Ψυχολογία

Οι δυο λέξεις που χρησιμοποιούν συχνά οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αλλάξει. Οι αυξημένες υποχρεώσεις στη δουλειά, αλλά και οι ανάγκες της καθημερινότητας είναι συχνά πηγή άγχους το οποίο πολλές φορές νιώθεις ότι είναι αδύνατο να διαχειριστείς.

Πόνος, αϋπνία, κούραση και εναλλαγές στη διάθεση είναι μόνο μερικά από τα δείγματα που φανερώνουν ότι ένα άτομο είναι αγχωμένο.

Ομως σήμερα σχεδόν όλοι είμαστε αγχωμένοι. Μπορεί για εντελώς διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά ειδικά σε εποχές κρίσης, το να κυκλοφορείς ανέμελος μοιάζει σαν να ζεις σε άλλο πλανήτη.

Η συμβουλή «Μην αγχώνεσαι» είναι ο,τι πιο κοντινό στη ματαιότητα και κάπως έτσι η μέρα κυλά, δίνοντας τη θέση της στην επόμενη.

Πώς μπορείς να καταλάβεις όμως το βαθμό και τα επίπεδα του άγχους σου;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχουν μερικές λέξεις τις οποίες αν χρησιμοποιείς συχνά, πιθανότατα, δείχνουν ότι είσαι αρκετά στρεσαρισμένη και θα μπορούσε να είναι και ένας οιωνός για κατάθλιψη. 

Όπως λένε οι μελετητές, όταν κάποιος έχει ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα του άγχους, ασυνείδητα, χρησιμοποιεί πολύ συχνά τις λέξεις «εγώ», «είμαι» και «σε μένα». Επίσης τείνουν να μη μιλούν πολύ.

Μάλιστα όπως σημειώνουν, τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περισσότερο επικεντρωμένα στον εαυτό τους και αποκομμένα από τους άλλους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις α’ προσώπου, όπως «εγώ», «ο εαυτός μου», «δικό μου», «σε μένα» και «είμαι», και λιγότερες λέξεις β’ και γ’ προσώπου όπως «εσείς», «αυτοί» ή «εκείνοι» .

Εάν είσαι από τα άτομα που αγχώνονται υπερβολικά, ήρθε η ώρα να παρατηρήσεις λίγο το πώς μιλάς. Γιατί οι λέξεις που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου έχουν σημασία και μπορούν να είναι ένα σημάδι της ψυχολογικής σου κατάστασης.

Εσύ άραγε πόσο συχνά χρησιμοποιείς τις λέξεις «εγώ», «είμαι» και «σε μένα»;

Διαβάστε επίσης: Μήπως υποφέρεις από άγχος ή είσαι απλώς λίγο στρεσαρισμένη;

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σου χειροτερεύει

Καθηγητής υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ξαναπείς ποτέ αυτές τις δύο λέξεις αν θέλεις να πετύχεις

Back to top button
Close
Close