Φτιάξτε τη δική σας Βασιλόπιτα με αυτές τις ξεχωριστές συνταγές
Έχοντας μακρά παράδοση αυτές τις ημέρες, η Βασιλόπιτα δε γίνεται να λείπει από κανέναν εορταστικό τραπέζι. Είναι αυτή που σίγουρα θα κόψουν όλες οι οικογένειες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ανυπομονώντας για το ποιος θα είναι τελικά αυτός που θα τύχει το τυχερό φλουρί της! Εάν φέτος, επιθυμείτε να πρωτοτυπήσετε και να δημιουργήσετε μόνοι σας αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα που συνοδεύει τα γιορτινά τραπέζια μας κάθε φορά, δεν έχετε παρά να εμπνευστείτε και να ακολουθήσετε τις παρακάτω συνταγές για την πιο τέλεια χειροποίητη βασιλόπιτα!
Κλασική Βασιλόπιτα
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & επιπλέον για τη φόρμα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου & λίγο λιωμένο για τη φόρμα
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη & επιπλέον για το πασπάλισμα
- 6 τεμ. αυγά
- 1 τεμ. πορτοκάλι, το ξύσμα (ακέρωτο)
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. ή ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, βάζοντας ενδιάμεσα και το φλουρί. Ψήνουμε στους 170°C για μία ώρα. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά η βασιλόπιτα τρυπώντας τη με ένα μαχαίρι κι αν αυτό βγει υγρό (με υπολείμματα ζύμης επάνω), ψήνουμε λίγο περισσότερο. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος
Βασιλόπιτα της Αργυρώς
Υλικά
- 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 5 αυγά χωρισμένα
- 1 πρέζα αλάτι
- 400 γραμ. ζάχαρη
- 250 γραμ. βούτυρο
- 1 κοφτό κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 120 γραμ. χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κ.γλ. σόδα
- 120 γραμ. γάλα
- 80 γραμ. κονιάκ
- 200 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε τη βασιλόπιτα,
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6-7 εκατοστών.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την αφράτη βασιλόπιτα πολύ εύκολα αφού ψηθεί.
Για το μείγμα
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.
- Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.
- Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μείγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο.
- Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στη βασιλόπιτα.
- Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ.
- Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
- Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα.
- Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από ζύμη, τότε είναι έτοιμη.
- Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.
- Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
- Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα εύκολο γλάσο ή πάρτε ιδέες εδώ πώς να στολίσετε την βασιλόπιτά σας!
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Βασιλόπιτα κέικ
Υλικά
- 300 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 7 γρ. μαχλέπι
- 2 γρ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
- 1 βανιλίνη
- 4 αβγά, θερμοκρασία δωματίου
- 75 γρ. γάλα,
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ. Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα. Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί! Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Βασιλόπιτα με μαύρη & λευκή κουβερτούρα
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 6 αυγά, medium
- 20 ml κονιάκ (προαιρετικά)
- 600 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Για διακόσμηση
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
180 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη χτυπάμε με το φτερό για 3-4 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Κατόπιν, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Έπειτα, χτυπώντας παράλληλα, ρίχνουμε 1-1 τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξουμε το επόμενο. Συνεχίζουμε με το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μισή ποσότητα αλευριού και ανακατεύουμε. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε εκ νέου. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε το φτερό από τη ζύμη με την σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, καθαρίζουμε τα τοιχώματα σε περίπτωση που έχει μείνει αλεύρι και αδειάζουμε το μείγμα σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 30εκ., την οποία έχουμε βουτυρώσει και στρώσει με λαδόκολλα. Ύστερα, απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα προσέχοντας να το έχουμε λίγο πιο φουσκωτό στις άκρες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 45 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε είτε να πασπαλίσουμε την βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη είτε να συνεχίσουμε με την επικάλυψη. Για την σοκολατένια επικάλυψη: Απλώνουμε ομοιόμορφα τη σοκολάτα κουβερτούρα από πάνω, κάνουμε παράλληλες γραμμές με τη λευκή σοκολάτα στην επιφάνεια του κέικ και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε κάθετα από την άλλη μεριά για να δημιουργήσουμε σχηματάκια.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης