Ειδήσεις

Τέμπη: Έκθετη η ΕΛ.ΑΣ για τυχαίες συλλήψεις – Το “άδειασμα” από την ανακρίτρια

Ανακριτικές αποφάσεις των τελευταίων τριών ημερών, που παρουσιάζει το News 24/7 αναφορικά με συλληφθέντες της περασμένης Παρασκευής (28/02), ενισχύουν τις ενδείξεις για τυχαίες συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία.

Τόσο στη μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής 28/2 για τα Τέμπη, όσο και στην χθεσινή, της Τετάρτης, οι αστυνομικές δυνάμεις συνελήφθησαν από τις κάμερες να κάνουν συχνά προσαγωγές ανθρώπων τυχαία μέσα από το πλήθος, χωρίς οι προσαχθέντες να έχουν επιτεθεί ή στραφεί κατά των ΜΑΤ. Μάλιστα, δύο τέτοια περιστατικά κατέγραψε και ανέδειξε και το News 24/7.

Συγκεκριμένα από την Παρασκευή στο Σύνταγμα, καταγράφηκε ένα στιγμιότυπο με αστυνομικούς να επιτίθενται σε διαδηλωτές που περπατούσαν με γυρισμένη την πλάτη στα ΜΑΤ και τελικά να προσαγάγουν ένα άτομο:

Ενώ και στην χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πάλι μπροστά στην κάμερα του News 24/7 προσήχθησαν δύο άνθρωποι που το βιντεοληπτικό υλικό δείχνει πως δεν στράφηκαν κατά των δυνάμεων της Αστυνομίας, αλλά προσήχθησαν τυχαία ανάμεσα σε πολλούς όταν τα ΜΑΤ θέλησαν να εκκενώσουν την Βασιλίσσης Αμαλίας:

Ωστόσο, πέρα από αυτά τα περιστατικά που κατέγραψε η κάμερα, έρχονται και ανακριτικές αποφάσεις να ενισχύσουν το σενάριο των τυχαίων συλλήψεων μέσα από το πλήθος και πριν την έναρξη των συγκεντρώσεων.

Σύλληψη ακόμη και οικογένειας

Την Τρίτη και την Τετάρτη, πέρασαν από τον ανακριτή δέκα άνθρωποι που είχαν προσαχθεί λίγες ώρες πριν την πρωτοφανή σε όγκο συγκέντρωση της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου. Οι προσαγωγές τους μετατράπηκαν σε συλλήψεις και έμειναν στα κρατητήρια για 5 ημέρες.

Τα δέκα άτομα συνελήφθησαν στις 10:30 το πρωί, περίπου μισή ώρα πριν τη συγκέντρωση του Συντάγματος και ενώ βρίσκονταν στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο βρίσκονταν περίπου 100 άνθρωποι που κινούνταν προς το Σύνταγμα όταν έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας, περικυκλώνοντάς τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους. Κατά τον σωματικό έλεγχο δεν βρέθηκε τίποτα πάνω σε κάποιον από τους συγκεντρωμένους και ενώ επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι για να αποχωρήσουν, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε ένα παρτέρι που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση μια τσάντα με δέκα βόμβες μολότοφ.

Τότε, οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν 10 από τα άτομα που είχαν ελέγξει νωρίτερα, με τους αστυνομικούς να λένε στην κατάθεσή τους που είδε το News 24/7, πως συνελήφθησαν όταν «βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο στο παρτέρι» το σακίδιο.

Οι συλληφθέντες και όλοι όσοι βρίσκονταν στο σημείο διαμαρτυρήθηκαν για τυχαίες συλλήψεις, λέγοντας πως δεν προέκυπτε από πουθενά καμία σύνδεση των ατόμων με την συγκεκριμένη τσάντα. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρισκόταν ακόμη και μια οικογένεια με δύο παιδιά σε μετεφηβική ηλικία.

Αφού πέρασαν τις ημέρες που μεσολάβησαν στα κρατητήρια, οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια με τις κακουργηματικές κατηγορίες της κατοχής μολότοφ. Μετά την εξέταση των στοιχείων που είχε στα χέρια της όμως, η ανακρίτρια, αποφάσισε πως όλοι τους πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, κάτι που σύμφωνα με τους δικηγόρους ορισμένων εκ των συλληφθέντων, δείχνει την έλλειψη ενδείξεων ενοχής. Αυτό, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις με κακουργηματικές κατηγορίες δεν συνηθίζεται να μην επιβάλλονται καν περιοριστικοί όροι, εκτός αν κριθεί πως τα στοιχεία για κάτι τέτοιο δεν επαρκούν.

«Σήμερα έληξε με αίσιο τέλος, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, η ταλαιπωρία που υπέστησαν από την Παρασκευή οι 6 εντολείς μας. Δίχως να βρεθεί οτιδήποτε παράνομο επάνω τους κι ενώ ξεκίνησαν όλα με έναν τυπικό έλεγχο των στοιχείων τους στο δρόμο, οδηγηθήκαν στη ΓΑΔΑ στα πλαίσια προληπτικών προσαγωγών και μετά από ώρες ενημερώθηκαν ότι πλέον συλλαμβάνονται. Ευτυχώς η δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε ότι ουδεμία εμπλοκή τους με παράνομες ενέργειες υπήρχε και οδηγήθηκε στη δίκαιη απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι, δίχως την επιβολή οποιουδήποτε περιοριστικού όρου γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει την έλλειψη ενδείξεων ενοχής», δήλωσαν στο News 24/7 οι κ.κ. Γεώργιος Κατσαδήμας και Λεωνίδας Σταθόπουλος, συνήγοροι υπεράσπισης των 6 εκ των 10 κατηγορουμένων.

Τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες, όπως και οι ανακριτική απόφαση δημιουργούν πλέον σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο και τον λόγο που μια σειρά ανθρώπων έχουν προσαχθεί και συλληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία στις ογκώδεις συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών.

Back to top button
Close
Close