Στον Αριθμό 10 της οδού Τρικάλων τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Με επένδυση 70 εκατ. ευρώ διεκδικεί ηγετική θέση στην αγορά χαλλουμιού
Στον αριθμό 10 της οδού Τρικάλων, όνομα που διάλεξε η οικογένεια Σαράντη τηρώντας την παράδοση στην Κύπρο, σύμφωνα με την οποία όποιος χτίζει έναν δρόμο μπορεί και να κάνει την ονοματοδοσία. Οι τρικαλινοί επιχειρηματίες δημιούργησαν σε μια περιοχή που δεν υπήρχε τίποτα ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ.. Με μία επένδυση που έφτασε στα 70 εκατ. ευρώ χτίστηκε σε δυόμισι χρόνια και μετατρέποντας ένα χωράφι σε μια μονάδα με δυνατότητα παραγωγής 18.000 τόνων χαλλουμιού ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στη μισή ετήσια συνολική ποσότητα χαλλουμιού της Κύπρου.
Σε μια αγορά που τζιράρει πάνω από 350 εκατ. ευρώ και το χαλλούμι ΠΟΠ αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό προϊόν, ο όμιλος της οικογένειας Σαράντη επιδιώκει να κατακτήσει ηγετική θέση ενισχύοντας το αποτύπωμά της συνολικά στον κλάδο των τρόφιμων.
Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, παρουσία πολιτικών στελεχών από Ελλάδα και Κύπρο και στελεχών της αγοράς, η αντιπρόεδρος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Ζωή Σαράντη, το εργοστάσιο κατασκευάστηκε ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον εργοστάσιο που εφαρμόζει «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Ειδικότερα, το εργοστάσιο διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο. Το παραγόμενο βιοαέριο θα αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του εργοστασίου. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτεται από ηλιακή ενέργεια καθώς θα λειτουργεί μονάδα με φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 Μ. Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να διοχετεύεται σε δευτερεύουσες χρήσεις. Στη ίδια κατεύθυνση έχει κατασκευαστεί και η παραγωγή του χαλλουμιού με — εξοπλισμό και υψηλά επίπεδα αυτοματισμού ώστε να επιτυγχάνεται σταθερότητα στην ποιότητα και στα χαρακτηριστικά του προϊόντος και αποδοτικότητα στην παραγωγική διαδικασία.
Στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου. Την σημασία της επένδυσης για την τοπική οικονομία ανέλυσε ο υπουργός Ενέργειας – Εμπορίου-Βιομηχανίας – της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου. Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής – πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.
π. Γεωργίας: Ορόσημο η λειτουργία εργοστασίου της «Όλυμπος» στην Κύπρο
Η δραστηριοποίηση του εργοστασίου της εταιρείας «Όλυμπος» στην Κύπρο αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για τη γαλακτοκομική βιομηχανία της Κύπρου, ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.
Σε ομιλία της στα εγκαίνια του εργοστασίου της εταιρείας «Όλυμπος» στην Κύπρο, η Υπουργός έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο που θα ενισχύσει την οικονομία ενώ ταυτόχρονα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο με το πλέον σημαντικό αγροδιατροφικό προϊόν του τόπου, το χαλλούμι.
«Το χαλλούμι ΠΟΠ αποτελεί τον σημαντικότερο πρεσβευτή της κυπριακής γαστρονομίας. Αποτελεί εθνικό πλούτο της χώρας μας, ο οποίος συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία του νησιού με συνολικές εξαγωγές, για το έτος 2024, αξίας 186 εκατομμυρίων Ευρώ και πέραν των 10,000 θέσεων εργασίας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η σημερινή μεθοδολογία παρασκευής παραδοσιακού χαλλουμιού με σύγχρονες μεθόδους και υποδομές επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση της παράδοσης μπορεί να συνδυαστεί αλλά και να ενισχυθεί μέσα από τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας, της καινοτομίας και της γαστρονομικής υπεροχής.
Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι στο εργοστάσιο ενώνονται η επιχειρηματική τεχνογνωσία που γεννήθηκε 60 περίπου χρόνια πριν στη Λάρισσα, με την παράδοση της κατεχόμενης Βατυλής που αναπτύχθηκε και μεγάλωσε από την εταιρεία Κουρούσιης.
«Δυο κτηνοτροφικές περιοχές που το μεράκι των ανθρώπων που μεγάλωσαν στα βοσκοτόπια τους, μετεξελίχθηκε σε σύγχρονες υποδομές τα προϊόντα των οποίων κατακλύζουν σήμερα την ελλαδική και την κυπριακή αγορά», είπε.