Τρίκαλα

Στην Τριγγία η ομάδα Δημητρούλη για την εγκατάσταση μετεορολογικού σταθμού

Η εγκατάσταση ενός μετεωρολογικού σταθμού στην κορυφή Τριγγία της Πίνδου, σε υψόμετρο 2.205 μέτρων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των μετεωρολογικών μετρήσεων και την αναβάθμιση της ακρίβειας των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Ο συγκεκριμένος σταθμός θα συλλέγει δεδομένα για μια σειρά από μετεωρολογικούς δείκτες, όπως θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, καθώς και τη βροχόπτωση και το χιόνι. O ιδιοκτήτης του meteolive Χρήστος Δημητρούλης μαζί με τους συνεργάτες εγκατέστησε τον σταθμό το περασμένο σβκ ο οποίος μπήκε αμέσως σε λειτουργία Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η επιλογή της τοποθεσίας στην Τριγγία δεν είναι τυχαία, καθώς η κορυφή της οροσειράς αυτής βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την κατανόηση των καιρικών συστημάτων που επηρεάζουν τόσο τη δυτική όσο και την κεντρική Ελλάδα. Οι σφοδροί άνεμοι και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες κάνουν την τοποθέτηση του σταθμού σε αυτό το σημείο ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο σταθμός αυτός θα ενισχύσει τις υφιστάμενες υποδομές της ΕΜΥ, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την παρακολούθηση των αλλαγών του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, καθώς και για την πρόβλεψη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, όπως οι χιονοπτώσεις, οι παγετοί και οι καταιγίδες.

Η εγκατάσταση απαιτείται να ξεπεράσει τεχνικές προκλήσεις λόγω του υψομέτρου και των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά θα προσφέρει μετρήσεις μεγάλης αξίας, με άμεση αξιοποίηση από την ΕΜΥ για την καθημερινή πρόβλεψη καιρού και την ενημέρωση του κοινού και των τοπικών αρχών.

czΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Back to top button
Close
Close