Φάκελος εξωσωματική γονιμοποίηση ,Dr Ιωάννης Πήχος
O Dr Ιωάννης Αποστόλου Πήχος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με πολυετή, πλήρη, διαπιστευμένη Εξειδίκευση στην Γυναικολογία και τη Μαιευτική στην Αγγλία. Διαπιστευμένο Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων του Λονδίνου (Royal College of Obstretricians & Gynaecologists) από το 1992, τελεί πλέον από το 2005 μόνιμος διαπιστευμένος Ακόλουθος του ίδιου Κολλεγίου (RCOG). Εξειδικεύθηκε σε σύγχρονες θεραπείες στην γονιμότητα ζεύγους και σε εξελιγμένες τεχνικές μικροχειρουργικής και ενδοσκοπικής γυναικολογικής χειρουργικής στην Αγγλία. Από το 1995 ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Πρότυπου Ινστιτούτου Γονιμότητας και Γυναικολογίας “Future Family” (www.futurefamily.gr).
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ
ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΙΥΑ)
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Ή ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ, ΜΕ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 70%.
ΜΟΛΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ -ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 1978- ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η LOUISE BROWN, ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ 50 ΕΩΣ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΤΕΚΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΡΟΣ ‘ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ’
ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ‘ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ’ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ‘ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ’
Ο ΟΡΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΣΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ, ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (ΠΧ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ, ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ, ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ, ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ) ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ (ΠΧ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΙΓΟΥ ‘Η ΑΣΘΕΝΙΚΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ). ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΕ ΤΑ ΩΑΡΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΩΑΡΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΙΑ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΩΤΕΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΑΛΠΙΓΓΩΝ, Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ, Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ, ΜΗ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΕΡΜΑ (ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ‘Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ). ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΦΑΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΛΛΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ (ΠΧ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ‘Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ), ‘ Η ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΗΛΙΚΙΑ.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
Α. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ:
ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΕΓΧΡΩΜΟΣ ΔΙΑΚΟΛΠΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΙ DOPPLER ΜΗΤΡΑΣ: (ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.)
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: (ΥΠΟΦΥΣΗΣ, ΩΟΘΗΚΩΝ, ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ, ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ).
ΥΣΤΕΡΟΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ: (ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ, ΤΗΝ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ, ΤΗ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΑΛΠΙΓΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΜΦΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΕΛΟ)
ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ (Π.Χ. ΕΥΡΕΣΗ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Η ΑΝΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ) Ή ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ/ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ (Π.Χ. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΥΜΦΥΣΕΩΝ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΟΛΥΠΟΔΩΝ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΩΝ).
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΕΝΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΟΜΗ. Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Π.Χ. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ, ΠΥΕΛΙΚΕΣ ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ) ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΙ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ Ή ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟΝ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΡΥΟΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ Ή ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Π.Χ. ΣΥΝΔΡΟΜΟ TURNER, ΥΠΑΡΞΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ Ή ΑΛΛΩΝ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΑΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ).
ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΧΛΑΜΥΔΙΑ, ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΟΥΡΕΑΠΛΑΣΜΑ: ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΑΥΤΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑΣ, ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Η ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΡΟΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ.
Β. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ
ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ / ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
ΠΙΘΑΝΟΝ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΠΙΘΑΝΗ ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΟΣ
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Α. ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΩΝ ΚΥΗΣΕΩΝ, ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΥΛΛΕΧΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΩΑΡΙΑ.
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ (‘ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ’) ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ, ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΤΗΣ.
ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ. Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ (ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΟΥΝ 3-5 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ.
Β. ΩΟΛΗΨΙΑ, ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΜΒΡΥΩΝ
Η ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΔΙΑΚΟΛΠΙΚΑ, ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, ΥΠΟ ΑΣΗΠΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΔΙΔΕΙ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΟ (‘Η ΤΟ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ) ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ Η ΜΕ ΜΙΚΡΟΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 2 ΕΩΣ 6 ΗΜΕΡΕΣ.
Γ. ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ
Η ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΛΕΠΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ, ΔΙΑΡΚΕΙ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑΡΚΩΣΗ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΗ 2Η Η 3Η ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΩΟΛΗΨΙΑ. ‘Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ 5Η Η 6Η ΗΜΕΡΑ ΑΝ ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ ΩΣ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΗΣ.
ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΕΩΣ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΜΒΡΥΑ.
ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΝ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΤΑΨΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΩΟΘΗΚΩΝ ΟΥΤΕ ΩΟΛΗΨΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΝΩ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΙΝΗΡΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ 24ΩΡΟ.
Δ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ 2ΗΣ Η 3ΗΣ ΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ Β-HCG ΣΤΟ ΑΙΜΑ. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ, ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΑΝΑ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ 30%. ΣΕ ΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ 70%.
ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑ (ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙ
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ, ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΗΨΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΧΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΤΟ 30%. ΚΑΘΕ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ.
ΓΕΝΙΚΑ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ, ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ. Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ, ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.
Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΚΑΦΕΙΝΗΣ, ΑΛΚΟΟΛ, Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ, Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΣ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙ. ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΒΟΗΘΑΕΙ.
ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΥ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΗΤΡΑ Ή Η ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΟΦΟΡΗΣΗ ΕΜΒΡΥΑ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ‘ΠΑΡΕΝΘΕΤΗΣ’ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ‘ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΗΤΡΑΣ’). ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΩΑΡΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΗΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ Ή ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ‘ΦΕΡΟΥΣΑ’ ΜΗΤΕΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΥΟΦΟΡΕΙ, ΓΕΝΝΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΙΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 3089/2002 Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ.
ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΩΑΡΙΑ (ΛΟΓΩ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ, ΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑ), ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΔΟΤΡΙΑΣ. Η, ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΝΕΑ ΑΥΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΩΑΡΙΑ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΛΗΠΤΡΙΑΣ. ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΛΗΠΤΡΙΑΣ.
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ (ΕΩΣ ΚΑΙ 70 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ).
ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ( ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΙΚΗΣ/ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑ), ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΨΥΞΕΙ ΩΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΩΡΙΜΩΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ.
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΠ’ ΟΤΙ ΧΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ ΣΕ ΩΡΙΜΩΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑΣ.
ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΕΤΕ ΕΙΔΙΚΩΤΕΡΑ ΣΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙ
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΟΥΝ ΑΠ’ΑΡΧΗΣ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΥΝΤΟΜΩΤΕΡΑ. ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ.
ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ, ΜΕΤΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΩΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ –ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ- ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΜΕΤΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΧΡΟΝΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ Η ΗΛΙΚΙΑ ΠΙΕΖΕΙ.
ΝΑ ΟΠΛΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ.
ΤΟΝΙΖΩ ΟΤΙ, ΑΝ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙ ΑΠ’ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ LOUISE BROWN
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
1. Η ΜΙΚΡΟΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ICSI (INTRACYTOPLASMIC SPERM INJECTION) : Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕ ΜΙΑ ΒΕΛΟΝΑ ΕΝΟΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΩΑΡΙΟ. ΔΟΘΗΚΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΚΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ (ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑ) ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ ΜΕ ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΧΙ (MESE) Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑ (MESA) ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.
2. Η ΠΡΟΕΜΦΥΤΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η ΒΙΟΨΙΑ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΩΑΡΙΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ. ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΓΙΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ ΓΙΑ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΣΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΡΟΥΤΙΝΑ Η ΠΡΟΕΜΦΥΤΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ β-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ.
3. Η ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ Η ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΩΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΒΛΑΒΗ ΣΤΙΣ ΩΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ.
4. Η IN-VITRO ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΩΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΝΩΡΙΜΑ ΩΑΡΙΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΩΟΘΥΛΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ, ΑΦΟΥ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ. ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ.
5. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ (ΩΡΙΣΜΕΝΗ) ΑΣΘΕΝΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ‘ΥΛΙΚΟ’ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΔΕΛΦΟ, ΜΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΥΜΒΑΤΟ (ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ),ΤΟΝΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Δρ. Ιωάννης Αποστόλου Πήχος
Κηφισίας 166, Ν. Ψυχικό, 115 25 Αθήνα
Τηλ. +30 210 67 55 015
Fax. +30 210 67 53 013
Κιν. +30 6932 29 51 11
E-mail. iap@otenet.gr