Ειδήσεις

Έρευνα GPO για την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εμπιστοσύνη στον Κουρέτα εκφράζουν οι πολίτες

Τα ευρήματα έδειξαν εμπιστοσύνη των πολιτών στον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, ενώ θετικό είναι το πρόσημο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφορικά με διαχείριση των κρίσεων, που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί λανθασμένη την απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να αφήσει ανοικτό το θυρόφραγμα της Λίμνης Κάρλα, προκειμένου να αποφευχθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά θεωρεί αποτελεσματική τη διαχείριση του προβλήματος της πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της GPO για την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε σχεδιασμένο δείγμα 800 ατόμων. Στα πλαίσια της αξιολόγησης της διαχείρισης των ζητημάτων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ερευνητική διαδικασία στόχευσε στην αποτύπωση της γνώμης των κατοίκων της Θεσσαλίας για μια σειρά από παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας ΕΔΩ

Τα κυριότερα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών

Αρχικά, οι ερωτώμενοι τοποθετήθηκαν για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών ανέφεραν την ακρίβεια (77,5%) ως το σημαντικότερο ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν σήμερα, ενώ το 63,6% θεωρεί την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες ως εξίσου σημαντικό πρόβλημα. Ακολουθεί το Αγροτικό με 23,7% και η Υγεία με 20,3%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε ζητήματα όπως, η Καθαριότητα (14,4%), η Παιδεία (10,6%), η Ύδρευση (7,2%) και το Περιβαλλοντικό (6,7%).

1_dim

Στη συνέχεια, παρατέθηκε μια σειρά ερωτήσεων που αποσκοπούσε στην αποτύπωση του βαθμού ικανοποίησης των κατοίκων της Θεσσαλίας για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στα πρόσφατα ζητήματα που προέκυψαν.

Πανώλη αιγοπροβάτων

Σχετικά με το ζήτημα της πανώλης στα αιγοπρόβατα, το 52,7% των ερωτώμενων θεωρεί ότι ήταν αποτελεσματική η διαχείριση του προβλήματος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με το 28,6% να ισχυρίζεται το αντίθετο. Στην κατηγοριοποίηση των απαντήσεων ανά Νομό κατοικίας φαίνεται πως οι κάτοικοι Λάρισας και Τρικάλων εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι στη διαχείριση του παραπάνω ζητήματος, έναντι των κατοίκων των υπόλοιπων Νομών (Νομός Λάρισας «Ναι & Μάλλον ναι» 65,2%, Νομός Τρικάλων «Ναι & Μάλλον ναι» 53,4%).

2_dim
3_dim

Πυρκαγιές

 

 

Όσον αφορά τις πυρκαγιές που προέκυψαν τους καλοκαιρινούς μήνες, το 67,3% πιστεύει ότι ήταν αποτελεσματική η διαχείρισή τους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ την ίδια άποψη αφουγκράζεται το 51,2% σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος των κουνουπιών από την Περιφέρεια.

4_dim
5_dim
6_dim
7_dim

Λίμνη Κάρλα

Αναφορικά με την απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να αφήσει ανοικτό το θυρόφραγμα της Λίμνης Κάρλαπροκειμένου να αποφευχθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα, το 44,4% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν λανθασμένη. Στην ανάλυση των απαντήσεων ανά Νομό κατοικίας, παρατηρείται πως οι κάτοικοι Μαγνησίας εμφανίζονται περισσότερο δυσαρεστημένοι με την παραπάνω απόφαση, συγκριτικά με τους κατοίκους των άλλων Νομών (Νομός Μαγνησίας «Όχι & Μάλλον όχι» 71,1%).

8_dim
9_dim

Σχετικά με το πάγωμα των αδειοδοτήσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία, το 63,6% των κατοίκων της Θεσσαλίας δηλώνει ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση, γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνεται και στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων υποβαθμίζει την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας;», όπου το 69,8% απάντησε «Ναι» και «Μάλλον ναι».

10_dim
11_dim
12_dim
13_dim

Εν προκειμένω, σε ερώτηση για τη γενική αξιολόγηση του έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το 49,1% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά την διαχείριση των πρόσφατων κρίσεων στην περιοχή της Θεσσαλίας.

14_dim
15_dim

Θετικό πρόσημο στο έργο του Δημήτρη Κουρέτα

Τέλος, όσον αφορά την αξιολόγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, το 58,1% των συμμετεχόντων αξιολογεί με θετικό πρόσημο το έως τώρα έργο του, ενώ το 62,5% πιστεύει ότι η εκλογή του κ. Κουρέτα ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι ένα θετικό γεγονός για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, το 74% θεωρεί πως γνωρίζει τα προβλήματα της Θεσσαλίας, ενώ σχεδόν το 60% πιστεύει ότι είναι κοντά στους πολίτες της. Το 63,5% θεωρεί ότι μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά για τα προβλήματα της περιοχής και το 50,9% ότι λειτουργεί ενωτικά χωρίς πολιτικούς αποκλεισμούς. Αναφορικά με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, το 44,4% πιστεύει ότι ο κ. Κουρέτας διαθέτει επεξεργασμένο σχέδιο προκειμένου να την πετύχει.

16_dim
17_dim
18_dim
19_dim
20_dim
21_dim
22_do_

Η ταυτότητα της έρευνας της GPO

Επωνυμία του διενεργήσαντος την έρευνα: G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΕΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ευρυδάμαντος11 & Γαλαξία 7, ΑθήναΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-9374190Email: gpo-ae@otenet.gr
Εντολέας: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σκοπός της έρευνας: ΕΡΕΥΝΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος: ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: σύνολο πληθυσμού 17 ετών και άνω.
Το μέγεθος του δείγματος: Σχεδιασμένο δείγμα 800 ατόμων.  Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του.
Το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: 23 – 27 Σεπτεμβρίου 2024
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις Περιφέρειες.
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI με την χρήση δομημένου  ερωτηματολογίου.
Παράμετροι της στατιστικής στάθμισης του δείγματος: Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση.
Σχόλια διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση: Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

Πηγή: parapolitika.gr

Back to top button
Close
Close