Επιχειρείν

Μελέτη Harvard: Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Joule έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με όσα γνωρίζαμε για τις ανεμογεννήτριες αλλά και να γκρεμίσει το παραμύθι αστικών κυβερνήσεων και πολυεθνικών περί «πράσινης» ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον.

Ιδιαίτερα οι μεγάλες ανεμογεννήτριες, προκαλούν τοπικές αυξήσεις στην θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης, με την θερμότητα να αναμιγνύεται σε τμήματα της ατμόσφαιρας και να επηρεάζουν τον γύρω χώρο.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι ανεμογεννήτριες μεταξύ 100-150 μέτρων, που λειτουργούν τη νύχτα, μπορούν να τραβήξουν θερμότερο αέρα μέχρι και 550 μέτρα σε ύψος, σπρώχνοντάς τον στην επιφάνεια κάτω τους, θερμαίνοντας το έδαφος της Γης.

Αυτό επηρεάζει ανθρώπους, φυτά και ζώα που ζουν κοντά τους. H αύξηση της θερμοκρασίας, εντοπίστηκε από τη μελέτη, παρατηρήθηκε σε τοπικό επίπεδο και εξετάστηκε σε μοντέλο προσομοίωσης βασισμένο σε εξαιρετικά ακραίο σενάριο. Ωστόσο δείχνει ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες οι τεράστιες ανεμογεννήτριες, παρά τα πλεονεκτήματα που αποφέρουν μέσω της αιολικής ενέργειας, μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα.

Η μελέτη έγινε προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ παρήγαγαν όλη τους την ενέργεια από ανεμογεννήτριες.

Καταδεικνύει πως η ανάμειξη θερμότερου αέρα με ψυχρότερο, λόγω των τουρμπινών, θα ανέβαζε την θερμοκρασία 0.54 βαθμούς Κελσίου, στις περιοχές που θα βρίσκονταν οι ανεμογεννήτριες.

Σε κάποιες από τις περιοχές είδαν πως η αύξηση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Back to top button
Close
Close