Πώς ζουν οι Άραβες γυναίκες: αλήθεια και μύθοι για την ζωή και τον γάμο
Πώς ζουν οι γυναίκες σε χώρες με τη θρησκεία του Ισλάμ και γιατί πολλοί θεωρούν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους; Θα ξεκαθαρίσω μερικούς γνωστούς μύθους και θα σας πω μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με αυτό το θέμα, για την πραγματική ζωή των Αράβων γυναικών.
πολυγαμία
Μύθος Νο. 1, αυτό, αναμφίβολα, είναι η πολυγαμία που επιτρέπεται από το Ισλάμ. Ωστόσο, κανένα χαρέμι που όλοι έχουν ακούσει δεν έχει φύγει εδώ και πολύ καιρό. Ένας αληθινός πιστός επιτρέπεται να έχει έως και 4 συζύγους, συμπεριλαμβανομένων, αλλά: πρώτον, η μουσουλμανική θρησκεία απαιτεί από τους οπαδούς της να μεταχειρίζονται όλες τις γυναίκες ισότιμα χωρίς εξαίρεση. Ο διαβόητος «κύριος με διόρισε την αγαπημένη του σύζυγο», φυσικά, απαγορεύεται άμεσα από τα αξιώματα του Ισλάμ. Συμφωνώ, είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίζεις εξίσου καλά τέσσερις διαφορετικές γυναίκες.
Ένας μουσουλμάνος είναι υποχρεωμένος να υποστηρίζει όλες τις γυναίκες του εξίσου καλά, χωρίς εξαίρεση, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τις οικογένειες των ανεπαρκώς περιποιημένων συζύγων, καθεμία από τις οποίες έχει καθορισμένους άρρενες συγγενείς. Και στο μέλλον – και με το δικαστήριο της Σαρία, το οποίο μπορεί εύκολα να αποφασίσει για σοβαρή οικονομική αποζημίωση υπέρ της κυρίας.
Επομένως, επί του παρόντος, ο κανόνας στις αραβικές οικογένειες με μέσο εισόδημα είναι ο συνηθισμένος γάμος, ο οποίος είναι γνωστός σε εμάς, τον οποίο το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ορίζει ως “η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας”. Ένας Άραβας με εισόδημα πολύ πάνω από το μέσο όρο μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα δεύτερο και ούτω καθεξής στη ζωή (θα αφήσουμε διάφορα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη συμμετοχή αλλοδαπών γυναικών, που επιτρέπουν στους Άραβες γαμπρούς να εξοικονομούν γαμήλια έξοδα, πέρα από το εύρος μας θεώρηση).
Mahr
Ο μύθος Νο. 2, που αναμφίβολα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι η ύπαρξη ενός φαινομένου που οι μουσουλμάνοι στη Ρωσία αποκαλούν kalym και οι Άραβες το αποκαλούν « mahr ».
Το μέγεθος του « mahr » διαφέρει από χώρα σε χώρα και από τη μια κοινωνική ομάδα στην άλλη. Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο, το μέγεθος του καλύμ θεωρείται αστρονομικό όταν φτάνει το ένα εκατομμύριο τοπικές λίρες (περίπου 60.000 $), αλλά το ίδιο ποσό στα ΗΑΕ θεωρείται αρκετά συνηθισμένο. Το ” Mahr ” είναι μια οικονομική εγγύηση και το μέγεθός του είναι ένας σημαντικός δείκτης της σοβαρότητας των προθέσεων του γαμπρού και της αξίας της νύφης.
Στο οικογενειακό δίκαιο της Σαρία, οι κανόνες για την πληρωμή του « mahr » και οι δυνατότητες των μερών να το διαθέσουν αναλύονται λεπτομερώς . Έτσι, το « mahr » αποτελείται από δύο μέρη: το προκαταρκτικό ( «muqaddam» ) και το κύριο ( «muahhar» ). Το «Muqaddam» μπαίνει πριν τον γάμο, στον αρραβώνα. Σε περίπτωση διακοπής του αρραβώνα με πρωτοβουλία της νύφης, ο « μουκαντάμ » επιστρέφεται στον γαμπρό και σε περίπτωση διακοπής του αρραβώνα με υπαιτιότητα του γαμπρού, αυτός παραμένει με τη νύφη.
Το “Muahhar” υπόκειται σε μεταφορά στο πλευρό της συζύγου σε περίπτωση διαζυγίου με πρωτοβουλία του συζύγου ή την ενοχή του τελευταίου που αποδεικνύεται στο δικαστήριο. Στον αραβικό κόσμο, τα συμβόλαια γάμου είναι επίσης κοινά, τα λεγόμενα ” ukud al-zawwaj “, τα οποία, εκτός από τις νομισματικές σχέσεις μεταξύ των μερών, ρυθμίζουν επίσης σημαντικά δικαιώματα όπως το να επιτρέπεται στον σύζυγο να εργαστεί, να λάβει εκπαίδευση, ταξίδια. στο εξωτερικό, δυνατότητα φιλικής λύσης γάμου, χωρίς δικαστική προσφυγή κ.λπ.
Η σύνθεση του συμβολαίου γάμου υπό μορφή παραρτήματος περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο της περιουσίας που παρέχει η πλευρά του συζύγου και την προίκα της νύφης, την οποία ο σύζυγος πρέπει να επιστρέψει στη γυναίκα του σε περίπτωση διαζυγίου με πρωτοβουλία ή υπαιτιότητά του. . Γενικά, είναι αποδεκτό ότι η πλευρά του συζύγου παρέχει στη νέα οικογένεια στέγαση και κάποια από τα έπιπλα και η πλευρά της συζύγου παρέχει το αυτοκίνητο, τα ρούχα, τα σκεύη και τα περισσότερα έπιπλα, αλλά άλλες επιλογές είναι δυνατές κατόπιν συμφωνίας.
