Cooking ideas

Αποτοξίνωση….με υγιεινή διατροφή πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά.

Αφότου διανύσουμε την περίοδο των εορτών που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε τοξίνες όπως το κρέας, τα γλυκά και το αλκοόλ, καλό θα είναι να επιτρέψουμε στον οργανισμό μας να «αποφορτιστεί», ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά.

Καθημερινά ο οργανισμός μας εκτίθεται σε χιλιάδες χημικές ουσίες, είτε από το περιβάλλον (υπεριώδης ακτινοβολία,  μόλυνσηπαθητικό κάπνισμα και απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας), είτε μέσω της διατροφής μας (αλκοόλ, συντηρητικά, ζάχαρη, υδρογονωμένα λίπη, αντιβιοτικά του κρέατος και φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά).

Επιπλέον, το κάπνισμα, το στρες και η έλλειψη ύπνου ευνοούν τη σύνθεση ακόμη περισσότερων τοξινών.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης ;

Άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, αφεψήματα), για αύξηση της διούρησης και της εφίδρωσης. Η ενυδάτωση είναι το πρώτο βήμα για την «αποτοξίνωση» του οργανισμού.
Αφεψήματα βοτάνων, όπως το τίλιο, το τσάι του βουνού, η λουίζα και η τσουκνίδαενισχύουν τη διούρηση.

Επιπλέον, τα ροφήματα χαμομηλιού και μέντας, χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και αυξάνουν τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας έτσι από τον τυμπανισμό και τις καούρες, οι οποίες μας βασανίζουν μετά τα γιορτινά τραπέζια!

Διαιτολόγιο φτωχό σε ζωικά λίπη και πλούσιο σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ενισχύοντας τη λειτουργία του οργανισμού.
Επιπλέον, οι παραπάνω τροφές σε συνδυασμό με τα υγρά καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Το έντερο είναι ένα από τα βασικά όργανα στη διαδικασία της απομάκρυνσης των αποβλήτων του σώματος και πρέπει να λειτουργεί τέλεια.

Τρεις ώρες αερόβιας γυμναστικής την εβδομάδα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κλπ).

Τέλος, σε περιπτώσεις δυσπεψίας καλό θα ήταν να τηρούνται μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μη μένετε νηστικοί πολλές ώρες, καθώς η έκκριση γαστρικών υγρών σε άδειο στομάχι εντείνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και σας φουσκώνει!

Για το πρήξιμο του στομαχιού δοκιμάστε μαστίχα Χίου η οποία λειτουργεί καταπραϋντικά.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε ?

Photo: Shutterstock

«Κακά» λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ βούτυρο), μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να φράξουν τους πόρους του δέρματος.

Τα τρανς λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως τα τσιπς, τα ντόνατς, οι σφολιάτες και τα κρουασάν είναι υδρογονωμένα φυτικά λίπη που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνουν επικίνδυνα τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νόσων, σύμφωνα με την Διατροφολόγο – Διατροφολόγο Αλεξάνδρα Γκατζίεβα και το logodiatrofis.gr

Ωστόσο, υπάρχουν και «καλά» λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο στις ελιές, στη μαλακή μαργαρίνη και στα ψάρια, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του οργανισμού και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας!

Ζάχαρη

Όταν τροφοδοτούμε το σώμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, προκαλούμε μια χημική διεργασία που επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Επιπλέον, η ζάχαρη συνδέεται με την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε διαβήτη.

Είναι προτιμότερο να την αντικαταστήσετε με μέλι ή φυτικά γλυκαντικά (στέβια).

Αλκοόλ
Αφυδατώνει το σώμα.

Καλό είναι να προτιμάμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα αντί για ένα «σκληρό» ποτό, καθώς έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Τυποποιημένα τρόφιμα

Τα συντηρητικά, τα πρόσθετα των τροφών και οι τεχνητές χρωστικές ουσίες αν και προστίθενται στις τροφές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να ενισχύσουν τη γεύση, τελικά κάνουν κακό στον οργανισμό (η υπερβολική επεξεργασία μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφών και μηδενίζει τη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες).

