PeopleΤρίκαλα

Δημήτρης Παπαστεργίου: Τα Τρίκαλα είναι η πόλη της καινοτομίας.

Σ΄ένα από τα μαθήματα που είχα στη σχολή, υπήρχε μια αναφορά στις διανεμητικές ομάδες που βρίθουν στην κοινωνία και αποτελούσαν-αποτελούν συχνό εμπόδιο σε μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την κοινωνία προς το καλύτερο. Αυτές οι ομάδες ζουν στις παρυφές της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, στεγανοποιούνται και πείθουν τον κόσμο ότι το συμφέρον τους είναι συνολικό.

Από τότε που έμαθα γι΄αυτές τις ομάδες είχα μια πεποίθηση. Αυτός που θα καταφέρει να πείθει αυτές τις ομάδες να μην αντιστέκονται στην αλλαγή, θα είναι ο καλύτερος πολιτικός. Σε εθνικό επίπεδο αυτό δεν το έχουμε καταφέρει παρά ελάχιστα. Υπάρχει όμως ένα μέρος στη χώρα – ίσως και παραπάνω – που βρήκε τον τρόπο να κάνει καλύτερους τους πολίτες του.

Βρήκε τον τρόπο να τους πείσει να λειτουργούν σωστά, ακόμα κι όταν αλλάξουν οι τοπικοί άρχοντες. Τα Τρίκαλα είναι η πόλη της καινοτομίας. Ακόμα καλύτερα. Είναι η πόλη που προσαρτά την παράδοση στην τεχνολογία. Είναι η πόλη που δείχνει στους πολίτες ποια κίνηση θα έχει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου είναι το πρόσωπο που κατηύθυνε και είχε την πυγμή να μεταμορφώσει τον δήμο Τρικκαίων και εν γένει τα Τρίκαλα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν έγινε συγκεντρωτικός. Ούτε έκανε τον εαυτό του αναντικατάστατο. Δεν έδωσε στους δημότες του ψάρι. Τους έδωσε το καλάμι και τους έμαθε να ψαρεύουν.

Σε μια περίοδο που τα Τρίκαλα ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή, αυτή του 5G, αλλά και να γίνουν Smart Trikala, ο κύριος Παπαστεργίου μας μίλησε για το τι διαφορετικό έχει τούτος ο τόπος και δημιουργεί ένα περιβάλλον ευημερίας για τους ανθρώπους του.

«Αν όμως δεν συμμαχήσει η κοινωνία με τον εαυτό της, για να μειώσει και να εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα, οι αιρετοί θα είμαστε απλώς αναμασητές λόγων για την εξυγίανση της κοινωνίας.»

– Τα Τρίκαλα δεν ανήκουν πληθυσμιακά στο τοπ-5 των ελληνικών πόλεων. Εν τούτοις, αποτελούν μια πόλη υπόδειγμα. Μια πόλη που ξεπερνά ακόμα και την πρωτεύουσα. Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει ένας τόπος καινοτομίας, έξυπνης διαχείρισης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και κάνει πρώτη βήματα προς το μέλλον. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Εάν κάποιος παρακολουθήσει διαχρονικά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διαπιστώσει μια ομοφωνία ή τουλάχιστον συντριπτικά όμοιες απόψεις σε μείζονα θέματα. Αυτό είναι το ένα σκέλος της απάντησης στην ερώτησή σας. Το δεύτερο είναι ότι… προσπαθούμε συνεχώς. Μεταφυσικού τύπου απαντήσεις δεν υπάρχουν (όπως, ας πούμε, ότι έχουμε ωραίο νερό!).

Αλλά υπάρχει το τρίπτυχο δουλειά, δουλειά, δουλειά. Δουλειά για να επανεκκινήσουμε τον Δήμο, να εμφυσήσουμε πολιτική αντιμετώπισης του πολίτη ως «πελάτη», να αναδιατάξουμε τις υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών και των χωριών, να δημιουργήσουμε «ομπρέλες ευκαιρίας», όπως το Σχέδιο Ασκληπιός ή ο Ιαματικός Πόρος Ριζώματος ή το ίδιο το Smart Trikala.

– Νομίζω πως το πιο δύσκολο πράγμα για έναν δήμαρχο είναι να πείσει τους ανθρώπους της πόλης του για το μακροπρόθεσμο όφελος. Γι’ αυτό που δεν θα δουν άμεσα. Είναι τόσο δεκτικοί οι Τρικαλινοί ή χρειάστηκε κόπος για να τους πείσετε;

Δεν υπάρχουν αυτόφωτες κοινωνίες . Τα βήματα ήταν προσεκτικά μεν, εντυπωσιακά και χρήσιμα δε. Και με στήριξη από την τοπική κοινωνία που γνωρίζει, δηλαδή από τους εκατοντάδες νέους επιστήμονες με «βαριά» βιογραφικά, που έχουμε στα Τρίκαλα, όλα είναι πιο εύκολα και πιο αποδεκτά. Ναι, προφανώς κάποιος, αν δεν βλέπει άμεσα αποτελέσματα σε κάποια πρωτοβουλία,  αντιδρά. Μπορεί και να δράσει αρνητικά.

