Πρόσωπα

Helmut Newton

Ο πιο φετιχιστής φωτογράφος του 20ου αιώνα έκανε το γυμνό έργο τέχνης…

Γεννημένος στις 31 Οκτωβρίου 1920 στο Βερολίνο, από Εβραίους γονείς, ο Helmut αποκτά την πρώτη του φωτογραφική μηχανή στα 12 και μαγεύεται. Το 1936 προσεγγίζει την Έλσα Σιμόν, διάσημη φωτογράφο και μαθητεύει δίπλα της έως το 1938, όπου εκείνη τη χρονιά η Ίβα, όπως ήταν γνωστή, δολοφονείται από τους Ναζί. Την ίδια χρονιά, η οικογένεια Νιούτον αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Γερμανία, αφήνοντας όμως πίσω τον Χέλμουτ, ο οποίος, μη έχοντας ολοκληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, καθυστερεί ένα μήνα την αποχώρησή του περιμένοντας την έκδοση του διαβατηρίου του. Ο Νιούτον δεν ολοκληρώνει το ταξίδι του μέχρι τη Χιλή, όπου περιμένουν οι δικοί του, αλλά αποβιβάζεται στη Σιγκαπούρη. Θα εργαστεί ως ρεπόρτερ στη «Singapore Straits Times» και ως φωτογράφος πορτρέτων.
Το 1946 δημιουργεί το προσωπικό του στούντιο στο κοσμικό Φλίντερ Λέιν της Μελβούρνης. Το 1948 παντρεύεται την ηθοποιό και μοντέλο Τζουν Μπράουν, γνωστή ως Τζουν Μπρουνέλ. Η ίδια θα αποδειχθεί αξιόλογη φωτογράφος που θα δράσει κάτω από το ψευδώνυμο Άλις Σπρινγκς. Το 1953 πραγματοποιεί την πρώτη του έκθεση μαζί με τον Αυστραλό φωτογράφο Βόλφγκανγκ Σίβερς. Λίγα χρόνια αργότερα θα συνεργαστεί με τον Χένρυ  Τάλμποτ, επίσης διωκόμενο Εβραίο, και το στούντιο θα μετονομαστεί σε «Χέλμουτ Νιούτον & Χένρι Τάλμποτ». Η επαγγελματική και φιλική τους σχέση θα συνεχιστεί και μετά το 1957, όταν ο Νιούτον θα φύγει για το Λονδίνο με ετήσιο συμβόλαιο στην αγγλική «Vogue». Προτού ολοκληρωθεί ο χρόνος πηγαίνει στο Παρίσι όπου θα δουλέψει για γαλλικά και γερμανικά περιοδικά. Σύντομα θα επιστρέψει στην Αυστραλία με ένα συμβόλαιο στην αυστραλιανή «Vogue» και μετά πάλι πίσω στο Παρίσι όπου θα συνεχίσει τη δουλειά του ως φωτογράφος μόδας.
Ο Χέλμουτ Νιούτον θεωρήθηκε από πολλούς κάτι παραπάνω από φωτογράφος μόδας. Ο εκκεντρικός τρόπος ζωής του επηρέασε κατά πολύ  την τεχνική και τη θεματογραφία του. Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του οι γυναίκες καταφέρνουν ακόμα και μέσα από τη γύμνια τους να εκπέμψουν απίστευτη δυναμικότητα. Η «γυναίκα» του Νιούτον είναι πάντα με άψογο μακιγιάζ, βαριά κοσμήματα, προκλητικά τακούνια στιλέτο, έτοιμη να σαγηνέψει αρσενικά και θηλυκά. «Στο λεξιλόγιό μου η λέξη “τέχνη” είναι μια πρόστυχη, βρώμικη λέξη», έχει δηλώσει. Στην τέχνη του ο Νιούτον καταργεί την πραγματικότητα και εξυψώνει τον πόθο, χρησιμοποιεί το στοιχείο της βίας και του σαδομαζοχισμού. Πίσω από κάθε του λήψη υποβόσκει και μία μικρή ιστορία, συνήθως αμφιλεγόμενη, βίαιη και σεξουαλικά φορτισμένη.
Ο Νιούτον έπασχε από αχρωματοψία, γι’ αυτό και προτιμά έντονες  χρωματικές  αντιθέσεις  και ζωηρά  χρώματα  στις μεταγενέστερες έγχρωμες φωτογραφίες του, κάτι που τον χαρακτηρίζει τεχνικά. Παρά το χαρακτηρισμό του καλλιτεχνικού έργου του Χέλμουτ Νιούτον ως πορνογραφικό από κάποιους κριτικούς, η ποιότητα και η συνεισφορά του στην φωτογραφική τέχνη θεωρούνται πραγματικότητα με έργα που πωλούνταν σήμερα πάνω από 100.000 ευρώ.

από τη Λένα Μαγκούτα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
Close
Close