Τράμπ : Έφτασε η ώρα της Ρωσίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Με πρόσθετες κυρώσεις και δασμούς «ευρείας κλίμακας» απείλησε τη Ρωσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Μόσχα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.
«Βάσει του γεγονότος ότι η Ρωσία «χτυπά» απόλυτα την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης αυτή τη στιγμή, σκέφτομαι έντονα τραπεζικές κυρώσεις, κυρώσεις και δασμούς μεγάλης κλίμακας στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social. «Στη Ρωσία και την Ουκρανία, πάμε στο τραπέζι τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. Σας ευχαριστώ!!!” πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται καθώς οι εντάσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν εκτονωθεί μετά από μια δημόσια διαμάχη στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, η οποία οδήγησε τις ΗΠΑ να αναστείλουν τη στρατιωτική βοήθεια και την υποστήριξη πληροφοριών προς το Κίεβο.
Ο Τραμπ έχει δεχθεί έντονη κριτική από συμμάχους των ΗΠΑ καθώς και από στελέχη του κόμματός του για τις συγκρούσεις του με τον Ζελένσκι, οι οποίοι εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους ότι ο Λευκός Οίκος παραδίδει όλη τη μόχλευση στη Ρωσία ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν προηγουμένως απειλήσει με κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανανέωσε με έμφαση αυτό το μήνυμα την Παρασκευή.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τις απειλούμενες κυρώσεις και δασμούς στη Ρωσία.
Η Ρωσία παραμένει υπό σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών υπηρεσιών, της άμυνας και των ενεργειακών τομέων της. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο κορυφαίους Ρώσους επιχειρηματίες και ολιγάρχες με κυρώσεις.
Ωστόσο, αξιωματούχοι του Τραμπ λένε ότι οι κυρώσεις από τον Μπάιντεν ήταν αναποτελεσματικές, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πολύ σημαντικό ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Η συνάντηση στην Τζέντα
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τις συνομιλίες, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου και δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις δικές τους αμυντικές ικανότητες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας.
«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και η Ουκρανία είναι έτοιμη να εργαστεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα μαζί με εταίρους στην Αμερική και την Ευρώπη για την ειρήνη», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram.
«Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, πρόκειται να επισκεφθώ τη Σαουδική Αραβία για να συναντηθώ με τον Πρίγκιπα διάδοχο [Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν]. Μετά από αυτό, η ομάδα μου θα παραμείνει στη Σαουδική Αραβία για να συνεργαστεί με Αμερικανούς εταίρους. Η Ουκρανία ενδιαφέρεται περισσότερο για την ειρήνη».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας.
Τα νέα για τη συνάντηση ακολούθησαν μια εβδομάδα κατά την οποία ο Ζελένσκι συγκρούστηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη στρατιωτική βοήθεια και την υποστήριξη πληροφοριών προς το Κίεβο.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε στο παρελθόν διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία, εξαιρουμένης της Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, είπε ότι η συνάντηση με την Ουκρανία θα επιδιώξει να καταλήξει σε ένα πλαίσιο για «μια ειρηνευτική συμφωνία και μια αρχική κατάπαυση του πυρός».
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας καθώς και σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Ο Γουίτκοφ είπε ότι ο Τραμπ ήταν ευχαριστημένος από την επιστολή που του έστειλε ο Ζελένσκι στον απόηχο τις on camera λεκτικής αντιπαράθεσης στον Λευκό Οίκο την περασμένη Παρασκευή, που άφησε εμβρόντητο όλον τον κόσμο.
«Ένιωσε ότι η επιστολή του Ζελένσκι ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα. Υπήρξε μια συγγνώμη. Υπήρξε μια αναγνώριση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τόσα πολλά για τη χώρα της Ουκρανίας και ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης», ανέφερε ο Γουίτκοφ.