Νέες διαστημικές περιπέτειες για την Ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Τον Μάρτιο του 2017 πέντε ομάδες από ελληνικά σχολεία είχαν την τιμή να βρίσκονται στις 45 νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην τρίτη φάση του πρώτου ευρωπαϊκού διαγωνισμού Astro Pi, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency-ESA). Οι μαθητές των ομάδων αυτών είδαν τα πειράματά τους να εκτελούνται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 184 ομάδες από 15 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότεροι από 1.800 μαθητές σχεδίασαν πειράματα για τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό).
Οι πέντε ομάδες από την Ελλάδα που συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, ήταν οι: TALOS ed-UTH-robotix (Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας), Weightless Mass (Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου), 49th Astro Pi Teamwork (49ο Δημοτικό Πατρών), Astro Traveller (12ο Δημοτικό Πετρούπολης) και GKGF-1 (Γυμνάσιο Κανήθου).
Astro Pi είναι το όνομα ενός μικρού υπολογιστή που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία). Υπάρχουν ήδη δύο Astro Pi πάνω στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «τρέξουν» επιστημονικά πειράματα. Ο πρώτος διαγωνισμός Astro Pi είχε ως στόχο να σχεδιάσουν οι μαθητές ένα επιστημονικό πείραμα που μπορεί να «τρέξει» με τη χρήση αισθητήρων Astro Pi και να γράψουν τον κώδικα προγραμματισμού του Astro Pi, ώστε να εκτελεστεί αυτό το πείραμα στον ISS. Τα δεδομένα που θα παράγονται από τα πειράματα στο διάστημα, θα στέλνονται πίσω στη Γη και θα διανέμονται στις ομάδες. Οι μαθητές έτσι είχαν την ευκαιρία να εργαστούν σαν πραγματικοί επιστήμονες και να αναλύσουν δεδομένα που συλλέγονται στο διάστημα.
Τον Οκτώβριο του 2017 μαθητές του TALOS που παρακολουθούν μαθήματα προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης, θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό AstroPi της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), με στόχο να εκτελεστεί ο κώδικας των πειραμάτων τους στον ISS!
Το όνομα της ομάδας μας φέτος είναι ASTROCODE και η ιδέα που κατατέθηκε ως πρόταση στην 1η φάση του διαγωνισμού αφορά την ανίχνευση ταλαντώσεων ή περιστροφών του ISS γύρω από του άξονά του λόγω διάφορων αιτιών όπως πιθανή μετατόπιση φορτίου, σύνδεση με άλλο διαστημικό όχημα, τυχαία πρόσκρουση με μικρομετεωρίτη, αλλαγή θέσης ηλιακών συλλεκτών κτλ. Για την ανίχνευση όλων των παραπάνω και την πυροδότηση κατάλληλων alarms,σε περίπτωση παραβίασης τιμών μετρήσεων εκτός των αποδεκτών ορίων, θα χρησιμοποιηθούν οι αισθητήρες accelerometer (επιταγχυσιόμετρο) και gyroscope (γυροσκόπιο).
Ο εξοπλισμός που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές αφορά ειδική πλακέτα με αισθητήρες που ονομάζεται Raspberry Pi SenseHat.
Η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) μας ενημέρωσε ότι η ιδέα μας προκρίθηκε στην 2η φάση, κατά το διάστημα της οποίας (7/11/2017) – 7/2/2018 οι μαθητές θα γράψουν το κώδικά τους και θα προγραμματίσουν το Astro Pi ώστε να εκτελεστεί το πείραμά τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Η 3η φάση θα αφορά ανάλυση των δεδομένων και εξαγωγή ποιοτικών συμπερασμάτων. Άλλη μία μεγάλη επιτυχία για την ομάδα TALOS, τους εκπαιδευτές, τα παιδιά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη μεγάλη προβολή που θα δοθεί μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε καλή επιτυχία στους προγραμματιστές και μικρούς μας αστρο-επιστήμονες!