Αλλά πιστεύω ότι είμαστε ώριμοι πια, μπορούμε να ακούμε και να μαθαίνουμε, τι σταδιακά αλλάζει στις ζωές μας. Όταν, για παράδειγμα, από τα έσοδα του Μύλου των Ξωτικών δωρίσαμε kit ρομποτικής σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας, ήταν μια απτή προσέγγιση. Τα οφέλη φαίνονται ήδη, θα γίνουν πιο άμεσα τα επόμενα χρόνια, αλλά ήδη έγινε κατανοητό, πώς μπορείς να ξεκινήσεις μια πορεία: με το πρώτο βήμα.

– Γιατί τα Τρίκαλα να αποτελούν μια μοναδικότητα στην ελληνική επικράτεια και να μην υπάρχουν πολλοί δήμοι και νομοί που να πράττουν με τους ίδιους γνώμονες με εσάς; Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας εμποδίζει άλλες τοπικές αρχές να συμπεριφερθούν με ευλαβικό σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον όπως εσείς;

Δεν θέλω να υπεισέλθω στα «χωράφια» άλλων Δήμων. Μπορώ όμως να πω ότι σταδιακά διαπιστώνουμε την αυξημένη προσοχή όλων στο περιβάλλον. Απλώς, χρειαζόμαστε πια, μια εξειδικευμένη πολιτική, μια στοχευμένη πολιτική με βάση την κοινωνία, με προοπτική και στόχο. Αν είναι να λέμε συνεχώς το τετριμμένο, ότι «δανειζόμαστε το περιβάλλον από τα παιδιά μας» και παράλληλα να φτιάνουμε συνεχώς νέες «τράπεζες», τότε καλύτερα να σιωπούμε.

– Ποιους θα θέτατε ως εφικτούς και άμεσα υλοποιήσιμους στόχους για την Ελλάδα συνολικά ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Έναν: τον άτεγκτα πλήρη σεβασμό στην υπάρχουσα κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται από ένα δυσκίνητο κράτος με πλήθος τρόπων αλληλομετατόπισης ευθυνών. Τάχιστα, άμεσα, ευέλικτα, οι υπάρχοντες νόμοι με τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις, να γίνουν πράξη. Να υλοποιηθούν, όπως κάναμε με το κάπνισμα στα Τρίκαλα: με συνεργασία όλων.

– Υπάρχουν σημεία που η παράδοση μπορεί να συνδράμει στην τεχνολογία και να προοδεύσει. Υπάρχουν όμως και σημεία που είναι αναχρονιστική ως και ντροπιαστική με βάση το σήμερα. Πώς αλλάζει κανείς κοντόφθαλμες αντιλήψεις χωρίς να υποστεί ψυχική και ηθική φθορά; Πώς συνεχίζει ένας δήμαρχος, νομάρχης, πολιτικός, να πιστεύει σε μια ομολογουμένως καλή αλλαγή, η οποία όμως προσκρούει στις προσοδοθηρικές διανεμητικές ομάδες που ορθώνουν ανάστημα για να μη χάσουν τα «ολιγαρχικά» τους προνόμια;

Είχαμε το I have a dream του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά είχαμε και το Yes we can του Ομπάμα. Ρεαλισμός και εφικτό: σε πρώτη φάση μειώνω τις συνθήκες που υποθάλπουν αυτές τις διανεμητικές ομάδες που αναφέρατε. Ελαχιστοποιώ το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται. Σηκώνω νέες γέφυρες προς μια κοινωνία που μειώνει κατά πολύ την εξάρτηση και την αλληλεπίδραση με τους αποδέκτες ψήφων λειτουργούν με τη λογική της «εξυπηρέτησης». Έχουμε ήδη νόμους για όλα αυτά.

Αν όμως δεν συμμαχήσει η κοινωνία με τον εαυτό της, για να μειώσει αρχικώς και να εξαλείψει στη συνέχεια τα συγκεκριμένα  φαινόμενα, οι αιρετοί θα είμαστε απλώς αναμασητές λόγων για την εξυγίανση της κοινωνίας. Ήταν αυτός και ένας από τους λόγους που είχαμε ως κεντρικό μας σύνθημα το «Επανεκκίνηση Τώρα!»

www.menshouse.gr

 

Back to top button
Close
Close