People

Ωραίος ο Μπαγκς Μπάνι και ο Μίκι Μάους, αλλά σαν τον «Ροζ Πάνθηρα» δεν έχει. Τo G-Weekend εξυμνεί το κορυφαίο καρτούν όλων των εποχών!

Ο Αμερικανός σκιτσογράφος, Φριζ Φρέλενγκ εμπνεύστηκε και δημιούργησε τον ξερακιανό, ροζ πάνθηρα με τα γουρλωμένα μάτια, την κόκκινη μύτη και την μακριά λεπτή ουρά.

Το δημιούργημα του Φρέλενγκ, έκανε την πρώτη εμφάνιση του στους τίτλους της ταινίας του Μπλέικ Έντουαρντς, ο «Ροζ Πάνθηρας» που κυκλοφόρησε το 1963 με τον Πίτερ Σέλερς στον ρόλο του επιθεωρητή Κλουζώ. O αγαπητός χαρακτήρας λατρεύτηκε από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, ενώ έκανε την εμφάνιση του σε κινηματογράφο, τηλεόραση, κόμικς, αλλά και video games.

Η επιτυχία του «Ροζ Πάνθηρα» ήταν τόσο μεγάλη που έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε σειρά κινουμένων σχεδίων. Δεν είχε πάντως σχέση με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Κλουζώ.

Ο «Ροζ Πάνθηρας» κινείται ράθυμα στηριζόμενος στα δυο του πόδια, επικοινωνεί με χειρονομίες, ενώ γνωρίζει πως να αποφύγει τις κακοτοπιές. Το μουσικό θέμα του Χένρι Μαντσίνι έγραψε ιστορία…

Κυκλοφόρησαν 124 αυτοτελή επεισόδια με πρωταγωνιστή το δημοφιλές καρτούν, τα οποία γνώρισαν καθολική αποδοχή παγκοσμίως.

Τεράστια μορφή στα κινούμενα σχέδια του Ροζ Πάνθηρα αποτελεί και το λευκό ανθρωπάκι με το μουστάκι που ξεσπούσε ξυλοφορτώνοντας τον βοηθό του που ήταν σκύλος. Ρόλο είχε φυσικά ο επιθεωρητής Κλουζώ, το μυρμήγκι, ο μυρμηγκοφάγος, αλλά και ο επίτροπος.

Κομβικό σημείο στην ιστορία του «Ροζ Πάνθηρα» θεωρείται η μεταφορά του στην τηλεόραση και συγκεκριμένα το 1969 από το αμερικανικό δίκτυο NBC κάθε Σάββατο πρωί με την ονομασία «The Pink Panther Show».

Για τουλάχιστον μία δεκαετία, ο «Ροζ Πάνθηρας» έσπαγε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης με τις ευρηματικές ιστορίες του. Για πολλά χρόνια δεν υπήρχε κανένας διάλογος στα επεισόδια, αλλά αργότερα προστέθηκε φωνή, η οποία μιμούνταν αυτή του Ντέιβιντ Νίβεν που υποδύονταν τον κλέφτη στην πρώτη ταινία. Σταμάτησε να προβάλλεται το 1979.

Το 1964 ο «Ροζ Πάνθηρας» κατέκτησε το Όσκαρ κινουμένων σχεδίου μικρού μήκους δείγμα της άμεσης και τεράστιας ανταπόκρισης της σειράς από το κοινό.

Στη Γερμανία είναι γνωστός ως «Paulchen Panther», ενώ στην Ασία, ως Nathu και Pangu.

Back to top button
Close
Close