Μαγειρίτσα παραδοσιακή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Μαγειρίτσα παραδοσιακή Παριανή
Αγαπημένη Παριανή μαγειρίτσα παραδοσιακή, όπως τη φτιάχνουν στο νησί μου. Η καλύτερη πασχαλινή συνταγή, με όλα τα μυστικά επιτυχίας!
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την πασχαλινή συνταγή για παριανή μαγειρίτσα παραδοσιακή, καθαρίζοντας πρώτα τα εντεράκια, γυρνώντας τα µέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι.
Τα ξεπλένουµε και τα βάζουµε σε µπολ.
Στύβουµε 1 λεµόνι και ρίχνουµε λίγο αλάτι.
Τα αφήνουµε στο ψυγείο για λίγες ώρες, µέχρι να ασπρίσουν. Μπορούµε να το κάνουµε και µία µέρα πριν.
Έπειτα τα ξεπλένουµε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουµε σε λεπτή κοτσίδα.
Τα ζεµατάµε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουµε.
Αφού κρυώσουν, τα κόβουµε σε πολύ ψιλά κοµµάτια.
Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεµατάµε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά.
Τη στραγγίζουµε και την αφήνουµε να κρυώσει.
Την ψιλοκόβουµε σε πολύ µικρά κοµµάτια.
Χοντροκόβουµε τα µαρούλια και τα ζεµατάµε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουµε.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και προσθέτουµε τα κρεµµύδια.
Τα αφήνουµε να µαλακώσουν σε µέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά.
Καλύπτουµε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουµε την κατσαρόλα. Αφήνουµε να σιγοβράζει για 25-30 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουµε το ρύζι, τα µαρούλια και αλατοπιπερώνουµε.
Σιγοβράζουµε 15 λεπτά. Στον τελευταίο βρασµό προσθέτουµε µπόλικο άνηθο.
Φτιάχνουμε το αυγολέµονο για την παραδοσιακή μαγειρίτσα
Χτυπάµε τα αυγά µε το λεµόνι και αραιώνουµε µε ζωµό από το φαγητό. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο αυγολέμονο.
Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουµε τη µαγειρίτσα µε το αυγολέµονο.
Την αφήνουµε για 10΄ πάνω στο σβησµένο µάτι της κουζίνας.
Μυστικά επιτυχίας για την καλύτερη παραδοσιακή μαγειρίτσα
-Αφήνοντας τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.
-Τα πλέκουμε κοτσίδα και τα τεμαχίζουμε για να ψιλοκόβονται εύκολα.
-Την προετοιμασία της μαγειρίτσας μπορούμε να την κάνουμε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
-Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.
-Ζεματάμε τα εντεράκια και την συκωταριά, αφού τα καθαρίσουμε για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.
-Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.
-Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό.