Idees Sports

ΕΣΑΚΕ και Πολιτεία ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της έμφυλης και οικογενειακής βίας

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ, τη διοίκηση της Ο.Δ.Κ.Ε. αλλά και με την αρωγή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να ενισχύσουν με τον δικό τους τρόπο την προσπάθεια για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοικογενειακής βίας.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των τελικών των play off της Basket League, οι διαιτητές που θα “διευθύνουν” τους αγώνες, θα φορούν φανέλα στην οποία θα είναι τυπωμένος ο πενταψήφιος αριθμός SOS 15900 (η τηλεφωνική γραμμή όπου μπορούν να απευθύνονται οι γυναίκες-θύματα έμφυλης ή οικογενειακής βίας) και θα αναγράφεται το μήνυμα, «ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ».

Η παρουσίαση της αγωνιστικής μπλούζας πραγματοποιήθηκε σήμερα (31/5) σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΟΚ, παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, του προέδρου της Ο.Δ.Κ.Ε, Παντελή Ελευθεριάδη, του μέλους του Δ.Σ. και Υπεύθυνης του μπάσκετ Γυναικών στην ΕΟΚ, Άννης Κωσταντινίδου, του Γενικού Διευθυντή του ΕΣΑΚΕ, Ευθύμη Ρεντζιά και του Δημήτρη Παλατιανά, εκπροσώπου της χορηγού εταιρείας της Ο.Δ.Κ.Ε, Palaplast.

Παντελής Ελευθεριάδης (Πρόεδρος ΟΔΚΕ): «Φτάνοντας στο αποκορύφωμα του ελληνικού πρωταθλήματος της Basket League, απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ζητήσαμε να κάνουμε χρήση στην αγωνιστική εμφάνιση των Ελλήνων διαιτητών το λογότυπο κατά της έμφυλης και οικογενειακής βίας. Ένα φαινόμενο το οποίο μαστίζει την ελληνική κοινωνία, ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες και οικογένειες στη χώρα μας και εκατομμύρια περιπτώσεις γυναικών στον κόσμο. Ο Έλληνας διαιτητής είναι κομμάτι της κοινωνίας αυτής και έχοντας ως έργο και σκοπό την απονομή δικαιοσύνης και την ευταξία μέσα στο γήπεδο, οφείλει μέσω της εμφανίσεώς του, να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία να σταματήσει η έμφυλη βία.

Να σταματήσει η γυναίκα να είναι το ασθενές και αδύναμο φύλο και να έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα στην κοινωνία. Το Υπουργείο δέχτηκε το αίτημά μας. Συμπαραστάτης μας σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν ο ΕΣΑΚΕ και η επόμενη κίνηση ήταν να ρωτήσουμε τον χορηγό της Ο.Δ.Κ.Ε, την εταιρεία Palaplast η οποία έχει την αποκλειστική χρήση της φανέλας, για να χρησιμοποιήσουμε το μανίκι της και να δώσουμε στην κοινωνία το μήνυμα που πρέπει. Δεν υπήρχε ούτε δεύτερη σκέψη από την εταιρεία κι έτσι προχωρήσαμε στην υλοποίηση της σκέψης. Μιας σκέψης που ξεκίνησε όταν είδαμε την ΕΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας να κάνει δράσεις κατά της κακοποίησης των γυναικών.

Νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε το μήνυμα και θα το δώσουμε ξεκινώντας από τους αγώνες των τελικών της Basket League, με μία εμφάνιση που δεν είναι μόνο αθλητική, αλλά παράλληλα είναι ένα σύμβολο δέσμευσης ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τη βία κατά των γυναικών. Θα ήθελα επίσης να σας πω και να τονίσω ότι η εμφάνιση των διαιτητών που θα φορεθεί σε αυτούς τους αγώνες, προέκυψε από μελέτη κοινωνιολόγων και ψυχολόγων. Δώσαμε ιδιαίτερη βάση στο σχέδιο, ακόμη και στο χρώμα».

