FashionLifestyle news

Το θέμα για το Met Gala του 2025 πρόκειται να γράψει ιστορία!

Το MET gala είναι ίσως το πιο πολυαναμενόμενο fashion event της χρονιάς, με τους καλεσμένους που βρίσκονται στην guest list να δίνουν κάθε χρόνο το παρών με ευφάνταστα looks που αναμένεται να συμβαδίζουν με το εκάστοτε θέμα.

Ύστερα, λοιπόν, από το «Garden of Time», το Costume Institute ανακοίνωσε το θέμα του φετινού gala, το οποίο -όπως πάντα- θα πραγματοποιηθεί την πρώτη Δευτέρα του επόμενου Μαΐου, με τους fashion lovers να ανυπομονούν ήδη για τις εμφανίσεις των A-listers που θα κατακλύσουν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Όπως αποκαλύφθηκε από το Costume Institute, λοιπόν, το θέμα του Met Gala του 2025 γράφει ιστορία.

Ποιο είναι το θέμα του Met Gala 2025;

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα του επόμενου Met Gala συμπίπτει με το θέμα της έκθεσης του Costume Institute, η οποία θα έχει τίτλο «Superfine: Tailoring Black Style».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, η έκθεση θα «παρουσιάσει μια πολιτιστική και ιστορική εξέταση του Μαύρου Δανδή, από την εμφάνισή του στην Ευρώπη του Διαφωτισμού κατά τον 18ο αιώνα μέχρι τις σύγχρονες ενσαρκώσεις του σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο».

Η έκθεση θα εξετάσει τη «σημασία του ενδυματολογικού στιλ για τη διαμόρφωση των μαύρων ταυτοτήτων στην ατλαντική διασπορά» μέσα από σημαντικά αρχειακά ενδύματα, έργα τέχνης, αποσπάσματα ταινιών και άλλα εκθέματα.

Το θέμα αντλεί έμπνευση από το βιβλίο της Monica L. Miller του 2009 «Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity». Η Miller, η οποία είναι σήμερα πρόεδρος και καθηγήτρια Αφρικανικών Σπουδών στο Barnard College του Πανεπιστημίου Columbia, ενώ θα είναι και guest curator της έκθεσης του ΜΕΤ -η πρώτη ύστερα από 20 χρόνια που αφορά αποκλειστικά την ανδρική ένδυση. (Η τελευταία φορά που αφορούσε αποκλειστικά ανδρική μόδα ήταν το 2003 στην έκθεση «Braveheart: Men in Skirts»).

Πρόκειται για ένα θέμα που αναμένεται να γράψει ιστορία στον θεσμό του MET gala, καθώς τιμά ιδιαίτερα την κουλτούρα της μαύρης κοινότητας και αγγίζει παράλληλα ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Ποιο είναι το dress code για το Met Gala 2025;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι καλεσμένοι καλούνται να τηρήσουν έναν υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα, που αντιστοιχεί στο θέμα της έκθεσης. Πέρυσι, το dress code ήταν «The Garden of Time», ενώ η έκθεση είχε τίτλο «Sleeping Beauties: Reawakening Fashion».

Ο ενδυματολογικός κώδικας για το Met Gala 2025 δεν θα αποκαλυφθεί πριν από τις αρχές του νέου έτους, αλλά η έκθεση ίσως να μαρτυρά ήδη από τώρα την έμπνευση πίσω από τα looks που θα δούμε στο κόκκινο χαλί της επόμενης διοργάνωσης.

Για παράδειγμα, ένα μέρος του βιβλίου της Monica L. Miller, αλλά και της επερχόμενης έκθεσης του ΜΕΤ, είναι αφιερωμένα στην έννοια του «δανδισμού».

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο δανδισμός χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάποιον -συνήθως έναν άνδρα- ο οποίος είναι «εξαιρετικά αφοσιωμένος στο στιλ και το υπηρετεί με πειθαρχία», όπως αναφέρει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης σε σχετική ανακοίνωση. Στο πλαίσιο της Black Americana, στην οποία εστιάζει συγκεκριμένα η έκθεση, η φράση έχει βαθύτερη σημασία.

Όπως εξηγείται σε σχετική ανακοίνωση: «Ο δανδισμός επιβλήθηκε αρχικά στους μαύρους άνδρες στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, καθώς το δουλεμπόριο στον Ατλαντικό και η αναδυόμενη κουλτούρα του υπερκαταναλωτισμού δημιούργησαν την τάση των μοντέρνα ντυμένων, ή Δανδών, υπηρετών. Ο δανδισμός προσέφερε στους μαύρους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την ενδυμασία, τις χειρονομίες, την ειρωνεία και την προσωπικότητά τους, ώστε να μεταμορφώσουν τις υπάρχουσες ταυτότητές τους και να φανταστούν νέους τρόπους ενσάρκωσης των πολιτικών και κοινωνικών στάτους τους».

Όσον αφορά την πηγή έμπνευσης για τα looks που ίσως δούμε στο κόκκινο χαλί του επόμενου MET Gala, οι συλλογές του σχεδιαστή της δεκαετίας του 1980 Dapper Dan, γνωστού και ως «Dandy του Χάρλεμ», ο αξέχαστος fashion editor André Leon Talley και τα εκπληκτικά του outfits, με dramatic πανωφόρια με βάτες που έφταναν έως το πάτωμα, τα υπέροχα looks με απίστευτα κοστούμια και εκκεντρικά κομμάτια του Prince, αλλά και ο πιο πρόσφατος ράπερ Tyler, The Creator, που έχει ξεχωρίσει για το ιδιαίτερο στιλ του αλά σύγχρονου Δανδή, ίσως να βρίσκονται στο mood board των καλεσμένων που θα βρεθούν στο επόμενο gala.

Ποιοι θα είναι οι οικοδεσπότες του Met Gala 2025;

Οι οικοδεσπότες του επόμενου Met Gala αποτελούν μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και κομψούς μαύρους άνδρες της σύγχρονης εποχής. Ο λόγος για τον ηθοποιό Colman Domingo, τον οδηγό της Formula 1 Lewis Hamilton, τον ράπερ A$AP Rocky και τον σχεδιαστή και μουσικό Pharrell Williams. Ο άσος του NBA LeBron James θα κάνει επίσης την πρώτη του εμφάνιση στο Met Gala ως επίτιμος οικοδεσπότης.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Back to top button
Close
Close