People

“Η Αγγελική Πηλίγκου είναι μια νέα τρικαλινή αρχιτέκτονας με μια φρέσκια ματιά στα δεδομένα της αρχιτεκτονικής!

“Η Αγγελική Πηλίγκου είναι μια νέα τρικαλινή αρχιτέκτονας με μια φρέσκια ματιά στα δεδομένα της αρχιτεκτονικής, εμπειρία στο εξωτερικό και με καλλιτεχνική φλέβα και έφεση στη ζωγραφική.”583

Ποια πιστεύετε ότι είναι η προστιθέμενη αξία που προσδίδει σε μια πόλη η αρχιτεκτονική;

Σε μια εποχή «σφιγμένων» προϋπολογισμών, ο καλός σχεδιασμός θεωρείται απρόσιτη πολυτέλεια αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο: σε δυσχερείς περιόδους, η επένδυση σε υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονική είναι η καλύτερη δυνατή χρήση του δημοσίου χρήματος. Καλά σχεδιασμένα σχολεία υποστηρίζουν τη διδασκαλία και τη μάθηση και έχουν θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των μαθητών.Καλά σχεδιασμένα νοσοκομεία βοηθούν την ταχύτερη ανάρρωση και οδηγούν σε πιο αποτελεσματικό και ευχαριστημένο προσωπικό. Καλά σχεδιασμένοι δημόσιοι χώροι βοηθούν στη δημιουργία υγιών και ισχυρών κοινοτήτων, μπορούν να μειώσουν την εγκληματικότητα και να αναζωογονήσουν υποβαθμισμένες γειτονιές.Διαμορφώνουμε τα κτίριά μας και αυτά διαμορφώνουν εμάς.

Τι σας αρέσει αρχιτεκτονικά στην πόλη μας και τι θα αλλάζατε;

Θεωρώ ότι τα Τρίκαλα είναι μία από τις πιο βιώσιμες και όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Υπάρχει καλή ρυμοτομία κι ένα αρκετά καλό δίκτυο αστικού και περιαστικού πρασίνου. Παρόλα αυτά, εμφανίζονται ισχυρές αντιφάσεις, δυσαρμονίες και εκπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα του υπαίθριου δημόσιου χώρου, όπως συμβαίνει, άλλωστε, και γενικότερα στο ελληνικό αστικό τοπίο, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Βασική αιτία είναι, κατά τη γνώμη μου, η σημειακή αντιμετώπιση του αστικού χώρου. Εκτός από μία ενιαία αντιμετώπιση του αστικού πλέγματος, για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της πόλης απαιτείται, ανάμεσα σε άλλα, η εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών στο σχεδιασμό, ο επανασχεδιασμών υποβαθμισμένων τοπίων, η ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης και τέλος, ίσως σημαντικότερη, η συμμετοχή των πολιτών στη σχεδιαστική διαδικασία.

Σας ανήκει το αρχιτεκτονικό γραφείο στο οποίο δουλεύετε σε αρκετά projects, προσπαθώντας να εκφραστείτε καλλιτεχνικά στη ζωγραφική και το σχέδιο. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

dav
dav

Ένας από τους λόγους που διάλεξα την Σχολή Αρχιτεκτονικής ήταν το ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που προσφέρει το δίπλωμα του αρχιτέκτονα. Η αρχιτεκτονική είναι ένα πολυδιάστατο πεδίο, μέρος του οποίου είναι και η καλλιτεχνική δημιουργία. Στη ζωγραφική, όπως και στην αρχιτεκτονική, δημιουργεί κανείς συνθέσεις, νέους κόσμους οι οποίοι μεταβάλλονται, μετασχηματίζονται είτε γκρεμίζονται.

Ποιο ρόλο παίζει η ζωγραφική στο επάγγελμα του αρχιτέκτονα;

Η ζωγραφική είναι για μένα μια σημαντική γλώσσα οπτικής επικοινωνίας.

