Υγεία/fitness

Yoga vs Pilates: Ομοιότητες, διαφορές και πώς να επιλέξετε την ιδανική γυμναστική για εσάς

Yoga ή pilates; Τα τελευταία χρόνια το pilates και συγκεκριμένα το reformer έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και έχει γίνει το απόλυτο gym trend.

Influencers, διασημότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό προτιμούν να ασκούνται στο reformer καθώς είναι αλήθεια ότι χαρίζει μοναδικά οφέλη.

Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν και οι ταγμένοι yogis που δεν εγκαταλείπουν την πολυαγαπημένη τους πρακτική, αφού η yoga είναι μία αρχαία μέθοδος και πλέον, βάσει ερευνών βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών.

Και τα δύο χόμπι έχουν εξαιρετικά οφέλη τόσο για την σωματική υγεία, όσο και για την ψυχική, ωστόσο πολλοί είναι οι ασκούμενοι που πιθανόν να μην γνωρίζουν τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητές τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται σχετικά με το ποιο από τα δύο να επιλέξουν.

Ομοιότητες της yoga και του pilates

Σωστή στάση σώματος

Αν θέλετε να αποκτήσετε σωστή στάση σώματος και οι δύο πρακτικές θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Πιο συγκεκριμένα, στο pilates mat, το ασκησιολόγιο είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να επικεντρώνεστε στην σωστή στάση του σώματος σε συνδυασμό με την αναπνοή σας. Στο pilates mat, θα κάνετε
ασκήσεις για σταδιακή ενδυνάμωση των σταθεροποιητών του κορμού και του υπόλοιπου σώματος, ασκήσεις ευκαμψίας και ισορροπίας και πληθώρα διατατικών ασκήσεων. Η yoga επίσης ενδείκνυται για ασκούμενους που θέλουν να βελτιώσουν την στάση του σώματός τους και ιδιαίτερα να «ανοίξουν» την περιοχή των ώμων τους.

 Φωτογραφία/Pexels

Δύναμη και ευλυγισία

Και με τις δύο πρακτικές θα δυναμώσετε τους μύες σας. Στο pilates mat πέραν του σωματικού σας βάρους, χρησιμοποιείτε και props όπως αλτήρες, μπάλες και ring τα οποία βοηθούν στην τόνωση των μυών. Επίσης στο pilates reformer μπορείτε να προσαρμόσετε τα ελατήρια ανάλογα με την ένταση που θέλετε. Ωστόσο, στην πρακτική της yoga μπορεί να μην χρησιμοποιείτε αλτήρες, αλλά σε κάθε μάθημα το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει και προπονήστε σε στάσεις στηρίξεων όπως η κατακόρυφος, ή η στήριξη στο κεφάλι, που προυποθέτουν δυνατούς μυες -τους οποίους χτίζετε στα μαθήματα. Επίσης και με τις δύο πρακτικές θα βελτιώσετε την ευλυγισία σας -ωστόσο με την yoga αυτό θα γίνει πιο σύντομα.

Βελτίωση αναπνοής

Τόσο με την yoga όσο και με το pilates η αναπνοή σας θα βελτιωθεί. Η yoga είναι γνωστή για τις τεχνικές αναπνοών που διαθέτει οι οποίες βοηθούν τους ασκούμενους να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του άγχους καθώς μέσω της ελεγχόμενης αναπνοής επικεντρώνονται στο παρόν.

Στο pilates οι ασκούμενοι εκπαιδεύουν τους αναπνευστικούς μύες του θωρακικού κλώβου να λειτουργούν ευρέως και πλήρως. Αυτή η αναπνοή της μεθόδου Pilates ονομάζεται «πλευρική» ή «μεσοπλεύρια» αναπνοή και προωθεί την πλήρη ενεργοποίηση του θωρακικού κλωβού και των αναπνευστικών μυών. Η εισπνοή πραγματοποιείται βαθιά από την μύτη, έπειτα αφήνεται ελεύθερη αργά και απαλά να επιστρέψει πίσω από το ελαφρά ανοιγμένο στόμα, αδειάζοντας τελείως τους πνεύμονες. Οι αναπνοές γίνονται με έναν φυσικό ρυθμό μέχρι να αποκτήσουμε σταθερή ροή.

Διαφορές μεταξύ της yoga και του pilates

Επαναλήψεις

Οι δύο προπονήσεις φυσικά έχουν και τις διαφορές τους, παρότι μοιράζονται αρκετές κοινές στάσεις. Το pilates mat αλλά και το reformer, έχει περισσότερη ένταση κυρίως λόγω των επαναλήψεων των κινήσεων -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια προπόνηση yoga δεν μπορεί να είναι δυναμική. Το pilates παραπέμπει σε μία πιο «γυμναστηριακή» άσκηση καθώς διαθέτει και τα props, όπως προαναφέραμε.

Φωτογραφία/Pexels

Ωστόσο, η yoga περιλαμβάνει ασκήσεις οι οποίες ενεργοποιούν τους μύες χωρίς να χρειάζεται η κίνηση των αρθρώσεων, δηλαδή, ισομετρικές.

Διαλογισμός & ανακούφιση συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών

Τέλος, μία βασική διαφορά τους είναι πως στην πρακτική της yoga υπάρχει το κομμάτι του διαλογισμού, ενώ στο pilates όχι. Σίγουρα κάθε μορφή άσκησης απαιτεί συγκέντρωση την στιγμή που εκτελούμε το ασκησιολόγιο, με τη διαφορά ότι η yoga πλέον προτείνεται και ως βοηθητικό εργαλείο από ψυχιάτρους και ψυχολόγους, λόγω του διαλογισμού.

Φωτογραφία/Pexels

Οι διαλογιστικές τεχνικές και η ενσυνείδητη αναπνοή καθιστούν το σώμα σταθερό, του νου ήρεμο και ισορροπούν το νευρικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη των Black & Slavich, 2016, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση επιβραδύνοντας του καρδιακούς ρυθμούς και μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Ομοίως, μελέτη έδειξε ότι η γιόγκα μειώνει την παραγωγή κορτιζόλης -ορμόνη του στρες και αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών -νευροπεπτίδια που συμβάλουν στην καλή διάθεση.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα των Uebelacker et. al, η ρύθμιση της αναπνοής και οι διαλογιστικές μέθοδοι προκαλούν ευεξία, ηρεμία και ανακουφίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Bovary.gr

Back to top button
Close
Close