Ευθ.Καφάσης : Προληπτικός έλεγχος & έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού σώζουν ζωές.
Ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί σαν μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.Μιλήσαμε με τον Χειρουργό Ευθύμη Καφάση για το τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ώστε να προλαμβάνουν τη νόσο.
Ο προληπτικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη ίαση της νόσου εάν η ύποπτη βλάβη αφαιρεθεί σε προκαρκινικό στάδιο.
Δυστυχώς όμως πολλές γυναίκες παρουσιάζονται στους χειρουργούς μαστού με διηθητικούς ή και προχωρημένους καρκίνους. Άλλες γυναίκες πάλι έχουν την νόσο αλλά δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα έλεγχο.Γι’αυτές τις δύο κατηγορίες τον κύριο ρόλο θα παίξει μία επιτυχής χειρουργική επέμβαση και ενδεχομένως μία συμπληρωματική θεραπεία.
Πως εμφανίζεται και με ποια συμπτώματα;
Το πιο συνηθισμένο προειδοποιητικό σημείο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο,σκληρό που δεν μετακινείται εύκολα και μπορεί να πονάει ή όχι.
Άλλα σημεία είναι:
-Η ερυθρότητα στην θηλή ή σε άλλο μέρος του μαστού.
-Αλλαγή στο δέρμα του μαστού που μοιάζει σαν φλούδα πορτοκαλιού.
-Αλλαγή στο σχήμα και στην ομαλή καμπυλότητα του μαστού.
-Σκουρόχρωμη ή αιματηρή έκκριση από την θηλή.
-Εμφάνιση εσολκής της θηλής δηλαδή τράβηγμα προς τα μέσα.
-Εξέλκωση στο δέρμα του μαστού πάνω από τον καρκίνο.
-Ψηλαφητό ογκίδιο στην μασχάλη.
-Κνησμός στην περιοχή της θηλής που δεν υποχωρεί παρά την θεραπεία.
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού;
Όσον αφορά την συχνότητα που παρουσιάζεται ο καρκίνος του μαστού,σήμερα 1 στις 8 γυναίκες έχει πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά την διάρκεια της ζωής της.Στις γυναίκες σε νεαρή ηλικία κάτω των 30 ετών είναι πολύ μικρή και αυξάνεται με την ηλικία,με το 80% των καρκίνων να εμφανίζονται από την ηλικία των 50 ετών και άνω.
Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 4500 νέα περιστατικά τον χρόνο.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;
Με μερικά απλά αλλά σημαντικά βήματα.
1)Κλινική εξέταση κάθε χρόνο από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού. Όλες οι ενήλικες γυναίκες άνω των 20 ετών να αυτοεξετάζονται 1 φορά τον μήνα.Πράγμα εύκολο και δεν διαρκεί πάνω από 1 λεπτό.Επίσης όλες οι ενήλικες γυναίκες να κάνουν κλινική εξέταση του στήθους δηλαδή ψηλάφηση κάθε χρόνο από τον ειδικό χειρουργό μαστού.
2)Διαγνωστικές εξετάσεις.
Αυτές είναι η ψηφιακή μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστών.Ο ειδικός ιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνουν επιπλέον τομοσύνθεση, ελαστογραφία ή και μαγνητική μαστών,ανάλογα εάν η ασθενής βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή εάν υπάρχει κάποιο εύρημα σε προηγούμενη εξέταση.
Όλες οι γυναίκες άνω των 40 ετών να κάνουν κάθε χρόνο μαστογραφία και κλινική εξέταση του στήθους τους από τον ειδικό ιατρό μαστού.Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ή με κάποιο ψηλαφητό μόρφωμα μπορούν να κάνουν μαστογραφία σε μικρότερη ηλικία.
3)Μείωση των παραγόντων κινδύνου.Οι παράγοντες κινδύνου στον καρκίνο του μαστού είναι κληρονομικοί,μεταβολικοί και περιβαλλοντικοί.
Σημαντικό παράγοντα κινδύνου αποτελεί το οικογενειακό ιστορικό.Η ύπαρξη ενός συγγενούς πρώτου βαθμού ,είτε από την πλευρά της μητέρας είτε από την πλευρά του πατέρα με καρκίνο του μαστού,διπλασιάζει τον κίνδυνο ενώ όταν υπάρχουν δύο συγγενείς ο κίνδυνος πενταπλασιάζεται.Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το 30% των γυναικών που εμφάνισε καρκίνο του μαστού, είχαν κάποιο συγγενή πρώτου βαθμού που είχε και αυτός καρκίνο του μαστού.
Γυναίκα με καρκίνο του μαστού έχει αυξημένο κίνδυνο 3-4 φορές να παρουσιάσει στον ίδιο ή και στον άλλο μαστό πάλι κακοήθεια.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:
– η πρώιμη έναρξη της περιόδου(πριν την ηλικία των 11-12 ετών)
-η καθυστερημένη εμμηνόπαυση(μετά τα 55 έτη)
-οι κακές διατροφικές συνήθειες(η κατανάλωση οινοπνεύματος,η πλούσια δίαιτα σε λιπαρά)
-το κάπνισμα
-η έλλειψη σωματικής άσκησης ειδικά όταν συνυπάρχει με παχυσαρκεία
-η μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης,τα αντισυλυπτικά
-η έκθεση σε ακτινοβολία.
Οι περισσότεροι από τους καρκίνους του μαστού θα είχαν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί μέτρα που αφορούν την αλλαγή της συμπεριφοράς του πληθυσμού.
ΚΑΦΑΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ MD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ –ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ
ΒΥΡΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΤΑ 1
Τηλ.24310-27174
Κιν.697 3868 270