Επιχειρείν

Προστασία της πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Θέμα μηνών είναι η ενεργοποίηση του νέου σχήματος που θα προστατεύει το δικαίωμα στη στέγη ευάλωτων νοικοκυριών, που έχουν υπερχρεωθεί και αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ο λόγος γίνεται για το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Για τη λειτουργία του θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο θα συμμετάσχουν τέσσερα ενδιαφερόμενα σχήματα.

Πρόκειται για τις Fortress, Bain, CRC και Kaican, που βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε συζητήσεις με το υπουργείο Εθνική Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίες οδήγησαν στην πρόσφατη αναπροσαρμογή του πλαισίου που θα διέπει το Φορέα, με στόχο να καταστεί πιο ελκυστικός για τους επενδυτές.

Όπως είπε η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, ο διαγωνισμός θα τρέξει στις αρχές της νέας χρονιάς, με την προοπτική εντός του πρώτου τριμήνου ή το αργότερο έως και το Μάιο του 2025, να υπογραφεί η σύμβαση με τον προτιμητέο επενδυτή.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία για τη λειτουργία του Φορέα. Ωστόσο, μετά από την τελευταία κυβερνητική παρέμβαση, οι τράπεζες δεσμεύονται να διαθέσουν για την εκκίνησή του τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, είτε ως χρηματοδότηση είτε ως κεφάλαιο.

Η συνδρομή αυτή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επένδυση.

Ειδικότερα, η τραπεζική συμβολή θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα ποσά που θα διαθέσει ο ιδιώτης επενδυτής, ενώ εφόσον ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, θα αποτελέσει τη μαγιά για την έναρξη λειτουργίας του Φορέα.

Η εξασφαλισμένη προστασία

Όπως είπε η κυρία Αλαμπάση, τα 100 εκατ. ευρώ είναι αρκετά για την επαναγορά περί των 2.000 κατοικιών ευάλωτων δανειοληπτών.

Πρόκειται για αριθμό δεκαπλάσιο σε σχέση με τα νοικοκυριά που έχουν ως τώρα εκμεταλλευτεί το ενδιάμεσο πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί κατά τα πρότυπα του Φορέα.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι στο δυσμενές σενάριο που δεν τα βρει το υπουργείο με κάποιο από τα ενδιαφερόμενα αυτήν τη στιγμή σχήματα, ο Φορέας θα μπορεί να λειτουργήσει με την εισφορά των τραπεζών.

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως σε αυτήν την περίπτωση θα αναζητηθούν εναλλακτικές για την αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε λύσει και δυσκολότερες ασκήσεις τα τελευταία χρόνια».

/https://www.ot.gr/

Back to top button
Close
Close