Διαζύγιο
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τον μύθο αριθμό 3 – για την ευκολία του διαζυγίου σε μια αραβική οικογένεια με πρωτοβουλία του συζύγου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αρκεί για έναν μουσουλμάνο σύζυγο να προφέρει την ειδική φόρμουλα ” talak-talak-talak ” τρεις φορές μπροστά σε μάρτυρες και σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, ο γάμος θεωρείται διαλυμένος.
Αυτός ο μύθος δεν επιβεβαιώνεται από τη σημερινή πρακτική. Ακόμη και στη Σαουδική Αραβία, η οποία ζει αυστηρά σύμφωνα με τη Σαρία και ομολογεί την πιο ορθόδοξη εκδοχή (« μεσχάμπ ») του Ισλάμ, το δικαστήριο της Σαρία δίνει στις οικογένειες ένα μήνα για να συμφιλιωθούν αφού προφέρουν καθένα από τα μέρη αυτού του τύπου.
Οι πονηροί άνθρωποι που προσπαθούν να απαλλαγούν από τους πιστούς τους με γρήγορο τρόπο θα εξηγηθούν στο δικαστήριο της Σαρία ότι το τριπλό « ταλάκ » που λέγεται στη σειρά θεωρείται μία φορά και θα σταλούν να σκεφτούν για άλλον ένα μήνα.
Είναι αστείο που υπάρχει ένας άλλος που συνδέεται με τον μύθο #3, αρκετά πνευματώδης, αλλά στις μέρες μας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Φέρεται ότι, αφού προφέρει τις τρεις φορές « τάλακ-τάλακ-τάλακ », η πρώην σύζυγος υποχρεούται να εγκαταλείψει το συζυγικό σπίτι και να πάει στο σπίτι των γονιών της «σε αυτό που ήταν όταν διαλύθηκε ο γάμος της», δηλαδή αυτό που ήταν μέσα όταν άκουσε αυτόν τον τύπο.
Δημοφιλείς φήμες υποστηρίζουν ότι οι έξυπνες Άραβες νεαρές κυρίες, που είναι πάντα έτοιμες να ακούσουν το περιβόητο « talak-talak-talak », δεν βγάζουν ποτέ όλο το χρυσό και τα κοσμήματα που έχουν, έτσι ώστε, τουλάχιστον για πρώτη φορά, τα υλικά τους συμφέροντα να μην υποφέρω. Προσθέτουν ότι η πραγματική λαχτάρα των Αράβων γυναικών για χρυσά κοσμήματα, τα οποία ορισμένοι Ευρωπαίοι μπορεί να θεωρούν ανθυγιεινά, πηγάζει από αυτό.
σκληρή ζωή
Οι πιο αυστηροί κανονισμοί που αφορούν τις γυναίκες, όπως ειπώθηκε, είναι στη Σαουδική Αραβία, όπου μόνο το 2018 επετράπη στις κυρίες να οδηγούν αυτοκίνητο με βασιλικό διάταγμα. Προηγουμένως, αυτό το ανήκουστο θράσος προβλεπόταν για μια πραγματική ποινή φυλάκισης, που αντικαταστάθηκε το 2011 με σωματική τιμωρία (συνήθως δέκα μαστιγώματα) συν πρόστιμο.
Ακολουθούν άλλα παραδείγματα της αυστηρότητας των σαουδαραβικών εθίμων, η τήρηση των οποίων παρακολουθείται με εγρήγορση από τη φρουρά της Σαρία. Έτσι, ακόμη και στις αρχές αυτού του αιώνα, μέχρι το 2016, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, όλες οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να ζουν και να μετακινούνται έξω από το σπίτι με έναν άνδρα κηδεμόνα (στα αραβικά « μαχράμ », από τη ρίζα « χαράμ », που σημαίνει την αυστηρότερη θρησκευτική απαγόρευση, ταμπού) – ένας άνδρας συγγενής ή σύζυγος. Τώρα αυτός ο νόμος εκ των πραγμάτων δεν ισχύει, αλλά ενώ εφαρμοζόταν, καμία γυναίκα δεν μπορούσε επίσημα να συνάψει / να τερματίσει έναν γάμο, να λάβει εκπαίδευση, να μετακινηθεί στη χώρα, να πάει στο εξωτερικό, να εργαστεί, να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιήσει μια προγραμματισμένη πράξη χωρίς τη συγκατάθεση και την παρουσία άνδρα – κηδεμόνα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο διαχωρισμός των φύλων που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, το νόημα του οποίου είναι η επιθυμία να διαχωριστούν οι γυναίκες από τη γύρω κοινωνία ώστε να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με άγνωστους άνδρες, κάτι που είναι απόλυτο « χαράμ ». Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, κατά κανόνα, με τον χωρισμό ανδρών και γυναικών.
Τα περισσότερα σπίτια στη Σαουδική Αραβία έχουν ξεχωριστές εισόδους για άνδρες και γυναίκες. Διαχωρισμός φύλου γίνεται και σε δημόσιους χώρους που εξ ορισμού δίνονται σε άνδρες, ενώ οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται στα λεγόμενα ειδικά γυναικεία τμήματα, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος ανδρών. Διαχωρίζονται επίσης τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι παραλίες, τα λούνα παρκ. Μερικές φορές μαθητές και των δύο φύλων μελετούν σε διαφορετικές ώρες για να μην αλληλεπικαλύπτονται.