Στο χώρο σας κάνετε μαθήματα ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου και ζωγραφική για ενήλικες και παιδιά;

Τα μαθήματα γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου μπορεί να παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται να προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. Εκτός από τις ώρες παρακολούθησης, η αίθουσα είναι διαθέσιμη για επιπλέον εξάσκηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Τα τμήματα ζωγραφικής ενηλίκων μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι αγαπούν τη ζωγραφική. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν συνθέσεις με μολύβι, κάρβουνο και χρώμα.

Στα παιδικά τμήματα  πειραματιζόμαστε με τα χρώματα και τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής και μαθαίνουμε ιστορία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής μέσα από παιχνίδια και εικαστικές δημιουργίες.

Πόσο εύκολη είναι η προσέγγιση του αντικειμένου σας σε μια περίοδο κρίσης;

Είναι αλήθεια ότι μια μεγάλη κρίση μαστίζει την αρχιτεκτονική στη χώρα μας, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και βαθύτατα πολιτισμική. Μια κοινωνική κρίση (όχι μόνο ελληνική) που απομακρύνει την αρχιτεκτονική από την ουσία της, η οποία είναι η στέγαση της ανθρώπινης ανάγκης. Αντί η αρχιτεκτονική να έχει σαν κέντρο της τον άνθρωπο, ακολουθούνται τα κριτήρια της αγοράς, η οποία υποδεικνύει τη μόδα, και σχεδιάζονται κτίρια τα οποία έχουν σαν στόχο να εντυπωσιάσουν ένα καταναλωτικό κοινό.

 

Ποιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα θα θέλατε να είχατε φτιάξει;

Το περίπτερο του Mies van der Rohe στην Βαρκελώνη και το σπίτι του Luis Barragán στην Πόλη του Μεξικού.

 

Έχετε την εργασιακή εμπειρία του εξωτερικού. Σε τι διαφέρει από την Ελλάδα για έναν νέο άνθρωπο,και πως επιλέξατε τελικά να εγκατασταθείτε εδώ;

Η σημαντικότερη διαφορά είναι το περιβάλλον εργασίας, το οποίο βασίζεται στην επικοινωνία και τη συνεργασία. Οι άνθρωποι δείχνουνε πίστη σε σένα και στα ταλέντα σου και είναι ανοιχτόμυαλοι και δεκτικοί.Όλα αυτά βοηθούν ιδιαίτερα έναν νέο άνθρωπο να αποκτήσει γνώσεις αλλά και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι ουτοπικά. Το δύσκολο ζήτημα είναι η κοινωνική ένταξη και η δημιουργία μακροπρόθεσμων προσωπικών σχέσεων αλλά και ο τεράστιος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής μετανάστευσης.

Μπορεί να γύρισα στην Ελλάδα αλλά πιστεύω ότι ανήκω παντού και ότι τα σύνορα των Τεχνών και των Επιστημών δεν υπάρχουν.  Ήταν μία υπέροχη εμπειρία, η οποία με έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και να τολμώ να είμαι διαφορετική.

 

Τέλος, θα ήθελα να μας δώσετε το στίγμα του γραφείου σας, τι προσφέρει στην πόλη των Τρικάλων.

Πιστεύω στο υψηλό επίπεδο σχεδιασμού, διατηρώντας παράλληλα την άνεση, την πρακτικότητα και τη μέγιστη λειτουργικότητα. Ένα κτίριο ή χώρος, για μένα, θα πρέπει να διαθέτει σεμνότητα και να εντάσσεται μέσα στην πόλη, διαθέτοντας παράλληλα καινοτόμο σχεδιασμό και ισχυρή ταυτότητα. Ένα κτίριο ή χώρος που να εμπνέει τους χρήστες και να επηρεάζει μακροχρόνια πολίτες και κοινότητες.

 

Γραφείο Καποδιστρίου 14 ,τηλ.2431036556 

αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – αστικός σχεδιασμός – σχεδιασμός τοπίου – κατασκευαστικό σχέδιο – αποκατάσταση κτιρίων/μνημείων – αλληλεπίδραση ανθρώπου/χώρου – διερεύνηση θεωρητικών εργαλείων – autocad, archicad, rhino, sketchup, adobe suite.

Back to top button
Close
Close