Τι ισχύει και τι όχι για τον κορονοϊό. Η πραγματική χρησιμότητα της μάσκας, η μετάλλαξη του ιού και η σύγκριση με τη γρίπη.
Η ζωή συνεχίζεται σε όλο τον πλανήτη εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, με τα ερωτήματα την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται παγκοσμίως, να είναι αμέτρητα.
Πώς μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό, ποιοι είναι πιο ευάλωτοι και τι μπορεί να κάνετε για να αποφύγετε τη μόλυνση; Θεωρίες και εκτιμήσεις που κυκλοφορούν ευρέως.
Οι ισχυρισμοί και η πραγματικότητα σύμφωνα με τον Guardian είναι οι εξής:
“Οι μάσκες δεν χρησιμεύουν”
Το να φοράμε μια μάσκα προσώπου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα αρρωστήσουμε. Οι ιοί μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω των ματιών και μικροσκοπικών ιικών σωματιδίων, γνωστά ως αερολύματα, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν σε μάσκες. Εντούτοις, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στο μάζεμα των σωματιδίων και σύμφωνα με μελέτες παρέχουν σχεδόν πενταπλάσια προστασία σε σχέση με μη χρήση της. Να σημειωθεί ωστόσο ότι άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητά της μάσκας κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Εάν υπάρχει πιθανότητα να έρθετε σε στενή επαφή με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, τότε μια μάσκα μειώνει το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού. Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα κορονοϊού ή έχετε διαγνωστεί με τον ιό, η μάσκα μπορεί να προστατεύσει τους άλλους. Οι μάσκες είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας που φροντίζουν ασθενείς και συνιστώνται επίσης για τα μέλη οικογένειας που πρέπει να φροντίζει ασθενή. Ιδανικά σε αυτή την περίπτωση, τόσο ο ασθενής όσο και αυτός που τον φροντίζει πρέπει να φορούν μάσκα.
Οι μάσκες, ωστόσο, πιθανότατα λειτουργούν διαφορετικά αν περπατάτε απλά στην πόλη ή παίρνετε λεωφορείο, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για μαζική αγορά του προϊόντος.
“Μεταλλάσσεται σε έναν πιο θανάσιμο ιό”
Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου και ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 δεν διαφέρει. Πόσες διαφορετικές μεταλλάξεις ενός ιού μπορεί να υπάρξουν εξαρτάται από την φυσική εξέλιξη. Οι μεταλλάξεις που μπορούν να διαδοθούν ταχύτερα και να αναπαραχθούν αποτελεσματικά στο σώμα θα είναι οι πιο “επιτυχείς”. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι πιο επικίνδυνοι για τους ανθρώπους.
Η γενετική ανάλυση από Κινέζους επιστήμονες 103 δειγμάτων από τον κορονοϊό, τα οποία ελήφθησαν από ασθενείς στην Ουχάν και σε άλλες πόλεις, δείχνει ότι όλα ξεκίνησαν από δύο κύρια στελέχη που ονομάστηκαν L και S. Αν και το στέλεχος L ήταν πιο διαδεδομένο (περίπου το 70% των δειγμάτων ανήκε σε αυτό το στέλεχος), αυτό το S βρέθηκε να είναι η προγονική εκδοχή του ιού.
Η επιστημονική ομάδα της εν λόγω έρευνας εκτιμά ότι αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι το στέλεχος L είναι πιο “επιθετικό”, είτε μεταδίδεται πιο εύκολα, είτε αναπαράγεται ταχύτερα μέσα στο ασώμα. Η εκτίμηση όμως αυτή είναι μέχρι στιγμής μόνο θεωρητική, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα συγκρίσεις για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι που έχουν ένα στέλεχος του ιού είναι πιθανότερο να μεταδώσουν ή να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.