Παρουσιάζεται το «ιερό πετράδι της Τζούρτζιας» από το βιβλίο του Θανάση Μουστάκα
Μια καθόλα πρωτότυπη και εντυπωσιακή έκδοση σύμφωνα με αυτούς που το διάβασαν αναμένεται να γνωρίσει το φως της δημοσιότητας .Πρόκειται για έκδοση ειδικής βαρύτητας που θεραπεύει και υπηρετεί τον Έλληνα λόγο στο χώρο της εκκλησιαστικής παράδοσης και κυρίως αναδεικνύει ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για έναν ναό που αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Τζουρτζιώτη και Ασπροποταμίτη. Ο λόγος για το πόνημα του εκλεκτού επίτιμου προέδρου της ΦΑΤΑ Θανάση Μουστάκα ο οποίος σε μια ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του Οθωμανικό Λουτρό στο Μουσείο Τσιτσάνη την Δευτέρα 1/7/19 θα παρουσιάσει το βιβλίο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΤΖΟΥΡΤΖΙΑΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ Κτητορικός της ΦΑΤΑ -ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΤΗς ΤΖΟΥΡΤΖΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ .
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ευάγγελος Καραμανές διευθυντής του κέντρου έρευνας Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών η Κρυσταλλία Μαντζανά προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων και ο Νίκος Ράπτης πολιτικός επιστήμονας ,υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας.
(Ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Κτητορικός της Φ.Α.Τ.Α.)
του Αθανάσιου ΜουστάκαΟ αεικίνητος, χαλκέντερος και επίμονος ερευνητής και ιστοριοδίφης του ορεινού, κοινοτικού και ελληνικού βλαχόφωνου πολιτισμού, Αθανάσιος Μουστάκας συνεχίζει να μας προσφέρει νέες ευχάριστες εκπλήξεις με το νέο εντυπωσιακό βιβλίο του. Στο πρόσφατο εκδοτικό και συγγραφικό πόνημα που ήδη κυκλοφορεί ο δραστήριος τζουρτζιώτης εραστής της τοπικής μας ιστορίας, έχει σαν αντικείμενο αναφοράς τον ιερό Κτητορικό Ναό της Αγίας Μαρίνας Τζούρτζιας και μέσω αυτού του ευρύτερου οικολογικό, πολιτιστικό και ιστορικό χώρο του χωριού όσο και ολόκληρης της περιοχής του Ασπροποτάμου.
Όπως ο ίδια ο συγγραφέας αναφέρει για την Αγία Μαρίνα το «ιερό πετράδι της Τζούρτζιας» γεννήθηκε από δύο αντιφατικά – συγκρουόμενα μεταξύ τους αισθήματα αλλά εξαιρετικά επιτακτικά. Πρόκειται για την αναβίωση μιας προσωπικής αίσθησης ενός ¨τάματος¨ και μιας υπόσχεσης προς τον εαυτό μου από τα νεανικά μου χρόνια και από την άλλη πλευρά από την επιθυμία για την εκπλήρωση ενός καθήκοντος, προς τη νέα γενιά των νεαρών Τζουρτζιωτών, που αγαπούν αλλά δεν γνωρίζουν τον γενέθλιο τόπο της καταγωγής τους.
Κατά συνέπεια το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας έχει τόσο συναισθηματικές όσο και ¨πρακτικές¨ αιτίες γέννησης.
Στις μέρες μας μια κουλτούρα των βουνών κι ένας πολιτισμός ελευθερίας και προχριστιανικού ήθους που γεννήθηκε στα βουνά μας, απειλείται. Η Αγία Μαρίνα προβάλλει ως κιβωτός μνήμης για την ιστορική πορεία του τόπου μας θυμίζοντας το χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε αυτόν τον πολιτισμό και αυτό το ήθος στην νέα γενιά που έρχεται.
Η αναφορά μας σε αυτή (οικολογικά – πολιτιστικά – κοινωνικά και εκκλησιαστικά) έρχεται επίσης σαν απότιση φόρου τιμής σε όλους τους κτηνοτρόφους, τους γαλατάδες, τους κυρατζήδες και τους εμπόρους που ξενιτεύτηκαν στα πέρατα της γης και μεγαλούργησαν, όσο και στις γυναίκες τους; Που κρατήθηκαν όρθιες μπροστά σε όλες τις αντιξοότητες. Ως εκ τούτου η αναφορά μας αυτή στη ζωντανή μέχρι σήμερα ιστορία της Αγίας Μαρίνας δεν έχει καμία μεγαλύτερη φιλοδοξία παρά να αποτελέσει αφετηρία μιας βαθύτερης γνωριμίας των νεαρών τζουρτζιωτών με την πατρίδα τους, την ιστορία της και την προοπτική στο μέλλον.
Στο παραπάνω πλαίσιο τα θέματα που αναπτύσσονται αρμονικά στα σχετικά κεφάλαια είναι:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
Η Αγία Μαρίνα στο χώρο
(το τοπίο. Ο τόπος και το οικοσύστημα ως περιβαλλοντικός πρόναος της Αγίας Μαρίνας)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
Η Αγία Μαρίνα στο χρόνο
(οι προσκυνητές, οι γιορτές και τα Λατρευτικά δρώμενα στη διαδρομή του χρόνου)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
Η Αγία Μαρίνα στην ψυχή των ανθρώπων
(Η Αγία Μαρίνα ως σύμβολο μνήμης, νοσταλγίας και αναφοράς για τους απόδημους τζουρτζιώτες)
Τελικά όπως προσθέτει εύλογα ο κος Ευάγγελος Καραμανές Δ/ντής του Κέντρου Έρευνας – Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του κου Αθ. Μουστάκα: «είναι γνωστό ότι η τοπική Ιστορία και η Λαογραφία στηρίχτηκαν πολύ στον τόπο μας στην προσπάθεια των ερασιτεχνών τοπικών λογίων, εκπαιδευτικών, ιερέων αλλά και απλών ανθρώπων, στους οποίους ανήκει ο Θανάσης Μουστάκας, οι οποίοι εργάστηκαν με πάθος για να διασώσουν και να παραδώσουν στις επόμενες γενιές στοιχεία για την ιστορία, την λαογραφία, την παραδοσιακή γενικά ζωή της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Ευτυχώς για τον τόπο υπάρχουν και σήμερα – όπως και κατά το παρελθόν- πολλοί που εξακολουθούν να ασχολούνται με τα θέματα αυτά και με τις πράξεις τους προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στον τόπο.
Άνθρωπος εξαιρετικά κοινωνικός και φίλος του διαλόγου αναδεικνύει και προβάλλει σε κάθε ευκαιρία τα πλούσια στοιχεία και τις εκδηλώσεις της τοπικής πολιτισμικής ταυτότητας του Ασπροποτάμου και ευρύτερα των Βλάχων ως ισχυρού πυλώνα του Ελληνισμού».
Ενώνουμε μαζί του την φωνή μας στην ευχή να είναι καλοτάξιδο το όμορφο και χρήσιμο βιβλίο του που ήδη κυκλοφορεί.Ευάγγελος Μουστάκας
Αντιπρόεδρος Φ.Α.Τ.Α.
Αγίας Παρασκευής «Τζούρτζιας»
Ασπροποτάμου