Η έκδοση του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ περιλαμβάνει κείμενα και ντοκουμέντα της περιόδου 1967-1974.
Φέτος είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ηςΑπριλίου του 1967 και την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας που κράτησε 7 χρόνια μέχρι το 1974. Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση παρουσίαση της έκδοσης την Πέμπτη 1 Ιούνη στις 8:00 μ.μ., στο χώρο των παλιών φυλακών Τρικάλων, την παρουσίαση θα κάνει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η έκδοση αυτή είναι μια συμβολή στη μελέτη της Ιστορίας του Εργατικού Κινήματος στη χώρα μας και Διεθνώς, προσφέρεται για να αντλήσουμε πολύτιμη πείρα για την οργάνωση της πάλης σήμερα. Στις σύγχρονες συνθήκες με έντονο τον απόηχο της οικονομικής κρίσης, με την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου για τη μοιρασιά της “χασούρας” από την κρίση , για τη μοιρασιά της πίτας των κερδών, σε συνθήκες που εντείνεται η επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ,με πιο πρόσφατο το 4ο Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών και ενώσεων, σήμερα που κυριαρχούν οι λογικές που λένε” τίποτα δεν αλλάζει με τους αγώνες και τις απεργίες”, “ότι και να κάνουμε θα περάσουν τα μέτρα και τους σχεδιασμούς τους”, έχει αξία η εργατική τάξη, ο λαός , η νεολαία να δούμε τη δυνατότητα που έχει το εργατικό λαϊκό κίνημα να υψώσει το ανάστημά του, να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έκδοση είναι ότι η εργατική τάξη, ο λαός έχει αστείρευτες δυνάμεις, μέσα από την οργανωμένη δράση. Έτσι την περίοδο 1967-1974 ξεπέρασε το καθεστώς της τρομοκρατίας, αψήφησε το καθεστώς της Χούντας που φαινόταν “ανίκητο”, οργάνωσε μεγάλους αγώνες για να βελτιώσει τη ζωή του, να βάλει τη σφραγίδα του στην ανατροπή της δικτατορίας .Οι κομμουνιστές , το ΚΚΕ, η πολύ νέα τότε ΚΝΕ(που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 1968) είχαν καθοριστική και πρωτοπόρα συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού, οργάνωσαν τον αντιδικτατορικό αγώνα ιδρύοντας αντιδικτατορικές οργανώσεις. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας οργανώθηκαν εργατικοί αγώνες με οικονομικά αιτήματα, αγροτικές κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών με μια σειρά αιτήματα .Κορύφωση της αντιδικτατορικής δραστηριότητας αποτελεί ο μεγάλος ξεσηκωμός του πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.
Σημαντικά είναι επίσης τα συμπεράσματα από τα αίτια του πραξικοπήματος που δεν ήταν άλλα την αντιπαράθεση σε τμήματα της αστικής τάξης για την πορεία της οικονομίας και το ποιοι κλάδοι περισσότερο θα στηριχτούν. Η αντιπαράθεση αυτή σε εκείνες της συνθήκες εκφράστηκε με την κόντρα ανάμεσα στα αστικά κόμματα και το παλάτι.
Από ολόκληρη εκείνη την περίοδο φάνηκε ότι το κράτος των μονοπωλίων όσες μάσκες και αν αλλάξει δεν αλλάζει τον ταξικό του χαρακτήρα. Η Χούντα ταξικά κατεύθυνε την καπιταλιστική ανάπτυξη , χαρακτηριστικό είναι ότι τα επιχειρηματικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 186%.
Τέλος, χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις εκείνης της περιόδου σε σχέση με το Κυπριακό που δείχνουν πολύ χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος είναι συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα και ότι η εμπλοκή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στη ΕΕ δεν μας προστατεύει, δεν διασφαλίζει την ειρήνη αντίθετα μόνο βαθύτερη εμπλοκή στις αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστών και μπελάδες μπορεί να φέρει για το λαό.
Οι λαοί με τους αγώνες τους μπορούν να αναμετρηθούν με φαινομενικά «πάνοπλους» αντιπάλους. Να βάλουν την σφραγίδα τους στις εξελίξεις!