ΕιδήσειςΘεσσαλία

19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενετικής Βελτίωσης Φυτών: Καινοτομία και Ανθεκτικότητα για Βιώσιμη Γεωργία

από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών διοργανώνει το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριό της στη Λάρισα, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Imperial και στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών, από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2024 με τίτλο: «Καινοτομία – Ανθεκτικότητα – Βιώσιμη Ανάπτυξη». Η Γενετική Βελτίωση Φυτών αρωγός στην ανάπτυξη της σύγχρονης γεωργίας.
Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Διακεκριμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών στο επιστημονικό πεδίο της γενετικής βελτίωσης φυτών και της γεωργίας.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι: Γενετική βελτίωση για απόδοση και ποιότητα. Γεωργικός Πειραματισμός και Ανάλυση Δεδομένων. Μοριακή Γενετική και Γονιδιωματική. Ικανότητα ανάκαμψης του γενετικού υλικού μετά από βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Γενετικοί Πόροι και Βιοποικιλότητα. Καλλιέργεια νέων ειδών και Καινοτομία στη σύγχρονη γεωργία.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 18-10-2024, με τη στρογγυλή τράπεζα, όπου ειδικοί ομιλητές και εκπρόσωποι φορέων θα συζητήσουν το θέμα: «Η ανθεκτικότητα των γεωργικών οικοσυστημάτων απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Η εμπειρία του DANIEL στη Θεσσαλία».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ Δημήτριος Βλαχοστέργιος επεσήμανε ότι «Το Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής και Βελτίωσης των Φυτών είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση, καθώς θα συγκεντρώσει για λίγες μέρες στην πόλη της Λάρισας τους κορυφαίους επιστήμονες από όλη τη χώρα ενός πολύ σημαντικού επιστημονικού κλάδου. Ο τίτλος του συνεδρίου επιλέχθηκε ώστε να ανταποκρίνεται στο ρόλο της Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών και στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει από εδώ και στο εξής η Ελληνική γεωργία που είναι η αξιοποίηση της Καινοτομίας που παράγει η έρευνα, η Ανθεκτικότητα και η ικανότητα Ανάκαμψης από τις διάφορες βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις και η εγκαθίδρυση ενός Βιώσιμου μοντέλου Ανάπτυξης της γεωργίας».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καθ. Δημήτριος Κουρέτας δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την πρώτη στιγμή στήριξε το συνέδριο της ΕΕΕΓΒΦ όχι μόνο γιατί θεωρεί ότι τα ερευνητικά αποτελέσματα πρέπει να διαχέονται στην επιστημονική κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία, αλλά και γιατί στο συνέδριο θα παρουσιαστούν εργασίες για επίκαιρα και φλέγοντα ζητήματα που αναδεικνύουν το ρόλο της επιστήμης της Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών ως παράγοντα ανάπτυξης και καινοτομίας σε μια εποχή που οι έντονες και ξαφνικές μεταβολές του περιβάλλοντος έχουν δημιουργήσει μεγάλη αστάθεια στη γεωργική παραγωγή και γενικότερα στη λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων».
Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον διακεκριμένο Βελτιωτή Φυτών, Δρ Paolo Annicchiarico, ο οποίος θα αναφερθεί στη βελτίωση των ψυχανθών απέναντι στις περιβαλλοντικές εξελίξεις και τα νέα καλλιεργητικά συστήματα αξιοποιώντας τις σύγχρονες αγρο-οικολογικές μεθόδους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα https://19pbcongress.wixsite.com/19pbcongress

Back to top button
Close
Close