Ειδήσεις

Με 150.000 Ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας τη συνέχιση της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας

Διευρυμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, παρουσία του Δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου και παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου Κιλελέρ, με θέμα την εξέλιξη των ανασκαφών στην Αρχαία Κραννώνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Μποσνάκης, έκανε εκτενή παρουσίαση του ανασκαφικού έργου που πραγματοποιείται.

Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι οι ανασκαφές, οι οποίες ξεκίνησαν από την ομάδα του το 2018, έχουν αποκαλύψει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που αναδεικνύουν  ποικίλες όψεις και δράσεις της πόλης. Επιπλέον, οι γεωφυσικές (με επικεφαλής τον δρ. Ν. Παπαδόπουλο) και επιφανειακές (με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μερκούριο Γεωργιάδη), έρευνες της επιστημονικής ομάδας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της οχύρωσης με το βόρειο πύργο στην ακρόπολη και την άνω πόλη της αρχαίας Κραννώνος, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της κατά την αρχαιότητα. Η ανασκαφή έφερε στο φως ιδιωτικές κατοικίες και δημόσια κτήρια προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την οικιστική ανάπτυξη και την  χωροταξική οργάνωση της πόλης. Η  ανάλυση επίσης των πήλινων και μεταλλικών ευρημάτων καθώς και των νομισμάτων που βρέθηκαν διαφωτίζουν τις εμπορικές και πολιτιστικές επαφές της πόλης με τον ευρύτερο περίγυρο (Θεσσαλικές πόλεις και Μακεδονία) αλλά και πολύ μακρινές περιοχές όπως είναι το βασίλειο των Σελευκιδών στην Αντιόχεια της Συρίας. Τέλος, ο καθηγητής τόνισε με έμφαση ότι η έρευνα που πραγματοποιείται στην περιοχή είναι καθοριστική για την κατανόηση της ιστορίας της ίδιας της Κραννώνος αλλά και του ευρύτερου μοντέλου της οικιστικής ανάπτυξης των Θεσσαλικών πόλεων.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά τα μέχρι τώρα ευρήματα και δήλωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα χρηματοδοτήσει το έργο της ανασκαφής με το ποσό των 150.000 Ευρώ για να συνεχιστεί σε μεγαλύτερη ετήσια διάρκεια η ανασκαφική έρευνα και η ψηφιακή καταγραφή των πλούσιων ευρημάτων.

Back to top button
Close
Close