Συμβούλιο υπ. Ενέργειας της ΕΕ: Τουλάχιστον 16 κράτη υπέρ του γενικού πλαφόν στο αέριο
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τις πληροφορίες που υπάρχουν, κατά την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, υπάρχει μεγάλη αποδοχή και σύγκλιση κρατών μελών για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο και όχι μόνο στο ρωσικό. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, αλλά τουλάχιστον 16 κράτη θέλουν κάτι τέτοιο. Μεταξύ αυτών Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σουηδία και η Γερμανία υπό προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν δεν είπε ότι δεν θα ξαναφέρει στο τραπέζι η αρμόδια Επίτροπος την πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Είπε θα το αναλύσουμε, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θέλουν τα κράτη μέλη.
-
Κ. Σκρέκας: «Μειώσαμε την κατανάλωση φυσικού αερίου – Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό»
Την υποχρεωτική μείωση ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία ωστόσο οι περισσότεροι δεν θέλουν κάτι υποχρεωτικό ενώ σκέφτονται το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση έγινε αναφορά στον μηχανισμό που χρησιμοποιεί η χώρα μας τους δυο τελευταίους μήνες και υπάρχει και αναφορά στα συμπεράσματα για το πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών άλλων τεχνολογιών. Ειδικότερα υπάρχουν δύο αναφορές που αφορούν την Ελλάδα κι έχουν σχέση με τις φθηνότερες τεχνολογίες, τον μηχανισμό της Ελλάδας που χρησιμοποιείται και την πρόταση Ελλάδας και Ιταλίας για γενικό πλαφόν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Ενέργειας: «Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, δήλωσε: “Ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά”».
O υπουργός επανέλαβε την πρόταση που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας. Επιπλέον, επεσήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας.
Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται από την Κομισιόν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα κινηθεί.
Δηλώσεις υπουργών κατά την προσέλευσή τους στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες
Υπουργός Οικ. Υποθέσεων και Υποδομών Εσθονίας: Η Εσθονία στηρίζει την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου
«H Εσθονία στηρίζει μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, ότι δεν έχουμε 27 ξεχωριστά πλαφόν στις τιμές, αλλά παρόμοια συστήματα και προσωρινά» ανέφερε η Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της χώρας, Ρίινα Σικούτ, προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.
Προσέθεσε ότι «η Εσθονία στηρίζει την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου και ακόμη και αν μιλάμε για πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η Εσθονία στηρίζει. Στηρίζει την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια. Δεν είμαστε τόσο επιλεκτικοί όσο είναι ίσως ορισμένα άλλα κράτη μέλη».
Επίσης η κ. Σικούτ σημείωσε ότι «είναι περίοδος κρίσης, δεν πρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στις ενεργειακές αγορές μας αλλά πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι τα επίπεδα των τιμών πέφτουν».
Υπ. Εξωτερικών Ουγγαρίας: Η επιβολή ορίου στην τιμή του αερίου της Ρωσίας από την ΕΕ θα πυροδοτούσε άμεση διακοπή των ρωσικών παραδόσεων
Η πρόταση της Κομισιόν να επιβληθεί πλαφόν στο αέριο το οποίο εισάγεται από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενάντια στα ευρωπαϊκά και στα ουγγρικά συμφέροντα, έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος εκφράστηκε ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.
Ο κ. Σιγιάρτο εξήγησε πως προεξοφλεί ότι η επιβολή τέτοιου ορίου θα οδηγούσε στην άμεση διακοπή όλων των παραδόσεων από τη Μόσχα στην Ευρώπη.
Κώστας Σκρέκας: H Ευρώπη να λάβει αποφάσεις τώρα
H Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα, δήλωσε προσερχόμενος στην Έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Ολόκληρη η δήλωσή του:
«Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».
Κ. Σίμσον: Χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα παρέμβασης για την προστασία των καταναλωτών
Μπροστά μας είναι ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά η ενεργειακή μας ενότητα είναι ισχυρή και θα υπερισχύσουμε», υπογράμμισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.
Η κ. Σίμσον ανέφερε ότι το πακέτο των πέντε προτάσεων της Κομισιόν έχει στόχο την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων, ενώ παράλληλα η δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε εξέλιξη.
Επιπροσθέτως δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις από τον αρνητικό αντίκτυπο».
Η Ευρωπαία Επίτροπος έκανε λόγο για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση «για να μετριάσουμε τις αυξήσεις στις τιμές και να σταθεροποιήσουμε τις οικονομικές ενεργειακές αγορές».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο για να τροφοδοτήσει την ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης για να αποδυναμώσει τις οικονομίες μας και να διχάσει πολιτικά την ΕΕ. Πρέπει να διεβεβαιώσουμε ότι οι προσπάθειές της θα αποτύχουν».
Ο Τσέχος υπουργός διαβλέπει συμφωνία για επείγουσα στήριξη ρευστότητας για τις εταιρείες ενέργειας
«Σχεδόν βέβαιος» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν για την επείγουσα στήριξη ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πρόσθετες δαπάνες κατά την σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία “η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές και δεν θα τις κάνει νευρικές”, σημείωσε επίσης ο Γιόζεφ Σικέλα κατά την προσέλευσή του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Υπ. Ενέργειας Βελγίου: Είμαστε υπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Yπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου τάχθηκε η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντε Στράτεν προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.
«To πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν αρκεί, χρειάζεται ένα πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο (από παντού) για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς μας και για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε υπέρ ενός γενικού πλαφόν», ανέφερε.
Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