Είμαστε όλοι «τραυματισμένοι» από τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής μας; Υπάρχει ασυνείδητο; Μαθαίνεται η αγάπη; Γιατί απατάμε τους συντρόφους μας; Γιατί παραμένουμε σε κακοποιητικές σχέσεις; Τι συμβαίνει με τα μοναχοπαίδια και τα πρωτότοκα παιδιά; Πώς επιλέγουμε ψυχοθεραπευτή;
Αυτές και πολλές άλλες είναι κάποιες απορίες από την καθημερινότητά μας στις οποίες αναφέρεται το βιβλίο της γνωστής δημοσιογράφου κας Βίκυς Φλέσσα «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;», το οποίο παρουσίασε ενώπιον πλήθους κόσμου και με εισαγωγή από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα το απόγευμα της Κυριακής στο Μουσείο Τσιτσάνη σε εκδήλωση των εκδόσεων Αρμός και του βιβλιοπωλείου Μαγικά Γράμματα.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τις απαντήσεις που έχει δώσει ο αείμνηστος διάσημος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα και ζητήματα όπως η οικογένεια, το ασυνείδητο, το διαδίκτυο, η αγάπη και άλλα πολλά, όπου το ιδιωτικό διαπλέκεται με το κοινωνικό, της Ελλάδας που αλλάζει, αλλά και με το πολιτισμικό, ψυχικό και μια δέσμη από σοβαρά ζητήματα. Η ίδια η συγγραφέας σημειώνει στον πρόλογό της: «Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από τη δική σας αγάπη για τον Ματθαίο Γιωσαφάτ. Φτάσαμε μαζί του Στα Άκρα τρεις φορές αυτά τα 20 χρόνια βίου της τηλεοπτικής μου εκπομπής στην ΕΡΤ. Τελικά δεν ήταν αρκετές αυτές οι τρεις συνεντεύξεις. Πολλές οι αναπάντητες απορίες. Πέρασαν τα χρόνια κι ακόμη συναντώ ανθρώπους, οι οποίοι θυμούνται φράσεις του Ματθαίου Γιωσαφάτ από την εκπομπή και, κυρίως, πόσο ευεργετικός στάθηκε σε εκείνη την περίοδο της ζωής τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι στην Ψυχανάλυση με όχημα τις λέξεις και οδηγό έναν έμπειρο επιστήμονα, ο οποίος στο έργο του «ομνύει στον Σίγκμουντ Φρόιντ, στον ιατρό-νευρολόγο, που άλλαξε από τον 20ό αιώνα και μετά τη θέασή μας προς την Ψυχή».
Του Χάρη Μαντέλλου