Για την Κυριακή του Πάσχα η ΕΛ.Α.ΚΡΕ σας προτείνει κάτι που θα βοηθήσει στην ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΉ επιλογή σας!!!
Αποτελεί ένα από τα αιώνια διλήμματα των απανταχού κρεατοφάγων, αλλά και όσων περιμένουν καρτερικά την Κυριακή του Πάσχα, προκειμένου να… θυσιάσουν τους γευστικούς τους κάλυκες, στο βωμό της… παράδοσης!
Καθώς πλησιάζει η ώρα για το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, ένα ερώτημα είναι αυτό που κυριαρχεί και βασανίζει τους καλοφαγάδες: Αρνί ή Κατσίκι;
Την απάντηση μας την δίνει ο Χρήστος Βαμπούλας ως αμιγώς σχετικός τόσο με την ποιότητα όσο και με τον τρόπο αγοράς ενός καλού σφαχτού από τα ορεινά του νομού . Η εταιρία του πρωτοστατεί στον τομέα αυτόν και χρόνια τώρα συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς οι οποίοι από την στάνη τον προμηθεύουν με τα καλύτερα ζωντανά των ορεινών βοσκοτόπων .
Αυτήν την φορά μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των σφαχτών προέρχεται από την οροσειρά των Τζουμέρκων και από το γνωστό βλαχοχώρι Καλαρρύτες με υψόμετρο τα 1200μμ .
“Το αρνάκι γάλακτος, που θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο, είναι γεμάτο λίπος. Είναι, δε, πολύ τρυφερό γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Η περίπτωση πάντως να αφαιρέσουν οι λάτρεις του αρνιού το λίπος είναι απίθανη, αφού στα μικρά ζώα είναι κρυμμένο ενδομυϊκά.
Από την άλλη, το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το αρνί, αφού τα 100 γρ. κατσικιού έχουν 110 θερμίδες. Το ολικό λίπος του κατσικιού αγγίζει τα 4,2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Τα αρνητικά του κατσικιού είναι ότι έχει περισσότερα τρανς λιπαρά, λιγότερη πρωτεΐνη και περισσότερο νάτριο.
Οι κατέχοντες πάντως παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κατσίκι γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και άρα είναι πιο υγιεινό. Γι’ αυτό και συνιστούν σε όσους προσέχουν τη γραμμή τους να το προτιμήσουν. Απέναντί τους οι… σεφ που υπογραμμίζουν πως το αρνί είναι παρεξηγημένο και επιμένουν πως είναι… πεντανόστιμο.
Όπως και να έχει, η τελική επιλογή είναι δική σας! Τόσο το αρνί, όσο και το κατσίκι είναι από τα κρέατα που ψήνονται γρήγορα και γίνονται τραγανά στο εξωτερικό τους, παραμένοντας πάντα ζουμερά και μαλακά στο εσωτερικό, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος ψήστης!