Με το φακό του trikalaidees στο πιο όμορφο ορεινό χωριό της πατρίδας μας
Σκαρφαλωμένο σαν αετοφωλιά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Περιστέρι (ή Λάκμος), το Συρράκο στέκει περήφανο στις μοναχικές βουνοκορφές των Τζουμέρκων. Σμιλεύτηκε πέτρα στην πέτρα από τα άξια χέρια των Ηπειρωτών μαστόρων και ξέρει καλά να σαγηνεύει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδευτή: αυτόν που αναζητά το αυθεντικό, το παραδοσιακό, το ανεπιτήδευτο…
Για πολλούς θεωρείται το πιο όμορφο ορεινό χωριό της πατρίδας μας. Και όχι άδικα. Σε κερδίζει με την πρώτη κιόλας ματιά, όταν, μετά από το μακρινό σου ταξίδι ανάμεσα σε χιονισμένες βουνοκορφές και ελατοδάση, το αντικρίζεις γαντζωμένο στην απότομη πλαγιά του όρους Περιστέρι να αφήνεται νωχελικά στη ζεστασιά του πρωινού ήλιου. Μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη ομορφιά του ένα αληθινό αρχοντοχώρι.
Ο περιφερειακός δρόμος σε φέρνει πια σχεδόν μέσα στο χωριό.Επιλέγουμε, όμως, την ιστορική του είσοδο, αφήνοντας το αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης και μπαίνοντας με τα πόδια από το παλιό πέτρινο καλντερίμι. Αυτό που περνάει πάνω από γεφυράκια με τρεχούμενα νερά, για να μας φέρει στις γειτονιές του παραδοσιακού οικισμού. Αξίζει τον κόπο… (έστω κι αν περπατήσουμε λίγο παραπάνω).Το πέτρινο ανηφορικό δρομάκι μάς οδηγεί στην καρδιά του χωριού. Όλα γύρω μας μαρτυρούν την ευημερία που γνώρισε αυτό το βλαχοχώρι, κατά τα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα. Ευτύχησε να γίνει μία από τις πλουσιότερες κωμοπόλεις της Ηπείρου και οι κάτοικοί του έφταναν τους 3.500. Στα χρόνια εκείνα, οι Συρρακιώτες έμποροι ταξίδευαν στην Ευρώπη, πουλώντας τις ξακουστές μάλλινες κάπες τους, οι οποίες ήταν τόσο περιζήτητες, που λέγεται πως «έντυσαν» ακόμα και τον στρατό του Ναπολέοντα.
Δεν έλειψαν, όμως, και οι δύσκολες μέρες…Το Συρράκο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους. Όμως, χάρη στο πείσμα και στη δύναμη ψυχής των ανθρώπων του, ξαναχτίστηκε από την αρχή, ακόμη καλύτερο. Αρχές του 20ού αιώνα αριθμούσε 5.000 κατοίκους! Οι μάλλινες κάπες, όμως, δεν είχαν πια πέραση. Ακολούθησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος… Το χωριό ερημώνει ξανά, αυτή τη φορά εξαιτίας της μετανάστευσης και της αστυφιλίας. Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι ελάχιστοι. Από το Συρράκο κατάγονται μεγάλοι οπλαρχηγοί του Αγώνα, πολλοί ευεργέτες, ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Ιωάννης Κωλλέτης, αλλά και ο γνωστός ποιητής και πεζογράφος Κώστας Κρυστάλλης. Το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε είναι σήμερα επισκέψιμο από τους ταξιδευτές. Άλλο ένα εξαιρετικό αρχοντικό έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο, μεταφέροντάς μας στην ατμόσφαιρά καιρών αλλοτινών…