MUST Read

Προεδρο-κεντρικός, ο θεσμός

Τα ακούσαμε δια στόματος Κωνσταντίνου Παπαευθυμίου ,του ανθρώπου που τόλμησε, να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα, της τοπικής επιχειρηματικότητας σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών αλλά και σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ΜΜΕ .

Φαίνεται να εντοπίζει (κοινό μυστικό)  μια τάση στο επιμελητήριο που  καθιστά όλες τις αποφάσεις και τις όποιες δράσεις ,αποκλειστικά  γύρω από τον πρόεδρο. Ένα θέμα που έχει δημιουργήσει ζητήματα σε σχέση με τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή των μελών με αποτέλεσμα να έχει περιορίσει τη δυνατότητα άλλων μελών να συνεισφέρουν ενεργά και να διαμορφώσουν τις αποφάσεις. Ο υποψήφιος επικεφαλής  συνδυασμού πρότεινε το αυτονόητο, δηλαδή  να γίνει προσπάθεια για ενίσχυση της συμμετοχικότητας και της διαφάνειας στις διαδικασίες, ώστε να εξισορροπηθούν οι εξουσίες και να αποκατασταθεί μια πιο ομαδική προσέγγιση.

Το γεγονός ότι ο θεσμός του Επιμελητηρίου έχει γίνει προεδροκεντρικός μπορεί να υποδεικνύει διάφορα προβλήματα στη λειτουργία και διακυβέρνηση του οργάνου. Αυτή η συγκέντρωση εξουσίας γύρω από τον πρόεδρο φαίνεται να δημιουργεί αντιδράσεις στα μέλη του θεσμού καθώς  Περιορίζει τον δημοκρατικό διάλογο τα οποία ίσως να αισθάνονται περιθωριοποιημένα ή να μην έχουν πραγματική δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις καθώς αντιλαμβάνονται ότι .

Μειώνει τη συλλογική ευθύνη: Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως από τον πρόεδρο, τα υπόλοιπα μέλη δεν έχουν την ίδια αίσθηση ευθύνης ή κίνητρο να συμμετάσχουν ενεργά. Ενισχύει την προσωποκεντρική διοίκηση: Ο θεσμός μπορεί να εξαρτάται υπερβολικά από τη διοικητική ικανότητα ενός ατόμου, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για καθοριστικές αποφάσεις.

Πιθανή μείωση της διαφάνειας: Η συγκέντρωση εξουσίας σε ένα άτομο ή σε μια μικρή ομάδα γύρω από τον πρόεδρο μπορεί να περιορίσει τη διαφάνεια, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν λήψη αποφάσεων και διαχείριση πόρων.

Back to top button
Close
Close