Συνέντευξη με τον συγγραφέα του έργου «Το Όνειρο της Ιωνίας», Αντώνη Κυριακάκη
Το έργο-ζωντανό μνημείο «Το Όνειρο της Ιωνίας. Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τα ημερολόγια των στρατιωτών» ξεκινά το ταξίδι του για τη 2η χρονιά, από την πόλη των Τρικάλων, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 21.00 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο – Αίθουσα Δημήτρης Καβράκος (Γαριβάλδη 8).
Με αφορμή την ενδιαφέρουσα παράσταση παρουσιάζουμε το δημιουργό και έναν από τους σκηνοθέτες της Αντώνη Κυριακάκη.
Μίλησέ μας λίγο για το « Όνειρο της Ιωνίας».
Το Όνειρο της Ιωνίας είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς έρευνας πάνω στο πολύ σκοτεινό θέμα της μικρασιατικής εκστρατείας. Και λέω σκοτεινό γιατί ακόμα παραμένει ένα τραύμα ανοιχτό που δεν το πολύ συζητάμε. Και είναι λογικό. έχει πρόσφατα ζούσαν άνθρωποι που το έζησαν οι ίδιοι. Δεν είναι εύκολο. Είναι όμως ανάγκη να δούμε τι συνδεθεί εκεί, τότε, να ξέρουμε τι κουβαλάμε και μας κάνει αυτούς που είμαστε. Δεν είμαστε ξεκομμένοι απο την ιστορία μας. Το θέατρο λοιπόν είναι για μένα ο πλέον ιαματικός τρόπος να βουτήξει κανείς μέσα στην ιστορία. Γιατί μπορεί και φέρει τη σκληρή αλήθεια, αναδύει συναισθήματα που ίσως είναι άβολα αλλά πάντα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον που ηθοποιοί- αφηγητές και κοινό γίνονται μάρτυρες των γεγονότων και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν στιγμές που μοιράζονται μια κοινή αναπνοή. Ένα σφίξιμο. Ένα «ωχ»
Έτσι λοιπόν τα αμέτρητα ιστορικά βιβλία και ημερολόγια της έρευνας μου άρχισαν να συνθέτουν μια ιστορία, μια ιστορική αφήγηση απο «τα κάτω», δηλαδή τη σκοπιά των απλών φαντάρων που έζησαν τα γεγονότα.
Και κάπως έτσι, εμπόδιο το εμπόδιο, χτίστηκε Το Όνειρο της Ιωνίας, που αφηγείται την μικρασιατική εκστρατεία απο το 1918 ως το 1922 και την καταστροφή της Σμύρνης μέσα από την ζωή που έζησαν στα χαρακώματα και στις πορείες αυτά τα νεαρά αγόρια. Νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν να δοξάζονται σαν ήρωες τη μια στιγμή και να πέφτουν σαν πιόνια απ τη σκακιέρα την άλλη.
Μια στιγμή από πρόβα ή παράσταση που σου έχει μείνει ;
Όταν πια ήμασταν έτοιμοι για πρεμιέρα και κάνοντας ένα πέρασμα ακόμα ένιωσα ότι το έργο έφυγε από εμένα. Το είχαν πια αναλάβει οι ηθοποιοί. Ήταν εκεί και το υπερασπίζονταν τόσο σθεναρά που ένιωσα ότι αυτοί το ξέρουν πλέον όσο εγώ ίσως και ακόμα καλύτερα. Το είδα να υπάρχει. Και ήταν πολύ συγκινητικό.
Γιατί να δούμε την παράσταση ;
Γιατί το τραύμα που άφησε αυτή η εποχή είναι ακόμα νωπό και ζει μέσα μας. Μας καθορίζει. Είτε είναι το είδος του θεάτρου που αρέσει σε κάποιον είτε όχι, θίγει ένα θέμα που πιστεύω ότι είναι πάνω κι απο το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Επίσης να αναφέρω ότι όλοι οι συνεργάτες μου έχουν βάλει τον καλύτερο τους εαυτό. Και τους ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Όποτε να κάτι ακόμα που αξίζει να δει κανείς.
Αν όχι θέατρο, τότε τι ;
Τότε μια ήσυχη ζωή κάπου σε ένα υποθετικό χωριό που δεν το έχω φανταστεί ποτέ.
Έναρξη της 2ης χρονιάς στα Τρίκαλα. Έτυχε;Καθόλου, απεναντίας απόλυτα συνειδητό. Και αυτό διότι, την παραγωγή της παράστασης την έχει αναλάβει και τη συντονίζει μια καταπληκτική ομάδα τρικαλινών που ασχολούνται με το θέατρο, το χορό και την οργάνωση ευρύτερων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
** Στο τέλος κάθε παράστασης, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή το σκηνοθέτη της παράστασης Αντώνη Κυριακάκη και την τρικαλινή ηθοποιό Δάφνη Τεντολούρη. Εισήγηση με θέμα «ο Μικρασιατικός πόλεμος στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία» θα παρουσιάσει ο Νικόλας Καλόγηρος, Καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, και Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
• Ταυτότητα Παράστασης: www.tooneirotisionias.gr
• Αγορά Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/to-oneiro-tis-ionias/ και στο βιβλιοπωλείο «Τα Μαγικά Γράμματα» Καποδιστρίου 6, (Πλησίον Πλατ. Παλαιού Δεσποτικού), Τρίκαλα.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ θ