθύνη των γονέων τους, και της ποινικής προστασίας και των υποχρεώσεων των εκπαιδευτικών.

Από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Παρζάλης Ιωάννης δάσκαλος του 1ου Δ.Σ. Τρικάλων, ο κ. Γκρίμπας Βασίλειοςς δάσκαλος του Δ.Σ. Πύλης, ο Διευθυντής του Δ.Σ. Οιχαλίας κ Χατζούλης Ιωάννης, ο Διευθυντής του 20ου Δ.Σ. Τρικάλων κ. Νίκος Κομματάς, η Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων κα Φανή Σμιξιώτη, η Διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων κα Γεωργία Κουράκου, η Υπεύθυνη Σχολικής Ζωής του Πειραματικού Γυμνασίου κα Δέσποινα Καραμπατζάκη και η Διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» κα Βασιλική Σαρκατζή, παρουσίασαν τις έρευνες που διεξήγαγαν στις σχολικές τους μονάδες σχετικές με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία.

Το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, χαιρετισμούς απηύθυνε η κα Αικατερίνη Παπακώστα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στην ημερίδα, παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών Πατήρ Παντελεήμων.

Ο κ. Νικόλαος Γουγουλάκης Προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου μίλησε για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Σύγχρονο Εθνικό και Ευρωπαϊκό περιβάλλον – τη σχολική βία, τις προκλήσεις και τις προοπτικές, ο κ. Ιωάννης Λάππας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νέων αναφέρθηκε στη σημασία της νέας γενιάς στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας και η εκπαιδευτικός της ΔΙΔΕ Τρικάλων – Δικηγόρος, μίλησε για το Δικαίωμα του Παιδιού στην Εκπαίδευση υπό το Πρίσμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του ψυχολόγου, κ. Ηλία – Μάριου Τσόκα, ο οποίος ανέλυσε την Ψυχοκοινωνική Ανάπτυξη – την Ηθική του Παιδιού και το Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής και του κ. Ευάγγελου Καταραχιά, Αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων ο οποίος μίλησε για τη Σχολική βία και την παραβατικότητα ανηλίκων.

Άξιο αναφοράς, η συμμετοχή στις συζητήσεις που ακολούθησαν μετά το πέρας των εισηγήσεων, τόσο της κοινότητας των εκπαιδευτικών την πρώτη ημέρα, όσο και των πολιτών τη δεύτερη, όπου εκφράστηκαν απόψεις, ερωτήματα και λύσεις, του φλέγοντος ζητήματος της ενδοσχολικής βίας, μιας δυστυχώς αυξανόμενης μάστιγας που παρατηρείται ότι διαποτίζει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 

Από τη Δ.Ι.Π.Ε. Τρικάλων

Back to top button
Close
Close