Cooking ideas

Τα μυστικά στην παρασκευή σπιτικού πελτέ μας παρουσιάζει, ο προϊστάμενος της γεωπονικής του δήμου Τρικκαιων, Σωτήρης Χελιδώνης

Άμεσα συνυφασμένος με το φυτικό βασίλειο και την χλωρίδα,  ο Σωτήρης Χελιδώνης όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ασχολείται με την αποθήκευση,  σπιτικού πελτέ ντομάτας . Ως ειδικός στον πρωτογενή τομέα τον ελεύθερο χρόνο του τον καλύπτει, “δημιουργώντας”   μερικά παρθένα προϊόντα προς  οικογενειακή κατανάλωση,  τα οποία χωρίς συντηρητικά, φυλάσσονται ως τα μέσα του χειμώνα,  και τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών αλλά και εξαιρετικών γεύσεων προσφέροντας τέλειους συνδυασμούς φαγητών στην κουζίνα ..

Έτσι λοιπόν   δεν χρειάζεται φυσικά  να έχει το προφίλ της άψογης νοικοκυράς για να ετοιμάσει  μερικά βαζάκια αγνή και μοσχοβολιστή σάλτσα ντομάτας.

Εαν και αυτήν η διαδικασία ξεκινάει από τα μέσα Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτέμβρη οι φετινές συνθήκες ήταν ιδανικές και υπήρξε πληθώρα προϊόντων για τον σκοπό αυτό ακόμα και στα μέσα Οκτώβρη .Ετσι λοιπόν με την κατάλληλη διαδικασία την οποία,  σας την παραθέτουμε ατόφια, ο παρασκευαστής δημιούργησε ένα εκπληκτικό παραδοσιακό γευστικό αποτέλεσμα . 

 

Εννιά βήματα

  • Αγοράστε μερικά ομοιόμορφα γυάλινα βαζάκια είτε με σιδερένιο κλείσιμο είτε με λάστιχο, ό,τι σας αρέσει.
  • Διαλέγουμε ώριμες σφικτές ντομάτες χωρίς πολλά σπόρια και τις πλένουμε πολύ καλά. Καλό είναι να τις αφήσουμε για λίγο σε νερό και μετά να τις πλύνουμε πολύ καθαρά με ένα καθαρό σφουγγαράκι. Τα φυτοφάρμακα καραδοκούν.
  • Τις τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας ή στο multi, αφού βγάλουμε όσα περισσότερα σπόρια γίνεται. Μετράμε τον πολτό και για κάθε λίτρο προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (είναι πολύ εύκολη η μέτρηση με το δοχείο του multi γιατί το γεμίζουμε μέχρι την ένδειξη των 500ml και έτσι 2 γεμίσματα μας δίνουν το λίτρο).
  • Οι πολύ έμπειρες μαγείρισσες λένε να προσθέτουμε και έναν κύβο ζάχαρης ώστε να αναστείλουμε την ξυνίλα της ντομάτας. Οκ.
  • Βάζουμε τον πολτό να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία .
  • Αφήνουμε να βράζει μέχρι να συμπυκνωθεί και να μην υπάρχει υγρό μέσα στην κατσαρόλα μας. Παίρνει περίπου 3 ώρες αυτή η διαδικασία και μένει περίπου ο μισός πολτός από τον αρχικό.
  • Το τελευταίο μισάωρο χρειάζεται ανακάτεμα για να μη πιάσει.
  • Το τελευταίο μισάωρο, πλένουμε καλά τα βάζα μας με χλιαρή σαπουνάδα και τα αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα στρωμένη πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψί.
  • Βάζουμε τα βαζάκι αλλά και τα καπάκια στο φούρνο και τον ανάβουμε στους 120 βαθμούς. Όταν η σάλτσα μας έχει γίνει, αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός και γεμίζουμε τα καυτά βάζα. Τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.

Αυτή η απλή διαδικασία μετατρέπει τα βαζάκια μας σε κονσέρβα. Είναι τόσο απλό, και ισχύει για κάθε μαρμελάδα, επίσης.

  • Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε τα γεμάτα βαζάκαι να κρυώσουν μέσα στο φούρνο. Όταν κρυώσουν εντελώς τα γυρίζουμε ίσια και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο , διατηρούμε όση σάλτσα μας περισσέψει στο ψυγείο αφού την καλύψουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Είναι προτιμότερο όλα τα βάζα μας να τα φυλάξουμε στο ψυγείο. Η θερμοκρασίες της Ελλάδας είναι υψηλές και δεν θα αντέξουν. Αν ζούσαμε στη Νορβηγία θα τις τοποθετούσαμε απλά στην αποθήκη μας (

 

Back to top button
Close
Close