MUST Read

«Ραγισμένος» ο καθρέφτης της οικονομίας-Ευτυχώς κρατάνε σταθερά οι Γαλακτοβιομηχανίες

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ένα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 5μηνο, το οποίο άγγιξε τα 9,1 δις. ευρώ.

Το παραπάνω δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεδομένου ότι οι απώλειες από τις εξαγωγές αγαθών δεν καλύπτονται από τις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις, αλλά και τη ναυτιλία.

Πέραν του ότι «ξηλώνεται» το κυβερνητικό αφήγημα, δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την πορεία της οικονομίας μας. Άλλωστε, το 2009 δεν υπήρξε μόνο κρίση χρέους αλλά και τεράστιο χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών.

———————-

Προσπαθούν οι γαλακτοβιομηχανίες

Και μέσα σε αυτό το χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών ευτυχώς έχουμε τις γαλακτοβιομηχανίες.

Μπορεί να ταλαιπωρούνται στην εσωτερική αγορά, κυρίως στη κατηγορία του γάλακτος, όπως σας ενημέρωσα προ ημερών, όμως η εξαγωγική τους δραστηριότητα … «φυσάει»!

Η φέτα και το γιαούρτι, που είναι τα best sellers, «τρέχουν» στις διεθνείς αγορές εξαιρετικές επιδόσεις.

Και σε μία περίοδο που δεν είναι και η καλύτερη από την πλευρά της αγοραστικής δύναμης, ιδιαίτερα των ευρωπαίων καταναλωτών.

Η μερίδα του λέοντος

Την «μερίδα του λέοντος» στις εξαγωγές των δύο γαλακτοκομικών προϊόντων απολαμβάνουν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η Κρι Κρι, η Μεβγάλ, η Δέλτα, η Δωδώνη – και αρκετές μικρότερες τυροκομικές επιχειρήσεις, που έχουν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγονται για μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες της Ευρώπης.

Μέχρι την Ασία!

Η Κύπρος, η Ισλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Βόρεια Μακεδονία, είναι μόνο μερικές από τις αγορές που το ελληνικό γιαούρτι έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς πωλήσεων, ενώ παράλληλα έχει πλέον αρχίσει και γίνεται διεθνές προϊόν ανοίγοντας αρκετές αγορές της Ασίας, όπως είναι οι Φιλιππίνες, το Μακάο και το Βιετνάμ.

Από την άλλη πλευρά η φέτα την υψηλότερη ανάπτυξη την έχει στην Γαλλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προφανώς υστερεί έναντι του γιαουρτιού ως προς την γεωγραφική εξάπλωση, δεδομένου ότι στην Ευρώπη προστατεύεται ως ΠΟΠ ελληνικό προϊόν, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο είναι κυρίως οι δανοί οι οποίοι κάνουν κατάχρηση της επωνυμία «φέτα» χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα.

Back to top button
Close
Close