Μαρία Κεφάλα (Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας): «Θέλω πραγματικά αυτή η δράση να είναι η αρχή μιας συνεργασίας κι ενός μηνύματος μέσω του αθλητισμού προς όλους για μηδενική ανοχή στη βία! Σε μια προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να καταπολεμήσει την έμφυλη και ενδοικογενειακή βία αλλά και να στηρίξει τις γυναίκες θύματα της βίας, κυρίως τις γυναίκες γιατί η βία δεν αφορά μόνον εκείνες, υπάρχει η γραμμής SOS 15900 η οποία έχει βοηθήσει περισσότερες από 50.000 γυναίκες τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται σε 24ώρη λειτουργία, και έχει κοινωνική, ψυχολογική και νομική συμβουλευτική για κάθε γυναίκα που δέχεται βία και κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει βία στο περιβάλλον του. Θέλω να συμπράξουμε όλοι οι φορείς, είτε μιλάμε για αθλητισμό, είτε μιλάμε για την κοινωνία των Πολιτών, ώστε να διαχύσουμε το μήνυμα κατά της βίας. Να μην την ανεχόμαστε απ΄ όπου κι αν προέρχεται, προς όποιον κι αν πηγαίνει. Θα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αυτή τη δράση και οποιαδήποτε άλλη δράση. Ο αθλητισμός περνάει υγιή πρότυπα και μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο θέλουμε να καταπολεμήσουμε την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, όπως φυσικά και την αθλητική, για την οποία έχει ήδη μεριμνήσει η Πολιτεία».

Άννη Κωνσταντινίδου (Μέλος Δ.Σ. ΕΟΚ, Υπεύθυνη Μπάσκετ Γυναικών): «Θεωρώ τιμή μου που βρίσκομαι σ’ αυτό το πάνελ και εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης θα ήθελα να τονίσω ότι τέτοιες δράσεις είναι απαραίτητες για την κοινωνία. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε γιατί η βία είναι δυστυχώς ένα κοινωνικό θέμα το οποίο βλέπουμε να αυξάνεται συνεχώς. Ως πρώην πλέι μέικερ, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να δίνουμε ασίστ στην ευρύτερη κοινωνία, ώστε να καταλάβουν ποιο είναι το πρόβλημα. Η βία δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνον τις γυναίκες. Είναι ένα θέμα που αφορά και τους άνδρες.

Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και να καταλάβει και ο κόσμος ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε συμπεριφορές ανάλογες με αυτές που έχουμε πρόσφατα δει. Καθένας μπορεί να συμμετέχει και να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια. Ο αθλητισμός είναι πράγματι υγεία αλλά τα κοινωνικά μηνύματα που μπορούν να περάσουν μέσα από αυτόν θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά και μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία για τα νέα παιδιά και τις γυναίκες εκείνες που δυστυχώς βρίσκονται σε άσχημη θέση».

Ευθύμης Ρεντζιάς (Γενικός Διευθυντής ΕΣΑΚΕ): «Το μπάσκετ είναι ένα και γι’ αυτό βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ να στείλουμε το μήνυμα για ένα κοινωνικό φαινόμενο, ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αυξάνεται μέρα με τη μέρα και ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο. Το επαγγελματικό μπάσκετ και η Λίγκα δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από αυτήν την τεράστια προσπάθεια. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Εμείς θα είμαστε εδώ να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Πιστεύω ότι με μικρές μικρές κινήσεις, στο τέλος γίνονται πολλά και η προσπάθεια γιγαντώνεται».

Τάνια Μερίκα (Πρόεδρος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής) : «Χαιρετίζω μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Όχι μόνον γιατί είναι κατά της έμφυλης βίας, αλλά παράλληλα γιατί προέρχεται από τη δική μας τάξη. Τον αθλητισμό. Είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλές γυναίκες στον αθλητικό χώρο. Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλες μας αυτή η πρωτοβουλία που πάρθηκε με αρωγό την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και με τη συμμετοχή του συνόλου του ελληνικού μπάσκετ. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται. Μια πρόταση που θα την αγκαλιάσουμε όσο περισσότερο γίνεται και όσο πιο δυνατά. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να περάσουμε το μήνυμα και στις επόμενες γενιές».

Δημήτρης Παλατιανάς (εκπρόσωπος Palaplast) : «Ως Palaplast και η οικογένεια Παλατιανά, συναινέσαμε στην παραχώρηση του χώρου στη φανέλα των διαιτητών, για να βοηθήσουμε στο τόσο σημαντικό έργο της ΕΟΚ και της Ο.Δ.Κ.Ε. καθώς αποτελεί υποχρέωση όλων μας να βρεθούν γρήγορα και αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

www.basket.gr

Back to top button
Close
Close