Το πριν και το μετά σε ένα “αρρωστημένο” πλάτανο που κοσμούσε την πλατεία του χωριού στην Κρανιά Ασπροποτάμου(φωτο)
Ταξιδεύοντας στην ελληνική επαρχία, μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που μπορεί να συναντήσεις είναι ένα πυκνό πλατανοδάσος. Τρεχούμενα νερά, δροσιά και ήχοι πουλιών συνοδεύουν την εικόνα που σίγουρα σου μένει αξέχαστη. Χωριά συγκεντρώνονται κάτω από τις σκιές αιωνόβιων πλατανιών… Αυτές οι εικόνες, όμως, φαίνεται πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποτελούν παρελθόν σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Αιτία είναι το μεταχρωματικό έλκος ή η ασθένεια των πλατάνων όπως είναι γνωστή στους περισσότερους που έχουν ακούσει γι’ αυτήν. Μια ασθένεια που τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει τη μορφή επιδημίας για τα πλατάνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου αποτελεί όχι απλώς μια ασθένεια που πλήττει τα πλατάνια αλλά μια καταστροφική και θανατηφόρα αρρώστια για τα πλατανοδάση παγκοσμίως. Το αποτέλεσμα είναι δέντρα ακόμη και αιωνόβια (και πολλών εκατοντάδων ετών) να ξεραίνονται και να μολύνουν σε πολλές περιπτώσεις τα κοντινά τους. Και μπορεί να μην αποτελεί μια πρόσφατα εμφανιζόμενη ασθένεια καθώς πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική το 1935 και ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα το 2003, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Στην Ευρώπη θεωρείται ότι ο μύκητας που ευθύνεται για την μόλυνση (Ceratocystis fimbriata f. sp. Platani) ήρθε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τείνει να πάρει με γεωμετρική πρόοδο εκτεταμένες διαστάσεις.
Στις φωτογραφίες απεικονίζεται η σταδιακή κοπή ενός πλατάνου από εξιδεικευμένο συνεργείο στην πλατεία του χωριού Κρανιά Ασπροποτάμου ο οποίος απο πέρυσι παρουσίασε την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους και για λόγους αισθητικούς και κυρίως μετάδοσης και στα διπλανά δένδρα της καταστροφικής ασθένειας δόθηκε εντολή απο τους αρμοδίους να κοπεί όπως και έγινε ..Η κοπή διήρκησε δυο ημέρες και η εταιρία του δασολόγου Ηλία Παπασπύρου ανέλαβε να προβεί στην επαγγελματική κοπή του δένδρου .
CZ Χρήστος Ζαραμπούκας .