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες συνταγές γευμάτων τα οποία θα ενυδατώσουν τον οργανισμό σας, θα τον βοηθήσουν να απαλλαγεί από τις τοξίνες και θα σας ανακουφίσουν από οποιαδήποτε συμπτώματα δυσπεψίας/καούρας και hangover…

Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο θα βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα να ξεκινήσει να λειτουργεί και ταυτόχρονα θα σας ενυδατώσει

Για πρωινό

Υλικά (3 μερίδες)

  • 3/4 φλιτζάνι νερό
  • 3/4 φλιτζάνι χυμό μήλου
  • 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι αχλάδι, κομμένο σε κύβους
  • 1/4 φλιτζάνι cranberries
  • 1/2 κ.γ κανέλα
  • 1/4 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και το χυμό μήλου και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.  Στη συνέχεια προσθέτουμε τα δημητριακά και το αλάτι.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε 3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Προσθέτουμε το αχλάδι, τα cranberries, την κανέλα και τη βανίλια, ανακατεύοντας απαλά και μαγειρεύουμε 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα δημητριακά.  Τέλος, προσθέτουμε το γάλα.
  • Επιλέξτε τρόφιμα φυτικής προέλευσης πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως τα όσπρια.  Παράλληλα, προσθέτοντας τσίλι στη συγκεκριμένη συνταγή έχετε έναν λιποδιαλύτη στο πιάτο σας.

Photo: Shutterstock

Για κυρίως γεύμα

Υλικά (6 μερίδες)

  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια ψιλοκομμένη κίτρινη πιπεριά
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 2 φλ φασόλια μαυρομάτικα,  στραγγισμένα
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
  • 1 ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 κ.γ σκόνη τσίλι
  • 1/2 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/4 κ.γ αλάτι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα φασόλια σε νερό για 30-40 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό.
  • Έπειτα προσθέτουμε τα φασόλια, το ζωμό, τις ντομάτες, το τσίλι, και τη ρίγανη.
  • Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, σκεπασμένα και στη συνέχεια άλλα 10 λεπτά χωρίς το καπάκι.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
  • Τα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη όπως το μέλι σε αυτή τη συνταγή, βοηθούν το σώμα σας να κάψει οποιαδήποτε περίσσεια αλκοόλ στον οργανισμό σας.  Επιπλέον, προσθέτουν μια γλυκιά γεύση στο ελαφρώς ξινό γιαούρτι και με τους ξηρούς καρπούς ο οργανισμός τροφοδοτείται με πρωτεΐνη και βιταμίνη Β6 που ανακουφίζει από  τα συμπτώματα του hangover.

Για όσους ήπιαν λίγο παραπάνω

Υλικά (4 μερίδες)

  • 3 φλιτζάνια γιαούρτι 2%
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 κ.γ μέλι
  • 4 μανταρίνια
  • 1/4 φλιτζάνι αποφλοιωμένα, ανάλατα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση

  • Ανακατέψτε ο γιαούρτι και τη βανίλια σε ένα μπολ.  Μοιράστε το 1/3 του γιαουρτιού σε 4 μικρά ποτήρια.
  • Προσθέστε στο καθένα 1/2 κ.γ μέλι, 5 κομμάτια από κλημεντίνες και 1/2 κ.σ ξηρούς καρπούς
  • Μοιράστε το υπόλοιπο γιαούρτι στα ποτήρια και προσθέστε στο καθένα 1/2 κ.γ μέλι, 2 κομμάτια από κλημεντίνες, και 1/2 κ.σ ξηρούς καρπούς.
  • Σερβίρετε
  • Μετά τις γιορτές μπορεί να αναζητάτε τη γλυκιά γεύση.  Η παρακάτω συνταγή θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας αυτή και ταυτόχρονα είναι φτωχή σε λιπαρά και χοληστερόλη, σε αντίθεση με τα κοινά γλυκά.

Για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στο γλυκό

Υλικά (4 μερίδες)

  • 2 μεγάλα αχλάδια
  • 2 κ.γ ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ κανέλα
  • 1/4 φλιτζάνι cranberries ή διάφορα αποξηραμένα φρούτα
  • 1/4 φλιτζάνι χυμό μήλου
  • 1/2 φλιτζάνι παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών χωρισμένο στα

Εκτέλεση

  • Καθαρίστε τα αχλάδια και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος. Αφαιρέστε τον πυρήνα και τους σπόρους
  • Τοποθετήστε τα αχλάδια, με τις κομμένες πλευρές επάνω, σε ένα γυάλινο πιάτο Ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπαλίστε ομοιόμορφα τα αχλάδια
  • Προσθέστε τα cranberries στις κοιλότητες των αχλαδιών. Ρίξτε το χυμό μήλου μέσα και γύρω από τα αχλάδια και καλύψτε το πιάτο χαλαρά με λαδόκολλα
  • Ψήστε τα σε φούρνο μικροκυμάτων 6-8 λεπτά ή μέχρι τα αχλάδια να είναι τρυφερά.  Αφήστε το πιάτο να κρυώσει 5 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρετε τα αχλάδια σε πιάτα σερβιρίσματος.
  • Περιχύστε τους χυμούς πάνω από τα αχλάδια και τα σερβίρετε με παγωμένο γιαούρτι.

 

Αλεξάνδρα Γκατζίεβα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ασπρόπυργος
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής
alex.gatzieva @ gmail.com & gkatzieva @ logodiatrofis.gr 

Back to top button
Close
Close