Υγεία/fitness

Πονοκέφαλος από μεθύσι ; 8 τρόποι να συνέλθετε !

Ο πονοκέφαλος μετά από μεθύσι είναι μια ήπια εκδοχή του συνδρόμου υπαναχώρησης αλκοόλ, το οποίο προκαλεί τρομώδες παραλήρημα στους αλκοολικούς. Ο πονοκέφαλος προκαλείται εν μέρει από την χαλαρωτική επίδραση του αλκοόλ στα αιμοφόρα αγγεία. Καθώς αυτά ανοίγουν ,περισσότερο αίμα ρέει μέσα τους, το οποίο προκαλεί την αίσθηση της ζεστασιάς που νιώθουμε όταν πίνουμε. Όμως αν τα αιμοφόρα αγγεία του κεφαλιού ανοίξουν πάρα πολύ, ερεθίζουν τα νεύρα του πόνου.
Το αλκοόλ είναι επίσης ένα διουρητικό, γι’ αυτό η απώλεια υγρών συμβάλλει στο αίσθημα δίψας στο επόμενο πρωί και μπορεί να επιτείνει τον πονοκέφαλο.
Η ναυτία και ο εμετός είναι ένας συνδυασμός της ενοχλητικής δράσης του αλκοόλ πάνω στο στομάχι και των πολλών του επιδράσεων πάνω στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η κόπωση και γενικά το απαίσιο αίσθημα πηγάζουν από την κατασταλτική δράση του αλκοόλ και μια συσσώρευση οξέων μέσα στο αίμα(οξέωση). Το χημικό οξική αλδεΰδη μπορεί επίσης να συσσωρευτεί μέσα στο αίμα και να οδηγήσει σε έξαψη.
Τελικά, οι βοηθητικές ουσίες και οι ακαθαρσίες στο αλκοόλ συμβάλλουν στους πονοκεφάλους μετά απ’ την μέθη. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο σκούρο είναι το αλκοόλ, τόσο χειρότερος και ο πονοκέφαλος .Η βότκα και το λευκό κρασί περιέχουν λίγα συγγενή είδη, αλλά το ουίσκι και το κόκκινο κρασί είναι γεμάτα απ’ αυτά.

Τρόποι αντιμετώπισης


Η καλύτερη και πιο ασφαλής θεραπεία για ένα χανγκόβερ είναι η παρέλευση 24 ωρών. Στο μεταξύ, πολλά από τα συμπτώματα-πονοκέφαλος, ναυτία, κόπωση-μπορούν να ανακουφιστούν.
1. Παυσίπονα: η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη είναι πολύ αποτελεσματικά σε ανάλογες περιπτώσεις. Όμως σε άτομα με ευαισθησία στο στομάχι και ειδικά μετά από ένα μεθύσι ερεθισμένο στομάχι, μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία. Η παρακεταμόλη είναι τοξική για το συκώτι σε μεγάλες δόσεις και συγκεκριμένα σε ένα ταλαιπωρημένο απ’ το αλκοόλ ήπαρ καθίσταται πιο τοξική. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μια ολόκληρη καθημερινή δόση παρακεταμόλης (4γραμμάρια /24ώρο) δεν θα βλάψει έναν περιστασιακό πότη, αν την χρησιμοποιήσει σε θεραπεία για το χανγκόβερ.
2. Βιταμίνες της ομάδας Β.: Η κατανάλωση αλκοόλ διώχνει απ’ το σώμα τις πολύτιμες αυτές βιταμίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο οργανισμός στρέφεται στις βιταμίνες Β όταν βρίσκεται υπό συνθήκες πίεσης, όπως μια κατάσταση μέθης. Η λήψη βιταμίνης Β μπορεί να μειώσει την διάρκεια του χανγκόβερ και να αποτρέψει από μια επόμενη για αλκοόλ.
3. Γκίνγο Μπιλόμπα: το φυτό αυτό έχει ευεργετική δράση του κυκλοφορικού ,αποτοξινώνει το αίμα και το σημαντικότερο έχει στα σπόρια το ένα ένζυμο που επιταχύνει το μεταβολισμό του αλκοόλ στο σώμα , μειώνοντας έχει το χρόνο του χαγκόβερ
4. πουεράρια : η πουεράρια μπορεί να κάνει την οξική αλδεΰδη να συσσωρευτεί στο αίμα γρηγορότερα , γι’ αυτό και έχουμε πονοκέφαλο μετά από μεθύσι– κυριολεκτικά αισθανόμαστε πόνο στο κεφάλι με ναυτία-την ώρα που πίνουμε αντί να αισθανόμαστε έτσι το επόμενο πρωί. Το μυστικό είναι να λαμβάνουμε 2 κάψουλες από αποξηραμένη πουεράρια με το πρώτο ποτό. Το πλεονέκτημα είναι ότι καθώς προσπαθούμε να αυξήσουμε το αλκοόλ νιώθουμε άμεσα δυσφορία και έτσι μειώνουμε την ποσότητα του αλκοόλ.
5. πιπερόριζα, πιπέρι ,ιτιά :τα δύο πρώτα περιέχουνε ικανές ποσότητες καψαϊκίνης που δρα ως ισχυρό παυσίπονο με τέλεια ηπατοπροστασία . Η ιτιά , είναι πηγή σαλικυλικών τα οποία υποκαθιστούν ανώδυνα και με φυσικό τρόπο την φαρμακευτική ασπιρίνη.
6. Φρουκτόζη και νερό: η φρουκτόζη, το σάκχαρο των φρούτων, ‘‘καίει’’ το αλκοόλ πιο γρήγορα επισπεύδοντας τον μεταβολισμό του και τελικά την απομάκρυνση του απ’ το σώμα. Το τζινσεγκ και το κρεμμύδι, όπως και η κανέλα και το μέλι είναι πολύ καλές πηγές φρουκτόζης. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού πριν τον ύπνο και με το ξύπνημα το επόμενο πρωί, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας και του πονοκεφάλου που προκαλείται απ’ την αφυδάτωση.
7. Αμινοξέα και καφεΐνη: Τα αμινοξέα είναι οι θεμέλιοι λίθοι της πρωτεΐνης. Όπως συμβαίνει και με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, μπορούν και αυτά να μειωθούν απ’ το αλκοόλ. Η αναπλήρωση των αμινοξέων βοηθάει να αναπληρώνουμε τις καταστροφές του χανγκόβερ . Η βρώση μιας μικρής ποσότητας αμύλου βοηθάει την επιστροφή των αμινοξέων στην ροή του αίματος. Τα αμινοξέα, εκτός απ’ τις τροφές, τα συναντούμε ανεκτά απορροφήσιμα και υπό μορφή καψουλών.

Η καφεΐνη είναι ένα αγγειοσυσταλτικό φάρμακο που μειώνει το οίδημα στα αιμοφόρα αγγεία που προκαλούν πόνο. Δύο φλιτζάνια καφέ μπορούν να ανακουφίσουν κατά πολύ τους πονοκεφάλους απ’ το χανγκόβερ.
8. Ομοιοπαθητική : η σύγχρονη ομοιοπαθητική έχει τους τρόπους με τα φάρμακα της να μειώσει άμεσα το burn out effect του αλκοόλ καθώς και με κατάλληλη αγωγή να περιορίσει την βούληση για αλκοόλ.

Του Βασιλείου Τσιούτσια
Φαρμακοποιού.

Back to top button
Close
Close